Доступність посилання

ТОП новини

ЄС наразі не бажає втручатися у російсько-українську газову суперечку


Європейський Союз «не має наміру втручатися в російсько-українську суперечку з газових проблем ні як посередник, ні як оскаржувач доти, доки не буде обмежене постачання цього енергоносія для європейських споживачів», – заявив прес-секретар прем’єр-міністра Чехії Мірека Тополанека Ïржі Потужнік за підсумками зустрічі української делегації з представниками чеського уряду.

За дорученням Президента України Віктора Ющенка та Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко сьогодні вранці українська делегація відбула до низки країн Європейського Союзу для консультацій з урядовцями з питань постачання і транзиту газу.

У складі делегації – міністр палива та енергетики Юрій Продан, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлісєєв, заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун.

Делегація спершу відвідала Чехію, яка перебрала 1 січня головування в Євросоюзі. Наступна зупинка – Словаччина, а потім інші європейські держави.

Ющенко направив лідерам 8 держав та до Єврокомісії листи щодо газу

Президент Віктор Ющенко надіслав листи федеральному канцлеру Австрії Вернеру Файману, прем’єру Італії Сільвіо Берлусконі, канцлеру Німеччини Анґелі Меркель, Президентам Словаччини Івану Гашпаровичу, США – Джорджу Бушу, Угорщини – Ласло Шойому, Франції – Ніколя Саркозі, Чехії – Вацлаву Клаусу та голові Європейської Комісії Жозе Мануелеві Баррозу.

Віктор Ющенко повідомляє про те, що впродовж 2008 року українська сторона вела складні переговори з Росією щодо умов постачання в Україну російського природного газу та його транзиту через територію нашої держави до інших європейських країн у 2009 і наступних роках.

«Під час переговорів українська сторона дотримувалася домовленостей, досягнутих Президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємних зобов'язань, зафіксованих у Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 року», – наголошує Глава держави.

У листах міститься пояснення того, що, зокрема, положення Меморандуму передбачають, що при виконанні українською стороною своїх зобов'язань щодо розрахунків за поставлений українським споживачам природний газ з 1 січня 2009 року будуть встановлені прямі довгострокові відносини між ВАТ Газпром і НАК «Нафтогаз України» щодо поставок і транзиту російського природного газу.
Окрім того, Меморандумом також передбачено поетапний перехід протягом трьох років до ринкових, економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених цін на російський природний газ для споживачів України і тарифів на його транзит через територію України.

«Українська сторона 30 грудня 2008 року повністю розрахувалася з постачальником за природний газ, отриманий у поточному році», – запевняє Президент України європейських колег.

У листах сказано, що українська сторона продовжує переговори з російськими партнерами на основі положень згаданих Меморандуму і домовленостей.

********
Тим часом Москва закликає Європарламент дати оцінку газовій суперечці з Києвом

Росія пропонує скликати екстрену сесію Європарламенту для обговорення газового конфлікту Москви і Києва.

Про це заявив сьогодні на національному російському телеканалі заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко.

Він зазначив, що повноважні представники російського «Газпрому» готові приїхати в Європу щоб обговорити це питання.


********
Міллер: Тепер ціна на газ для України складатиме 418 доларів

Олексій Міллер

Україна отримуватиме газ по ринковій ціні, оскільки відмовилася від пільгових умов, заявив увечері 1 січня голова правління «Газпрому» Олексій Міллер в інтерв’ю російському телеканалу «Вєсті-24».

«У зв’язку з відмовою України від пільгових умов постачання газу за ціною в 250 доларів «Газпром» буде здійснювати постачання газу в Україну за ринковою європейською ціною в 418 доларів за тисячу кубічних метрів», – зазначив Міллер.

Раніше Президент України Віктор Ющенко заявив, що прийнятна ціна на газ для Києва – 204-210 доларів

У заяві Віктора Ющенка, розміщеній на сайті Глави держави, сказано: «Якщо слідувати заяві «Газпрому», що середньозважена ціна російського газу в 2009 році на європейському ринку очікується 300 доларів, то відповідно ринкова ціна на території України повинна скласти приблизно 245 доларів. Ми беремо до уваги пропозицію російської сторони, яка назвала 250 доларів як ціну, яка найбільш оптимально відповідала російським інтересам. На наш погляд, 250 доларів – це є ринкова європейська ціна, до якої пропонує перейти Росія вже з 2009 року. Ми вважали за доцільне все-таки дотриматися букви і духу Меморандуму, підписаного Прем'єр-міністрами України та Росії, який передбачає відповідний трьохрічний канікулярний період, де приблизно за ці три роки ми повинні вийти по ціні на газ з розрахунку приросту його 1/3 від ціни, яка сьогодні є як різниця між європейською ціною і ціною газу в Україні».

«Таким чином, – наголошує Віктор Ющенко, – по нашим розрахункам, керуючись Меморандумом і домовленістю про трьохрічний перехід на європейську ринкову ціну, ціна газу в 2009 році в Україні повинна коливатися від 204 до приблизно 210 доларів».

********
«Нафтогаз» має намір оскаржити дії «Газпрому» в Міжнародному арбітражному суді

Компанія «Нафтогаз України» хоче оскаржити в Міжнародному арбітражному суді вимогу російського «Газпрому» виплатити штраф за затримку платежів за постачання газу в Україну у 2008 році.

Про свій намір «Нафтогаз» вже повідомив Єврокомісію.

Раніше, 31 грудня, в «Нафтогазі України» наголосили, що заяви представників «Газпрому» і «РосУкрЕнерго» про штрафні санкцій до «Нафтогазу України» за затримку розрахунків за газ можуть обговорюватися лише після завершення дії контракту, оформлення актів вивірення, і, можливо, проведення претензійної роботи.

«Нарахування штрафних санкцій можливе лише після арбітражу», – заявили в компанії. У «Нафтогазі України» наголошують, що неодноразово озвучували цю позицію і висловили здивування, що це питання знову порушено у Москві.

З1 грудня речник «РосУкрЕнерго» Андрій Кнутов заявив, що НАК «Нафтогаз України» боргує «РосУкрЕнерго» ще 600 мільйонів доларів. «Воин боргували понад 2 мільярдів доларів разом із штрафними санкціями, перерахували півтора, таким чином вони боругють ще 600 мільйонві доларів», – сказав Кнутов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG