Доступність посилання

ТОП новини

Україна підписала протокол про контроль за транзитом газу – Тимошенко


Україна була останньою стороною, підпису якої бракувало для створення міжнародної моніторингової комісії.

Україна підписала протокол про допуск експертів до національної газотранспортної системи. Про це заявили Прем`єр-міністри Чехії та України Мірек Тополаннек і Юлія Тимошенко за підсумками переговорів, що завершилися в Києві в ніч з суботи на неділю.

«За останні два дні вдалося розблоковувати ситуацію і зараз нічого не перешкоджає відновленню транзиту газу через Україну до країн ЄС. Україна виконала всі умови, щоб Росія відновила постачання газу», – сказав М. Тополаннек.

У той же час Прем`єр-міністр Чехії зазначив, що наразі даний протокол має підписати голова Єврокомісії, яка є третьою стороною в українсько-російському газовому конфлікті.

У свою чергу, Ю. Тимошенко наголосила, що при підписанні цього протоколу Україна керувалася 5-ма позиціями, які, на її думку, є найважливішими для України.

По-перше, за словами глави уряду, Україна була і залишається надійним транзитером і не припиняла транзиту газу до Європи.

По-друге, повідомила Ю. Тимошенко, Україна не робила з 1 січня несанкціонований відбір газу.

По-третє, Україна не є боржником і розрахувалася з ВАТ «Газпром» за весь спожитий газ в повному обсязі.

По-четверте, Україна була ініціатором запрошення європейських експертів.

По-п`яте, «Україна була і залишається конструктивною стороною в переговорах з Росією з підписання угоди про постачання і транзит газу на 2009 рік, а якщо буде бажання, то і стратегічної угоди, заснованої на положеннях Меморандуму, підписаного прем`єр-міністрами України та Росії в січні 2008 року», – сказала Ю. Тимошенко.

Усунуто штучну перешкоду для транзиту газу до Європи

У неділю, після підписання Прем’єр-міністрами України і Чехії Юлією Тимошенко і Міреком Тополанеком протоколу про допуск експертів до національної газотранспортної системи прес-служба Президента України повідомила, що за домовленостями Президента України Віктора Ющенка з керівництвом Чеської Республіки, яка головує в ЄС, керівництвом Європейської Комісії та Російської Федерації, з метою розблокування процесу транспортування російського природного газу через територію України створюється спільна експертна група для моніторингу транзиту російського газу до європейських споживачів.

За повідомленням прес-служби глави держави, Президент України доручив уряду в рамках його повноважень провести переговори зі Сторонами і забезпечити реалізацію згаданих домовленостей. Уряд України на виконання цього доручення Глави держави провів переговори, в результаті яких підписано тристоронній документ – спільне технічне завдання.

Документ про моніторинг транзиту російського газу підписали представники Європейської Комісії, Уряду України та Уряду Російської Федерації, які домовилися невідкладно створити спільний механізм для експертного спостереження транзиту російського газу через територію України.

Зафіксовані в документі положення передбачають, що Європейська Комісія, Уряд України та Уряд Російської Федерації спільно формують експертну групу, до складу якої з кожної сторони входять до 25 експертів. Ця спільна група має здійснювати моніторинг на паритетних умовах як на території України, так і на території Російської Федерації.

Фактично ця моніторингова група мала б забезпечити спостереження за проходженням російського газу з території РФ по усьому коридору: Україна – країни Центральної і Західної Європи та Балканського регіону.
Передбачається здійснювати моніторинг на території України на газовимірювальних станціях: Орловка – Теково – Ужгород – Берегово – Дроздовичі. Також, як на цьому і наполягав Глава Української держави, моніторинг має здійснюватися на газовимірювальних станціях, що розташовані на території РФ, а саме: Сохланівка – Суджа – Писарівка – Валуйки – Платово.

Інформація про результати моніторингу транзиту має передаватися у режимі реального часу і простору до компетентних установ у Києві, Брюсселі та Москві. Сторони забезпечуватимуть видатки діяльності своїх спостерігачів.

Українська сторона на додаток до зазначеного документа надала односторонню заяву, в якій висловлено конкретні трактування змісту й формату його реалізації.

Як підкреслив Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, таким чином, завдяки послідовним діям Президента України, уряду України, а також НАК «Нафтогаз України», сьогодні усунута штучна перешкода, яка начебто стримувала процес транспортування російського газу до Європи, і тепер вся відповідальність за поставки газу до Європи покладається на російську сторону.

На думку Б. Соколовського, фактично створення цієї моніторингової групи означає початок практичної реалізації одного з проектів, ініційованого у 2007–2008 роках Президентом України Віктором Ющенком у рамках Краківської ініціативи, започаткованої Главами держав України, Польщі, Азербайджану, Грузії та Литви.

Хроніка суботи, 10 січня

Росія та Євросоюз підписали протокол щодо моніторингу транзиту газу через Україну. Про це заявив заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Володимир Триколіч на брифінгу у Києві.

Він також зазначив, що прем`єр-міністр головуючої в ЄС Чехії Мірек Тополанек має сьогодні прибути в Україну з цим протоколом і заплановане на суботу робоче засідання з приводу цього документа.

В. Триколіч повідомив, що завтра з Києва до Луганська і Суржи відбувають дві робочі групи, в складі яких мають бути представники України, Євросоюзу та засобів масової інформації. Вони намагатимуться перевірити газовимірювальні станції, якщо їх допустить російська сторона.

Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що інформація про нібито відмову України підписувати тристоронній протокол з моніторингу транзиту газу через її територію, не відповідає дійсності.

9 січня «Газпром» опублікував протокол про створення Міжнародної експертної комісії з контролю за транзитом природного газу через Україну, в якому мовиться, що комісія повинна мати право вільного доступу до документації та об`єктів газотранспортної системи (ГТС) України, а також до підземних запасів газу. Цей документ вже підписано російською стороною, проте поки що не підписано з боку Єврокомісії і України.

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко вчора, 9 січня, повідомила, що Україна готова підписати протокол, запропонований Росією, за умови паритетного представництва в ній українських і російських експертів.

«Саме у такому дзеркальному варіанті, коли обидві країни – Україна і Росія мають однакові права щодо доступу експертів, ми підпишемо такий протокол, якнайшвидше», – сказала вона.

Тим часом заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв сьогодні, 10 січня, заявив, що суттю протоколу про створення такої комісії є підпорядкування української газотранспортної системи «Газпрому». «Суть такого протоколу – це, по суті, підпорядкувати українську сторону «Газпрому», надати російській стороні повний контроль над українською газотранспортною системою і де-факто започаткувати процесу експропріації української газотранспортної системи російською стороною», - сказав він.

Також К. Єлісєєв повідомив, що Україна ще не одержувала офіційної пропозиції Росії про створення міжнародної комісії з моніторингу транзиту природного газу через територію України.

Росія і ЄС підписали протокол про контроль за транзитом

Росія і ЄС підписали протокол про створення контрольного механізму за постачанням і транспортуванням російського газу через Україну, повідомляє «Інтерфакс».

З російської сторони документ підписали віце-прем'єр Росії Ігор Сечін і глава «Газпрому» Олексій Міллер, від ЄС комісар з енергетики Андріс Пієбалґс і міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ржіман.

Прем’єр Росії Володимир Путін заявив на прес-конференції після підписання протоколу, що надалі Росія не допустить крадіжок в Україні транзитного газу.

«Якщо ми побачимо, що знову відбуваються крадіжки на території України і частина проданого газу щезає, ми на цей обсяг знову скоротимо подачу», – заявив Путін.

Україна ще в суботу може підписати протокол із контролю за транзитом газу

Як повідомили в Управлінні у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату Кабінету міністрів України, в суботу ввечері передбачаються переговори Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з Прем’єр-міністром Чеської Республіки Міреком Тополанеком. Чехія головує в ЄС.

Після зустрічі може відбутися підписання протоколу про створення міжнародної комісії з контролю за постачанням та транспортуванням газу з Росії в Україну.

Протокол вже підписали європейська та російська сторони.

Прем’єр-міністр Чехії М. Тополанек уже найближчим часом час має прибути до Києва з Москви.

Росія відновить експорт газу одразу, як запрацює механізм із контролю за транзитом – Путін

Про це прем'єр-міністр Росії Володимир Путін заявив на спільній прес-конференції зі своїм чеським колегою Міреком Тополанеком.

Як передає РІА «Новости», за його словами, до моніторингової комісії, яка займеться відстеженням газового транзиту, увійдуть представники «Газпрому», «Нафтогазу України», міністерств енергетики двох країн, Єврокомісії, а також експерти.

М. Тополанек і В. Путін також заявили, що не бачать перешкод для підписання Україною протоколу по контролю за транзитом газу.

Протокол про створення контрольних механізмів за транзитом газу через Україну підписали в суботу в Москві представники Росії та Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG