Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Росія: Газова війна триває


Київ – Українсько-російські газові суперечки далі загострилися. По тому, як учора голова російської компанії «Газпром» Олексій Міллер заявив, що пропонуватиме Україні газ за ціною 418 доларів за тисячу кубометрів, тоді як напередодні російська сторона пропонувала ціну в 250 доларів, у п’ятницю російський газовий монополіст висунув нові звинувачення, серед них у відмові української сторони збільшити обсяг транзиту російського газу та в відмові «Нафтогазу» від ведення переговорів. Також претензії до «Нафтогазу» висловила компанія «РосУкрЕнерго», яка донедавна була посередником у постачанні в Україну газу з Росії.

Компанія «РосУкрЕнерго» оприлюднила заяву, що «Нафтогаз України» порушує зобов’язання за контрактом на підняття і транспортування газу з підземних сховищ. «РосУкрЕнерго» звертає увагу, що цей газ призначений для європейських споживачів.

У «Нафтогазі» пояснюють таку ситуацію форс-мажорними обставинами. Речник компанії «Нафтогаз України» Валентин Землянський зазначає: «Припинено газопостачання з боку Росії для потреб України, саме тому зараз уся українська газотранспортна система працює в режимі задоволення потреб українських споживачів та забезпечення транзиту російського газу до Європи. Саме тому говорити зараз про підйом газу з підземних сховищ, який належить «РосУкрЕнерго», недоречно, тому що ми маємо на сьогодні форс-мажорні обставини. Вони завжди передбачають невиконання певних обов’язків за контрактом».

У «Нафтогазі» кажуть, що «попереджали російських колег»

Зараз українська сторона дещо скоротила – на 21 мільйон кубометрів на добу – обсяги транзиту російського газу до Європи. Голова «Нафтогазу» Олег Дубина пояснив такий крок необхідністю використовувати вказаний обсяг для забезпечення транспортування газу.

У свою чергу, «Газпром» збільшив поставки газу до країн Європи. Однак, як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, збільшення поставок відбувається не через територію України. «Україна транзитує російський газ в обсязі, який передбачений рамковою угодою щодо транзиту російського газу територією України. Якщо Росія вважає за необхідне збільшити постачання газу білоруським напрямком, – це питання «Газпрому», це нас ніяким чином не стосується», – зауважив Валентин Землянський.

Речник уточнив, що Україна не має можливості збільшити транзит російського газу через свою територію: «Ми неодноразово попереджали наших російських колег із приводу того, що відсутність щорічної угоди чи щорічного контракту щодо транзиту російського газу не дозволяє нам визначити країни, які мають отримати збільшені обсяги газу. Саме тому ми не можемо завантажити нашу систему, тобто не можемо визначити напрямки, за якими мають іти збільшені обсяги газу. Тому, щоб не припустити розбалансування системи, ми маємо транзитувати газ саме в тих обсягах, які передбачені рамковим контрактом, рамковою угодою».

Тим часом українська урядова делегація вирушила в турне країнами Європи, щоб поінформувати про ситуацію, що склалася з транзитом газу територією України, а також про перебіг переговорів із Росією. Також буде розглянуто питання про можливість залучення до переговорів європейських фахівців.

Переговори «у телефонному режимі»

Що ж до подальших переговорів у Москві, то, як повідомив Радіо Свобода речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, переговори з «Газпромом» зараз тривають у телефонному режимі.

«Голова правління Олег Дубина заявив, що ми розраховуємо на те, що «Газпром» буде готовий до діалогу, а не лише до монологу. Саме після цього ми готові вилетіти до Москви та продовжити переговори. Якщо домовленості, скажімо, будуть досягнені сьогодні в телефонній розмові, то ми можемо підписати і завтра. Є телефонні розмови між головою правління НАК «Нафтогаз» і головою правління ВАТ «Газпром», але поки що результату вони, на жаль, не принесли».

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG