Доступність посилання

ТОП новини

Польща підтримає Україну в газовому конфлікті з Росією


Президент Польщі Лех Качинський
Президент Польщі Лех Качинський

Прага – Президент Польщі Лех Качинський вважає, що така потреба очевидна. А міністр закордонних справ Радослав Сікорський прямо обіцяє допомогти Україні представити її позицію перед Євросоюзом.

Лех Качинський на прес-конференції у вівторок на запитання, чи має його країна стати на боці Києва в українсько-російському газовому конфлікті, відповів: «Очевидно, що так».
Президент Польщі додав, що найближчими днями зустрінеться з українським колегою Віктором Ющенком у Польщі. Ця зустріч наступної середи буде присвячена газовій кризі.
Раніше у вівторок в інтерв’ю польському «Радіо Зет» Лех Качинський заявив, що проблема полягає в «надміру м’якій політиці Європейського Союзу стосовно нашого російського партнера».
У канцелярії президента Польщі повідомили, що зустріч польського і українського керівників 14 січня відбудеться в президентській резиденції-замку в містечку Вісла на півдні країни. Ця зустріч була запланована в останні дні минулого року.
Лех Качинський додав на прес-конференції, що під час зустрічі його супроводжуватиме міністр закордонних справ Радослав Сікорський.
За повідомленнями, після зустрічі, 16 січня, Сікорський вирушить до Києва, щоб обговорити енергетичну безпеку Європи, а також двосторонні питання.
Міністр заявив, що Польща «допоможе Україні представити її позицію в Брюсселі». У п’ятницю, 9 січня, в Брюсселі відбудеться засідання Координаційної газової групи ЄС, на яке запрошені й представники «Нафтогазу України» та російського «Газпрому».
«Ми з радістю довідалися про запланований візит Президента України Віктора Ющенка до нашої країни. Важливо, щоб в інформаційному шумі були почуті аргументи двох наших сторін», – наголосив Радослав Сікорський.
Водночас він закликав Європейську Комісію розробити план негайних і довготермінових заходів, які стали б адекватною відповіддю на такі енергетичні кризи, як нинішнє припинення подачі російського газу до Європи.
Польща: ЄС має бути готовим реагувати на газовий конфлікт
За словами Радослава Сікорського, Євросоюз має бути готовий зреагувати, якщо українсько-російський газовий конфлікт буде тривалим.
Досі європейські чинники заявляли, що ЄС не має наміру втручатися в конфлікт, і Росія та Україна мають самі вирішити свої суперечності. Після сьогоднішнього різкого скорочення поставок російського газу ЄС в особі Чехії, яка нині головує в європейській спільноті, вперше припустив можливість у разі «надзвичайної» потреби скликати тристоронній саміт за участі Росії й України, присвячений газовій кризі.
Росія й Україна не домовилися про постачання газу з Росії до України, через що ці поставки від початку року повністю припинено, і не можуть домовитися про умови транзиту російського газу до Європи. Росія звинувачує Україну в «крадіжках» газу, хоча доказів не наводить, і заявляє, що саме через ці «крадіжки» й обмежує транзит газу через Україну.
Протягом ночі і ранку 6 січня Росія різко скоротила поставки газу Європі. Ціла низка європейських країн уже заявила про майже повне чи й повне припинення подачі російського газу. Євросоюз скритикував це скорочення як «цілком неприйнятне».
Українська сторона заявляє, що виконує всі свої зобов’язання, наскільки це можливо в умовах такого скорочення постачань, і наголошує, що всі претензії щодо цього мають бути адресовані російській компанії «Газпром».
(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG