Доступність посилання

ТОП новини

«Дехто в ЄС має зв'язки у «Газпромі», а це послаблює позицію спільноти» – експерт


Брюссель – Газові розбіжності між Україною та Росією, через які потерпає і Євросоюз, могли б вирішитися на саміті лідерів усіх зацікавлених сторін. Проте, Єврокомісія заявила сьогодні, що жодні офіційні зустрічі та саміти не можуть бути приводом для подальшої затримки російського газу. Тим часом, у самій Європі все ще немає єдності щодо того, яку позицію має займати європейська спільнота стосовно газової суперечки. Брюссельський політичний експерт пояснює це особливими стосунками деяких країн ЄС з Росією та «Газпромом».

Сьогодні у європейських установах обговорювали пропозицію газового саміту, надіслану вчора голові Європейської Комісії Жозе Мануелеві Баррозу російським президентом Дмитром Медведєвим. Проте ніякі засідання на високому рівні не повинні стати підставою до подальшого непостачання газу європейським споживачам, заявив речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенберґер.
«Головування Євросоюзу та Європейська Комісія ще раз радить Росії та Україні негайно відновити газопостачання до Європи. А також ретельно поважати поради спостережної місії від 12 січня. Ніякі засідання не можуть використовуватися, як привід до подальшої затримки газу, бо все це і без того вже триває надто довго», – зазначив речник Єврокомісії.
Проте Євросоюз згодний з ідеєю саміту на високому рівні за участі України та Росії. Адже це, кажуть представники ЄС, може нарешті вивести обидві сторони з глухого кута.
Тим часом, зранку місія європейських спостерігачів вкотре констатувала, що ніяких ознак газу у вхідних газотранспортних пунктах все ще не було помічено.
Представники Євросоюзу засвідчили свою готовність взяти участь у запропонованому саміті, де б він не відбувся – у Москві чи у якійсь із країн європейської спільноти, – але тільки за умови, що на ньому буде й керівництво України.
Відомо, що в такому разі від ЄС у ньому мають взяти участь єврокомісар із енергетичних питань Андріс Пієбалґс та міністр промисловості та торгівлі Чехії, яка головує в Євросоюзі, Мартін Ржіман.
Міністерство закордонних справ України сьогодні ще раз підтвердило, що Україна підтримує ідею проведення тристороннього саміту. Проте, як сказано в заяві голови закордонного відомства Володимира Огризка, було б нелогічним його проведення у Москві, адже Росія – одна із зацікавлених сторін.
Європа не може дійти згоди щодо саміту
Однак і у питанні саміту Європа не може дійти згоди. Наприклад, міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер сьогодні заявив, що умов для проведення газового саміту України, Росії та Євросоюзу ще не створено. І головна з цих умов – це, звичайно ж, якнайшвидше відновлення газопостачання.
Слід відзначити, що такі заяви офіційного Парижа зрозумілі. Адже через 8-денну відсутність надходжень природного газу до Євросоюзу, навіть у Франції, що отримує тільки 15 відсотків російського блакитного палива, відчувається його нестача.
Прокоментувати внутрішні розбіжності щодо позиції Європи у нинішній газовій суперечці Радіо Свобода попросило відомого аналітика з Центру європейської політики Аманду Акчакоджу.
«Позиція Євросоюзу дуже розчаровує, хоч це і не є сюрпризом. Насамперед через те, що деякі країни ЄС мають тісні стосунки з Росією, включно з прямими зв’язками у «Газпромі». Це повністю вражає та дезорієнтує будь-яку сильну політичну позицію, що ЄС міг би продемонструвати. До того часу, поки Євросоюз не виявить справжньої солідарності, особливих змін у майбутньому не станеться», – зауважила брюссельський експерт Аманда Акчакоджа.
(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG