Доступність посилання

ТОП новини

Газова війна «Газпрому» проти України (коментарі польської преси)


Варшава – Польська преса багато уваги приділяє черговій «газовій війні» між Росією та Україною. У своєму телевізійному виступі першого дня нового року віце-прем’єр Дональд Туск запевнив, що завдяки заповненим газовим сховищам, Польща не зазнає негативних наслідків газової кризи. Чи Україна знову вистоїть проти «газового шантажу» Росії, та якою ціною її це обійдеться? – запитують польські оглядачі.

Щоденник Gazeta Wyborcza на титульній сторінці пише: «Москва хоче пересварити українських лідерів та не допустити, щоби в країни Західної Європи через територію України транспортувався газ від конкурентних до Росії постачальників».
«Чому Росія поводиться так безцеремонно?» – запитує Gazeta Wyborcza і відповідає: лідери Росії тим самим хочуть зберегти свою честь. Це тому, що в жовтні прем’єри України та Росії узгодили, що в торгівлі газом відмовляться від послуг посередників. Взамін Київ мав до кінця року сплатити Росії всі борги.
Однак, на думку видання, пізніше фінансова криза виразно позначилась на економіці України та Росії. Тому зараз заможніша Росія вирішила змусити Україну прийняти її правила економічної гри, констатує видання. Що далі? Gazeta Wyborcza зазначає, що хоча Україна вже зараз морально виграла газову війну з Росією, однак не захоче без кінця продовжувати протистояння зі своїм великим сусідом, щоб у Євросоюзі зберегти позицію солідного партнера.
«Московський рейд»
«Газова війна з Росією може зменшити шанси України інтегруватись у НАТО», – такими словами видання Dziennik починає низку коментарів про останні події на «газовому фронті». Однак Dziennik вважає, що тут політика не грає ключової ролі. Події, що відбуваються за східним кордоном Польщі коментатор газети називає «Московським рейдом за здобуттям українського золота».
Приводом для такого твердження є те, що фінансова криза рівно позначилась як на економіці України, так і на економіці Росії. Від осені курс української гривні знизився на половину, зазначає видання. Обидві країни як повітря зараз потребують твердої валюти. Однак Кремль брутально використовує для себе цю кризову ситуацію, мовиться у статті.
Коментатор газети зазначає: «Ставкою у протистоянні Росії з Україною є те, до якої міри Росії вдасться проблему коштів власної економічної кризи перекинути на плечі України». «Під загрозою щодо свого існування імперія просто хоче висмоктати останні життєдайні соки з колишніх імперських просторів», наголошує Dziennik.
«ЄС витримає зиму навіть без поставок газу з Росії»
Газета посткомуністичної лівиці «Trybuna» вказує на політичний контекст газового конфлікту. Наприклад Білорусь платить за блакитне паливо половину ціни для Європи. Це тому, що президент Олександр Лукашенко пішов на поступки Москві й погодився визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії, пише Trybuna.
Зараз Євросоюз витримає зиму навіть без поставок газу з Росії, вважає щоденник. Це тому, що «Газпром» постачає лише 20 відсотків усього газу, що його потрібно країнам Західної Європи. Євросоюз має альтернативні джерела постачання в Норвегії та Африці. Країни Західної Європи володіють надлишками блакитного палива. Тому Польщі треба виробити шляхи, як скористатися цими резервами, а до того потрібно інтегрувати свої газопроводи до газової мережі ЄС. Особливо Німеччина піде на це з превеликою радістю, переконує Trybuna.
Щоденник Polska.The Times сподівається того, що газова кризазакінчиться швидко,тому що на Москву почали тиснути світові лідери – США та Європейський Союз. Газета наголошує, що на кризу дуже швидко відреагували лідери Чеської Республіки, яка нині головує в ЄС, і в котра, подібно до Польщі, залежна від поставок російського газу.
(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG