Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі закликають допомогти Україні долати кризу


Варшава – Наслідки економічної кризи в Україні будуть згубними і для Польщі, тому польські оглядачі та економічні експерти закликають надати допомогу Україні у вирішенні найболючіших економічних проблем.

Економіка України в стані колапсу, б’є на сполох газета «Rzeczpospolita». Падає курс гривні, підвищуються ціни на більшість товарів та послуг, заводи, в тому числі багатотисячні металургійні комбінати, звільнюють своїх працівників. На початку наступного року економіка України може скоротитися до 10 відсотків, вважають фахівці. Деякі з них навіть змальовують картини, як українсько-польський кордон штурмують українські заробітчани, щоб знайти в Польщі можливість для заробітку.

Усе це разом може пошкодити також проведенню Польщею та Україною футбольного чемпіонату Євро-2012, пише «Rzeczpospolita».
Автор статті «Нам треба рятувати Україну» – колишній польський кореспондент в Києві Пьотр Косьцінський.

«Мені не під силу визначити, яких саме треба вжити заходів, також тому, що і в нас дається знати фінансова криза. Однак треба щось робити. Наприклад, можна надавати надзвичайні гарантії експорту для підприємців. На мою думку, наш уряд має призадуматись над формулою допомоги Україні. Це має бути нашою пріоритетною справою», – зазначає Пьотр Косьцінський.

«Треба переконувати інвесторів, щоб вони не покидали Україну»

А вже фахівець з питань польсько-українських відносин Марцін Войцеховський у розмові з Радіо Свобода наголошує, що найкраще було б, коли б Україна сама собі допомогла скоординованими діями влади. Пан Войцеховський вказує на факт, що Міжнародний валютний фонд виділив недавно гроші на стабілізацію української економіки. Тож якою могла б бути допомога Польщі?

«На мою думку, – каже Марцін Войцеховський, – потрібно збільшити програму Східного партнерства ЄС. Тут ідеться про сотні мільйонів доларів субсидій на окремі проекти модернізації. Це зараз єдиний реальний спосіб допомоги Україні з боку європейської громадськості. По друге, я вважаю, що треба переконувати як польських, так інших іноземних інвесторів, щоб вони в такий дуже складний час не покидали Україну».

За офіційними повідомленнями Міністерства економіки Польщі, багато із близько півтори тисячі польських фірм, що зараз працюють в Україні, скорочують виробничу потужність. Польські інвестиції в Україні за минуле півріччя скоротилися, проте не дуже драматично (із 730,5 до 717,2 мільйонів доларів).

«Київ-Варшава, спільна справа»

Тож чи є причина для паніки? Про це Радіо Свобода запитало в члена управи Польсько-української господарчої палати Пьотра Ґузовського.

«Польські підприємці все-таки дивляться з оптимізмом на те, що відбувається, і не виявляють ознак паніки, хоч сподіваються, що в лютому та березні наступного року в Україні та Росії криза матиме свій апогей. Від підприємців лунають голоси, що криза не буде така страшна, як прогнозують. І єдиним порятунком від її наслідків є спільний вихід із продукцією на іноземні рики. І тому не вважаю, що підприємці тікатимуть із України, радше шукатимуть шляхів взаємодопомоги. Як полякам, так і українцям треба працювати пліч-о-пліч, бо підтримувати лише одну сторону нині немає сенсу», – зауважив Пьотр Ґузовський.

Отож стосовно нинішнього стану польсько-українських економічних взаємин актуальним залишається старе помаранчево-революційне гасло: «Київ-Варшава, спільна справа», підсумовують оглядачі.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG