Доступність посилання

ТОП новини

Європа все ще без газу


Прага – Цього тижня Європа переживала небачене випробування: Росія цілком перекрила постачання свого газу через Україну. Євросоюз, який спершу не бажав втручатися в російсько-українське «газове протистояння», був змушений до дії. Але й наприкінці тижня Європа далі залишалася без газу.

Євросоюз вимагає «негайно» відновити поставки газу – з такою заявою виступив у вівторок у Празі Александр Вондра, віце-прем’єр Чехії, яка нині головує в ЄС. За його словами, європейські держави не можуть бути заручниками конфлікту між Україною і Росією.

«Це неприйнятно. Чехія як голова ЄС і Європейська Комісія вимагають негайно відновити поставки газу до ЄС і щоб дві сторони – Росія та Україна – відновили переговори для остаточного врегулювання своєї двосторонньої комерційної суперечки», – сказав Александр Вондра і додав, що ці слова адресовані рівною мірою і Росії, і Україні.

І це ще був лише вівторок. Цього дня низка європейських країн повідомила про значне скорочення поставок російського газу через територію України – спершу на дві третини, потім на три чверті. А країни південно-східної Європи опинилися взагалі без російського газу, який ішов українським шляхом.

А потім настала середа, коли Росія перекрила свій газ усім. 18 країн Європи перестали отримувати газ із Росії через Україну. І в ЄС мусили змінити позицію, визнав голова Європарламенту Яцек Саріюш-Вольський: «Цей комерційний диспут, як ми до нього й ставилися з самого початку, перетворився на серйозну кризу з енергетичною безпекою. Більш як половина країн-членів ЄС уже занепокоєна й потерпає».

Хто перекрив газ?

Уранці в середу голова правління «Нафтогазу України» Олег Дубина забив на сполох: «Сьогодні, 7 січня, о 7-й 45, не попередивши українську сторону, російська сторона закрила останній перехід російського газу до України Суджа-Велика і, таким чином, зупинила експорт російського газу до Європи».

Москва, як і щоразу, має власний погляд на події, про який перед об’єктивами камер державного телебачення і під клацання фотоапаратів доповідав того ж дня, в середу, прем’єр-міністрові Росії Володимиру Путінові голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер: «Сьогодні вночі, протягом ночі й до ранку, Україна закрила всі експортні газотранспортні коридори постачання газу в Європу».

А голова Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу повідомив, що вранці того ж дня телефонував і Путінові, і його українській колезі Юлії Тимошенко – і почув від кожного власну версію, несумісну з іншою.

«Прем’єр-міністр Путін сказав мені, що Росія подає газ, призначений для Європейського Союзу, але є деякі проблеми з транзитом через Україну. Прем’єр-міністр Тимошенко сказала мені, що вони не створюють жодних проблем із транзитом через Україну – вони здатні транспортувати газ до Європейського Союзу за умови, якщо Росія подасть цей газ в українську мережу», – розповів Баррозу.

Водночас у Києві керівник «Нафтогазу» Олег Дубина пояснював, що рацію має саме його держава. «Україна не може фізично ні «закрити», ні «не пустити». Якщо Росія сьогодні ухвалить рішення і відкриє всі шість потоків, то всі ці шість потоків відкриються за її волею, не за нашою. Це рішення російської сторони – закрити газ для транспортування в Європу», – заявив чільний український газовик.

Тільки під вечір у середу Росія офіційно оголосила, що перекриває газ. І практично кожен крок Москви супроводжувався численними звинуваченнями на адресу України, на яку Росія намагалася покласти всю вину.

Звинувачення за звинуваченням

Коли «Газпром» різко скоротив постачання газу, російський газовий монополіст заявив, що причина – це «крадіжки» Україною газу. Коли газ узагалі перекрили, в Москві твердили, що подають його, а не пропускає Україна.

І коли в справу втрутився Європейський Союз і в четвер відбулися термінові переговори в Брюсселі за участі чільних газовиків Росії й України і телефонні розмови провідних європейських діячів із російськими й українськими керівниками, Москва не змінила тактики.

Коли на цих переговорах сторони домовилися виконати російську умову поновлення поставок – послати незалежних спостерігачів на газовимірювальні станції, – Росія відхилила подану Євросоюзом домовленість про це, яку вже підписала Україна.

Натомість Москва звинуватила Київ, що він не підписує московський варіант угоди – в якому, серед іншого, «Газпром» під виглядом спостереження домагається собі права вільного доступу до всієї документації і всіх об’єктів газотранспортної системи України, а ще до українських газосховищ.

В Україні з такою вимогою не погоджувалися, бо, як сказав речник «Нафтогазу» Валентин Землянський, українська компанія не згодна з намаганням Росії взяти під контроль усю газотранспортну систему України.

Від ЄС спостерігачі вже є

Поки переговори про російський варіант тривали, у п’ятницю до Києва вже прибули перші спостерігачі Євросоюзу і стали до праці в центральному диспетчерському управлінні «Укртрансгазу».

Відтак Єврокомісія наголосила, що виконані всі умови, про які домовлялися керівники ЄС, Росії й України, щоб поставки газу з Росії для європейських споживачів були негайно відновлені.

А Президент України Віктор Ющенко і прем’єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, який у п’ятницю прибув до Києва, заявили, що і ЄС, і Україна готові створити тристоронню – за участі і їх, і Росії – моніторингову комісію стосовно транзиту газу, яка має працювати на території і України, і Росії.

Вони вкотре закликали Москву поновити подачу газу.

Ющенко, зокрема, повідомив, що з цією метою Україна готова допустити і європейських, і російських експертів на всі об’єкти газотранспортної системи України для здійснення моніторингу.

При цьому він висловив сподівання, що й Росія виявить готовність залучити українських фахівців до моніторингу за газотранспортною системою й на її території.

Тополанек додав, що до підписання домовленості про спостерігачів після отримання всіх принципових згод – бо й Росія теж пообіцяла підписати її – залишилося уточнити технічні подробиці.

Україні потрібні рівні права, Європі – слово Путіна

А Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко після зустрічі з чеським колегою заявила, що Київ готовий підписати цей протокол і зробить це найближчим часом.

Але вона наголосила, що Київ підпише протокол лише за умови, що в ньому передбачатимуться рівні права для представників і Росії, і України.

Тимошенко нагадала, що Україна вже підписала один такий протокол, який запропонувала Єврокомісія, але його відхилила Росія, яка наполягає на підписанні саме її варіанту.

За повідомленнями, сторони не можуть дійти згоди не тільки щодо принципів роботи і прав доступу для спостерігачів, а й щодо складу такої моніторингової комісії, як їх хоче бачити Росія – за участі також представників великих західних компаній-покупців російського газу. Україна вважає, що залежних від «Газпрому» клієнтів російського монополіста не можна буде вважати безсторонніми членами справді незалежної комісії.

А тим часом газові крани в Росії все одно залишалися перекриті – Москва вимагає від Києва лише підпису під своїм варіантом письмової угоди, а повноваження спостерігачів Євросоюзу, які вже працюють за угодою України з ЄС, узагалі не визнає.

Як виглядає, останнє слово матиме Володимир Путін – так само, як і попередніми днями саме він, хоч уже й не президент Росії, фактично ухвалював вирішальні рішення.

І коли ще в ніч на п’ятницю Чехія повідомляла від імені ЄС про отриману нарешті згоду російського прем’єра прийняти міжнародних газових спостерігачів, у заяві про це вона звично назвала Путіна «президентом Росії»…

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG