Доступність посилання

ТОП новини

Відставка Арсенія Яценюка: чия це перемога і що за цим стоїть?


Валерій Писаренко та Вадим Колесниченко у студії Радіо Свобода
Валерій Писаренко та Вадим Колесниченко у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: народні депутати Валерій Писаренко (БЮТ) та Вадим Колесниченко (Партія регіонів)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Пане Колесниченко, Партія регіонів була, скажімо так, послідовним ворогом спікера Арсенія Яценюка від дня призначення на цю посаду і до дня відставки.
У цьому нічого дивного немає. Тут вам честь і хвала, що ви настільки послідовні. Але які ви від цього здобуваєте бонуси, переваги?
Вадим Колесниченко: По-перше, ми ніколи не ворогували з паном Арсенієм Яценюком у зв’язку з тим, що він представляв інтереси правлячої коаліції…
Роман Скрипін: Були до нього в опозиції. Давайте не чіпляйтеся за слова. Добре? Добре, ви були не вороги, ви були політичні суперники.
Які бонуси?
Вадим Колесниченко: Так, це по-перше.
По-друге, я хочу нагадати, що забули про ще одну справу пана Яценюка. Це закон про тимчасові слідчі комісії, по яких ВР подолала вето Президента.
Але завдяки маніпуляціям пана Яценюка цей законопроект, тобто вже закон з подоланим вето, дістався до Секретаріату Президента з іншим номером, а це стало формальним приводом для того, щоб ще раз накладати вето на своє вето.
Ми сьогодні про це розмовляємо, але це було дуже слушне і виважене рішення пана Яценюка.
Роман Скрипін: Просто ми витрачає час на те, що Ви пояснюєте, що передувало.
Країна за цим уважно стежить, як за політичним серіалом. Телевізійний політичний серіал.
Я запитую, які бонуси дістає Партія регіонів на сьогоднішній день?
Вадим Колесниченко: Якщо буде будуватися нова коаліція, ми повинні обрати нового спікера.
Вадим Колесниченко:
У нас немає жодних бонусів з цього питання. Тому що є питання під назвою «розвал коаліції і заява пана Яценюка, яку ми повинні задовольнити». Якщо буде будуватися нова коаліція, ми повинні обрати нового спікера.
Роман Скрипін: Красиво говорите, але якби ви не хотіли відставки Яценюка, ви б не ініціювали її.
Вадим Колесниченко: Ініціював сам пан Яценюк.
Роман Скрипін: Яценюк написав заяву… Він не пішов у відставку, Прем’єр не пішла у відставку, як це передбачала коаліційна угода. Ми знову повертаємося до того, що десь там лишилося за плечима.
Насправді, не хотіла б Партія регіонів цього, не вносила б відповідні законопроекти або проекти постанов до парламенту.
Вадим Колесниченко: Звичайно.
Роман Скрипін: Мати свого спікера – це є бонус?
Вадим Колесниченко: Ні.
Роман Скрипін: Скажімо, якщо Лавринович стає спікером?
Вадим Колесниченко: Це не є бонусом, тому що спікер – це людина, яка керує роботою, організовує роботу парламенту всього-на-всього. І якщо він себе буде вести неналежним чином, то його можна відсторонити так само, як сьогодні і пана Яценюка. Його спочатку відсторонили від виконання своєї діяльності за порушення регламенту і недотримання регламенту.
Ви казали, чи колега казав, що пан Яценюк був самостійним. Він ніколи не був самостійним. Він постійно наголошував, що він виконує волю Президента, і він підкоряється пану Президенту. Ми всі це постійно чули. І це, мабуть, головна примха була в його роботі як спікера.
Роман Скрипін: Яценюк сказав, що його відправили у відставку, але для того, щоб він повернувся, але, так треба розуміти, не в стіни ВР.
Панове, питання елементарне. Куди відправили Яценюка? Ваші прогнози, де він опиниться?
Валерій Писаренко: Те, що сьогодні Арсеній Яценюк заявив про якусь нову політичну силу, то це міф. Ніхто не вірить, що до наступних парламентських виборів, про які мріє Президент вже провести навесні, і Партія регіонів повністю йому в цьому підіграє…
Роман Скрипін: Ви думаєте, що вибори будуть навесні?
Валерій Писаренко: Я думаю, що така є позиція у Президента і в Партії регіонів.
Роман Скрипін: Президент про цю позицію не говорив. Навпаки, він сьогодні говорив про недоцільність виборів, якщо я не помиляюся.
Валерій Писаренко: Я Вам говорю останню інформацію з ВР.
Роман Скрипін: З кулуарів.
Валерій Писаренко: Так, з кулуарів.
Роман Скрипін: Якщо хочете, Ви тоді цитуйте, що той-то сказав, що вибори будуть навесні, там Балога сказав, або Кріль говорив про це в кулуарах, тоді я це приймаю. А просто, що в кулуарах говорять…
Валерій Писаренко: Давайте тоді… Я зрозумів. Якщо Вам потрібно кожну мою тезу додавати представників…
Роман Скрипін: Ні-ні. Я прагну конкретики.
Валерій Писаренко: Я Вам даю першу конкретику. Це заява пана Єфремова, що нам потрібно ще 2-3 місяця дати попрацювати уряду Тимошенко, а після цього ми вже будемо розглядати про результат цієї роботи.
Валерій Писаренко: Позицію таку обрали наші опоненти, що ще 2-3 місяці, до березня буде працювати уряд Тимошенко і парламент ось у такому стані, коли невідомо, чи буде спікер, чи не буде. А в березні, коли через світову фінансову кризу Україна буде в ще гіршому стані, буде поставлене питання про відставку Тимошенко і дострокові парламентські вибори.
Тому я схильний вважати, що саме позицію таку обрали наші опоненти, що ще 2-3 місяці, до березня буде працювати уряд Тимошенко і парламент ось у такому стані, коли невідомо, чи буде спікер, чи не буде. А в березні, коли через світову фінансову кризу Україна буде в ще гіршому стані, буде поставлене питання про відставку Тимошенко і дострокові парламентські вибори.
Роман Скрипін: Десь травень виходить, тому що плюс 60 днів…
Валерій Писаренко: Я думаю, що квітень, можливо, травень.
Роман Скрипін: Квітень не виходить. Травень.
Валерій Писаренко: Але це все припущення наших опонентів.
Я говорю як припущення наших опонентів, тому що все рівно ще потрібно провести консультації з єдиною поважною політичною силою, а це БЮТ. Від нашої позиції буде достатньо багато чого залежати. Я хочу це відразу пояснити.
Але стосовно того, де з’явиться Арсеній Яценюк? Я переконаний, що пан Яценюк хоча і молодий політик, але вже достатньо досвідчений, щоб просто так кидати таку посаду.
Тим більше позиція Президента по його відставці до сьогодні залишається незрозумілою. З одного боку, він говорить, що він вважає, що це помилкове рішення, а з іншого боку, 9 осіб, повністю підконтрольні голові Секретаріату Президента, сьогодні повністю підтримали відставку Яценюка. Це означає одне, що, напевне, якесь місце Президент уже підготував.
Валерій Писаренко: Якесь місце президент вже підготував. Я бачу, що найбільш вірогідніше місце – це глава НБУ.
Я бачу, що найімовірніше місце – це глава НБУ.
Роман Скрипін: Так питання ж про відповідальність голови НБУ відклали у ВР до розгляду і…
Валерій Писаренко: Ми забуваємо, що пан Стельмах може прийняти власне рішення про те, щоб залишити цю посаду.
Роман Скрипін: І хто має призначити голову НБУ? Президент указом хіба?
Валерій Писаренко: Ні, для цього є зараз достатня кількість голосів, яка може пана Яценюка направити на цю роботу.
Роман Скрипін: Ви вважаєте, що Партія регіонів голосуватиме?
Ви голосуватимете за те, щоб Яценюк пішов у НБУ?
Вадим Колесниченко: По-перше, перше запитання було, куди ми вважаємо?
Роман Скрипін: Так, от куди цікаво?
Вадим Колесниченко: Об’єктивно треба…
Ну, логіка така, щоб НБУ ще гірше себе проявив, і пану Стельмаху вже можна буде піти на пенсію, тоді звільняється місце для пана Яценюка.
Вадим Колесниченко: Мабуть, йому до вподоби це місце було. Але з цього місця вже неможливо стартувати... в політику повернутися. А в пана Яценюка є таке бажання.
Ну, це, мабуть, йому до вподоби це місце було. Але з цього місця вже неможливо стартувати... в політику повернутися. А в пана Яценюка, мені здається, є таке бажання, хоча немає спонсорів, інвесторів, жодної політичної сили, яка б його до себе запросила. У нас є таких кілька гравців. Це Яценюк і Гриценко, новітні політики.
Чи будемо ми голосувати за те, щоб пан Яценюк був головою НБУ? Не впевнений, тому що ми вважаємо, що за час роботи його спікером він проявив себе не з найкращої сторони…
Роман Скрипін: Ну, і в нього є гідний суперник – Петро Порошенко, давайте не забувати, який сидить поки що у кріслі голови ради НБУ.
Правда ж?

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

XS
SM
MD
LG