Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» хоче судитися, Україна заявляє про зустрічний позов


Голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявляє про ухвалення рішення подати до міжнародного арбітражного суду Стокгольма позов, щоб зобов'язати НАК «Нафтогаз України» забезпечити безперешкодний транзит російського газу до Європи територією України. Тим часом, НАК «Нафтогаз України» має намір подати зустрічний позов до Стокгольмського арбітражу у випадку звернення до нього ВАТ «Газпром» з позовом.

Як передає РІА «Новости», за словами Міллера, «позов подадуть відповідно до контракту про обсяги і умови транзиту російського природного газу територією України європейським споживачам в 2003-2013 роках від 21 червня 2002 року».

«В рамках даного позову «Газпром» просить суд вжити в максимально короткі терміни забезпечувальні заходи, які забороняли б «Нафтогазу України» приймати будь-які дії, спрямовані на скорочення транзиту російського газу до Європи», – підкреслив О. Міллер.

Він повідомив журналістам, що доповів про підготовлюваний позов президенту Росії Дмитру Медведєву, і він схвалив це рішення. «Всі необхідні документи будуть підготовлені і направлені до Стокгольма найближчим часом», – уточнив О. Міллер.

1 січня ВАТ «Газпром» припинив постачання газу в Україну, оскільки Москва і Київ не змогли домовитися про умови нового контракту на 2009 рік.

Під час переговорів Росія запропонувала Україні купувати в 2009 році газ по 250 доларів за 1 тис. кубометрів (у 2008 році ціна становила 179,5 доларів), проте Україна вважає оптимальною ціну на газ від 200 до 235 дол. Пізніше «Газпром» заявив, що у зв'язку з відмовою Києва купувати газ по 250 дол. його ціна становитиме 418 доларів.

«Нафтогаз України» висуне до «Газпрому» зустрічний позов


НАК «Нафтогаз України» має намір подати зустрічний позов до Стокгольмського арбітражу у випадку звернення до нього ВАТ «Газпром» з позовом.

Як повідомили у прес-центрі «Нафтогаз України», компанія позитивно сприймає наміри «Газпрому» вирішити спірні питання на засадах загальносвітової практики. При цьому НАК «Нафтогаз України» зауважує, що подання позову не вплине на обсяги транзиту російського газу територією України.

Компанія вважає, що відсутність контракту на поточний рік щодо транзиту російського газу не надає «Нафтогазу України» правових, технічних і фінансових можливостей транспортувати російський газ територією України.

Йдеться про те. що, не узгоджено річні обсяги транзиту газу через територію України; не узгоджено обсяги постачання газу в пункти входу газотранспортної системи України та контрактний тиск; не визначено квартальні та добові показники завантаження системи за напрямками транзиту; не підписано Технічну угоду для проведення у повному обсязі митного оформлення газу, який входить до ГТС України.

Стосовно оплати та ставки транзиту російського газу територією України, як уже повідомляв «Нафтогаз», останніми роками не проводилося підписання міжурядових протоколів. Таким чином, за міжнародною юридичною практикою вважаються легітимними умови протоколу на 2005 рік. За його умовами, у 2009 році компанія має отримати 23 млрд. кубометрів газу в рахунок оплати послуг з транзиту.

За умов вартості газу 418 дол. США за тисячу кубометрів умови протоколу також лишаються легітимними. Таким чином, міжурядова договірна ставка транзиту, за якою «Натофгаз» має отримати 23 млрд. кубометрів газу, повинна становити 9,14 дол. США за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

Позиція України у газовому конфлікті чітко розрахована – експерт

Позиція України, зокрема уряду, у газовому конфлікті чітко розрахована і відповідає інтересам держави.

Про це в коментарі УНІАН заявив політичний аналітик консалтингової групи «Політтех» Ярослав Макітра.

«Уряд проявляє тверду позицію і демонструє рішучість у відстоюванні інтересів України», – зазначив експерт.

За його словами, «українська влада в переговорах з російською стороною повністю відштовхується від домовленостей, що були досягнуті у Москві 2 жовтня і зафіксовані у двосторонньому меморандумі про співпрацю». «Натомість, Росія надає перевагу більш звичному для себе методу – банальному шантажу», – зауважив Я. Макітра.

Він вважає, що є всі підстави сподіватися на вирішення газової суперечки із максимальною вигодою для нашої держави. При цьому експерт нагадав, що уряд України вже продемонстрував, як можна досягнути поставлених цілей, коли зумів домогтися від Кремля письмової відмови від застосування посередників у газових поставках.

«У 2006 році наші сусіди вже призупиняли поставки газу. Тепер Росія наступає на ті ж граблі, при цьому порушуючи раніше досягнуті письмові домовленості про поетапний перехід на європейські ціни», – сказав Я. Макітра.

Переговори «Газпрому» і «Нафтогазу» тривають – Соколовський

Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський запевняє, що переговори між представниками НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» тривають «в ці дні і в ці години».

Про це він заявив сьогодні на брифінгу.

«Українська делегація на чолі з головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною готова у будь-який момент прибути до Москви для підписання взаємоузгоджених документів. Проте до сьогоднішнього моменту ці документи не узгоджені», – зазначив Б. Соколовський.

Він повідомив, що Україна звернулася до Європейського Союзу з проханням залучити експертів для врегулювання деяких питань в переговорах між Україною і Росією, проте ЄС у жодному разі не стане третьою стороною в переговорному процесі, оскільки Україна і Росія мають вести його лише між собою.

«Не йдеться, щоб ЄС став третьою стороною. Ми звернулися до ЄС лише для того, щоб залучити експертів для врегулювання деяких питань», – сказав Б. Соколовський, зазначивши, що на сьогоднішній день з боку ЄС відпрацьовується питання щодо формування делегації таких фахівців.

Разом з тим Б. Соколовський зазначив, що в Україні не вважають за доцільне змінювати рівень переговорної групи, яка веде переговори з «Газпромом», і тому переговори продовжуватиме вести делегація на чолі з головою НАК «Нафтогаз України» О. Дубиною, який має всі повноваження для ведення переговорів і підписання документів про постачання газу.

Заяву голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера про те, що О. Дубина не має повноважень на підписання таких документів, Б. Соколовський назвав «брехнею», зазначивши, що дуже рідко вживає такі різкі слова.

Крім того, він заявив, що лист О. Дубини «Газпрому» від 31 грудня, який російська сторона розцінила як шантаж, був цілком коректним.

«Головною метою листа було роз'яснення певних моментів національного законодавства, зокрема, митного законодавства. Це була абсолютно коректна, офіційна заява, зроблена у порядку роз'яснення і запобігання деяким негативним ситуаціям», – сказав Б. Соколовський.

«Україна не впоралась із роллю транзитної держави...» – віце-президент «Газпрому»

Саме тому, за словами Олександра Медведєва, Україна винна в проблемах з постачанням газу до Європи.

Про це віце-президент «Газпрому» Олександр Медведєв заявив у суботу в Празі.

Як повідомляють чеські засоби масової інформації, О. Медведєв запевнив Чехію, яка від 1 січня цього року головує в ЄС, що Росія у справі постачання газу до Європи свої зобов’язання виконує, тоді як Україна краде газ з експортних газопроводів.

О. Медведєв заявив також, що українська сторона відмовляється продовжувати переговори, тоді як Росія прагне якнайскоріше вирішити проблему з транзитом газу до Європи.

2 січня в Празі проблему транзиту газу до Європи через Україну обговорювала делегація українських фахівців на чолі з міністром палива та енергетики Юрієм Проданом.

До складу делегації, як повідомили чеські ЗМІ, входив також заступник голови НАК «Нафтогазу України» Володимир Чупрун. Члени української делегації зустрілись у Празі з прем’єром уряду Міреком Тополанеком і віце-прем’єром із питань європейської інтеграції Александром Вондрою.

У ході переговорів чеська сторона запевнила, що намагатиметься будувати взаємні відносини з енергетичними партнерами ЄС на засадах передбачливості та надійності й уважно стежитиме за розвитком українсько-російського діалогу.

З боку української делегації заяв чи інших офіційних документів щодо результатів переговорів у Празі не було оприлюднено.

Тим часом, «Нафтогаз України» обурений заявами керівників «Газпрому», які дискредитують Україну в очах європейського співтовариства.

У компанії вважають, що неспроможність керівництва «Газпрому» вести переговори за принципами партнерства призвела до припинення газопостачання Україні і розбалансування механізму газового транзиту до Європи. У компанії переконані, що така позиція «Газпрому» суперечить світовій практиці ведення переговорів, загальноприйнятим принципам ведення бізнесу і нагадує практику «енергетичного шантажу» і «економічного пресингу».

1 січня ВАТ «Газпром» припинив постачання газу до України, оскільки Москва і Київ не змогли домовитися про умови нового контракту. При цьому і Україна, і Росія запевняють, що перебоїв з постачаннями газу до Європи не буде. Разом з тим Польща, Угорщина, Румунія і Словаччина заявили про зменшення надходжень російського газу, який транспортується через територію України.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG