Доступність посилання

ТОП новини

«Знущанням» назвав Медведєв підписаний у Києві протокол


«Інакше, як знущанням над здоровим глуздом і порушенням раніше досягнутих домовленостей не можу назвати такого роду застереження і додатки до них. Ці дії, по суті, спрямовані на зрив наявних угод щодо контролю за транзитом газу, вони мають явно виражений провокаційний і деструктивний характер», – заявив президент Росії Дмитро Медведєв на зустрічі з главою МЗС Сергієм Лавровим.

Д. Медведєв дав вказівку урядові РФ не застосовувати цей документ до того, як ці заперечення будуть зняті.
Протокол передбачає створення механізму моніторингу за транзитом газу РФ до Європи. Росія одержала підписаний Україною протокол.

«Нам сьогодні, нашому представникові при Євросоюзі передали документ з українським підписом, але підпис цей супроводжується застереженням про те, що до цього документа повинна додаватися якась декларація», – сказав глава МЗС Сергій Лавров в неділю на зустрічі з Медведєвим.

За словами міністра, текст цієї декларації не наданий, проте російська сторона все ж таки змогла з ним ознайомитися.

«Текст, прямо скажемо, викликає серйозне здивування, тому що він складається частково з брехливих тверджень, зокрема, про те, що Україна не відбирала газ, що весь транзитний газ Росії пішов до Європи, а наполовину складається з положень, які просто суперечать сенсу підписаного нами і Євросоюзом документа», – повідомив Лавров.

«Я даю вказівку уряду не застосовувати підписаний вчора документ», – сказав Медведєв.

Прем`єр-міністр Росії Володимир Путін попередив голову Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу про неприпустимість поправок і застережень до протоколу щодо газового транзиту, який був підготовлений представниками РФ і ЄС. Таку заяву В.Путін зробив у телефонній розмові з головою ЄК, повідомляє прес-служба уряду РФ.

В.Путін звернув увагу співрозмовника, що будь-які доповнення до протоколу, підписаного в Москві представниками Росії і ЄС, зміст яких з російською стороною не узгоджений, є неприйнятними, і зазначив, що документ має бути підписаний всіма сторонами без застережень, йдеться в повідомленні прес-служби.

Прем`єр наполягав, що положення українського додатку, по-перше, докорінно змінюють суть протоколу, а по-друге, значна їх частина не має стосунку до забезпечення транзиту російського газу через територію України європейським споживачам, а відносяться до комерційних взаємин ВАТ «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України»

В.Путін також запропонував Ж. Баррозу «направити представників енергетичного блоку уряду Росії і «Газпромом» на завтрашню зустріч міністрів енергетики країн Євросоюзу».

У ніч з 10 на 11 січня Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи.

У той же час, Прем'єр-міністра України Юлія Тимошенко зазначила, що українська позиція продовжує будуватися на 5-ти основних пунктах: Україна не припиняла транзит газу до Європи; Україна не проводила з 1 січня несанкціонований відбір газу; Україна не є боржником і розрахувалася з ВАТ «Газпром» за весь спожитий газ в повному обсязі; Україна була ініціатором запрошення європейських експертів; Україна була і залишається конструктивною стороною в переговорах з Росією з підписання угоди про постачання і транзит газу на 2009 рік.

Єврокомісія взяла до уваги заяву Тимошенко про транзит газу

Єврокомісія вважає, що ця заява не суперечить протоколу про моніторинг.

Про це власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі повідомили у прес-службі Єврокомісії.

«Комісія взяла до уваги заяву Україну, отриману сьогодні у другій половині дня, яка є зведенням фактичних підтверджень того, що входить до підписаного вчора ввечері протоколу про межі компетенції (моніторингової місії – УНІАН) і, в певних випадках, українською інтерпретацією того, що було узгоджено», – зазначається в повідомленні Єврокомісії.

При цьому, на думку Єврокомісії, заява України не пропонує нічого додавати чи виключати з підписаного протоколу.

У Комісії не уточнили зміст отриманої заяви, зазначивши лише, що заява була отримана безпосередньо від уряду України. До прес-служби уряду дотелефонуватися не вдалося.

У ніч з 10 на 11 січня Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи. Водночас, прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко наголосила, що українська позиція продовжує будуватися на 5 основних пунктах: Україна не припиняла транзиту газу до Європи; Україна не робила з 1 січня несанкціонований відбір газу; Україна не є боржником і розрахувалася з ВАТ «Газпром» за весь спожитий газ в повному обсязі; Україна була ініціатором запрошення європейських експертів; Україна була і залишається конструктивною стороною в переговорах з Росією з підписання угоди про постачання і транзит газу на 2009 рік.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG