Доступність посилання

ТОП новини

Блок «За Януковича!» у кримському парламенті тріщить по швах, але не колеться


Сімферополь – Політична мапа Криму ближчим часом може радикально змінитися. Під спікером кримського парламенту, «регіоналом» Анатолієм Гриценком хитається крісло, і він змушений вживати активних заходів, щоб утриматися при владі. Втім, чи втримається, чи ні, але фракція блоку «За Януковича!», творена у кримському парламенті Партією регіонів і Російським блоком, уже тріщить по швах.

Зимові парламентські канікули лише зменшили інтенсивність підкилимної боротьби у Верховній Раді АРК, що вирвалася політичним скандалом на останній торік, грудневій сесії місцевого парламенту. Тоді бунт висуванців «Російського блоку», підтриманий депутатами від партії «Союз» і комуністами, зірвав одне із пленарних засідань. Для його погашення довелося навіть застосувати авторитет лідера Партії регіонів Віктора Януковича, який викликав до Києва і мав особисту бесіду з лідерами «бунтівників» – першим віце-спікером парламенту автономії Сергієм Цековим та першим віце-прем’єром кримського уряду Євгеном Михайловим.
Голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко
У грудні місцева преса активно писала про серйозність спроби групи депутатів з фракції «Блоку «За Януковича!» усунути з посади спікера лідера цього блоку Анатолія Гриценка. Втім, і політики, і коментатори на перший план виставляли невдоволення частини місцевих «януковичів» практикою задоволення бюджетних і земельних запитів, що виникали у депутатів. Мовляв, Анатолій Гриценко надто авторитарний і дріб’язковий – вимагає погодження з ним та його радником Олександром Мельником усіх економічних питань.
Попри те, що тоді «заколотники» зазнали поразки, місцеві оглядачі прогнозували лише тимчасове перемир’я в кримському парламенті. Мовляв, за сприяння київського керівництва «регіоналів» стихійне невдоволення членів парламентської більшості згодом буде оформлене у прийнятну для Партії регіонів ротацію місцевих партійних кадрів. Втім, виглядає, що Анатолій Гриценко та Олександр Мельник здаватися не збираються. Ще в грудні, за даними кримської преси, спікер заручився підтримкою Секретаріату Президента, з керівниками якого Анатолій Гриценко підтримує рівні стосунки.
Система «Рада» переходить під контроль прихильників спікера
У січні ж, скориставшись відсутністю пленарних засідань, прихильники спікера здійснили кілька кроків для зміцнення своїх позицій. І хоча ротація керівників комісії Верховної Ради АРК з контролю за електронною системою голосування переросла у черговий політичний скандал, тепер перспективи зміни спікера виглядають не такими оптимістичними.
Депутат Верховної Ради АРК Валерій Іванов
12 січня члени згаданої комісії переобрали її голову Олега Родивілова з «Російського блоку». Його наступником став секретар комісії Олег Русецький. Новим секретарем депутати обрали лідера фракції «Блок Наталі Вітренко «Народна опозиція» Валерія Іванова. А вже наступного дня Кримська республіканська організація партії «Російський блок»поширила заяву, звинувативши Іванова у спробах помститися Родивілову за те, що той колись не взяв «вітренківця» на роботу «через кримінальне минуле».
Сам Олег Родивілов заявив, що вважає це рішення комісії «незаконним». За словами депутата, його зняли з посади через те, що «низка представників парламенту після історії з карткою депутата Тетяни Звєрєвої захотіли сконцентрувати у своїх руках контроль за системою голосування». І справді, під час згадуваної грудневої сесії, коли кожен депутатський голос був дуже важливим, Родивілов заявив, що на користь спікера голосує картка депутата від опозиції Тетяни Звєрєвої, яка напередодні потрапила до автомобільної аварії і перебувала у лікарні.

Тоді скандал завершився без правових наслідків для тих, хто використовував чужу картку, хоча сама Звєрєва заявила, що її вкрали, і відомо, що картку використовували з місця депутата-«регіонала» Ігоря Лукашева, який очолює Постійну комісію Верховної Ради Криму з економічної, бюджетно-фінансової і податкової політики. Але після цього претензії виникли саме до Родивілова. Як заявив новообраний голова парламентської комісії з контролю за системою «Рада» Олег Русецький, основним мотивом для зняття з посади його попередника «став той факт, що за три роки існування комісії вона жодного разу не збиралася».
В Кремлі не задоволені керівництвом кримського парламенту?
Перша сесія кримського парламенту нинішнього року за планом має розпочатися 18 лютого. І до того часу у сторін є досить часу, щоб змінити ситуацію на свою користь. У супротивників Анатолія Гриценка, схоже, зараз менше сподівань на Віктора Януковича, аніж на російського депутата Костянтина Затуліна – «куратора» Криму у Кремлівських коридорах.
Адже невдоволення Москви Януковичем, про що активно пише українська і російська преса, не обмежується лише одним лідером Партії регіонів. Усе більше свідчень того, що в Кремлі не задоволені і керівництвом Криму, де при владі перебуває Блок «За Януковича», створений Партією регіонів і «Російським блоком». Останню партію аналітики називають найбільш наближеною до російської влади політичною структурою в Криму.
«Російський блок» також стурбований погіршенням свого іміджу як «захисника російського населення Криму». Російські націоналісти покладають вину за це на своїх старших партнерів у фракції «За Януковича!», для яких економічний прагматизм і політична стабільність важливіші від постійних істерик довкола «насильницької українізації» та утисків «російськокультурних кримчан».
Під час нинішньої «газової кризи» президія Верховної Ради автономії виступила із досить таки м’яким зверненням до президентів України і Росії, де відзначила, що зараз «як ніколи важливі терплячий діалог і копіткий пошук оптимальних взаємоприйнятних рішень, розроблення єдиної узгодженої політики» і це «сприятливо впливатиме на весь спектр російсько-українських відносин». Автори заяви закликали українського і російського президентів негайно втрутитися в ситуацію і вжити заходів для її нормалізації.
Депутат Верховної Ради АРК Олег Родивілов
Однак тоді ж лідер кримської організації «Російського блоку» Олег Родивілов заявив, що ця заява депутатами не обговорювалася і була ухвалена «кулуарно частиною керівництва Верховної Ради Криму». За його словами, звернення має бути «більш жорстким» і в ньому слід було згадати «можливість укладення прямих договорів з Росією про поставки газу до Криму». На думку Родивілова, питання про прямі поставки російського газу до автономії не піднімається «через побоювання викликати незадоволення Києва – тоді не дадуть красти». Лідер «Російського блоку» повідомив, що його однопартійці мають намір ініціювати засідання президії місцевого парламенту. Проте, засідання не відбулося, а Олегу Родивілову, за його зізнанням, керівництво Верховної Ради АРК відключило в його службовому комп’ютері доступ до мережі Інтернет.
Судячи з того, що проросійського активіста публічно не підтримав не тільки перший віце-спікер, голова «Російської громади Криму» Сергій Цеков, але й жоден інший з майже півтора десятка депутатів від «Російського блоку», справджуються раніше висловлене припущення, що впливовий радник спікера Олександр Мельник знайшов таки «економічно виправданий підхід» до колишніх радикалів.
Можливо, саме тому у Криму почали з’являтися нові громадсько-політичні прокремлівські проекти, які не пов’язані з «Російським блоком», але «вчасно» відгукуються на політичну «злобу дня». Нещодавно новий рух «Російський Крим» провів пікетування приміщення Постійного представництва Президента України в автономії. І хоча у заході взяли участь лише кілька десятків осіб, акцію висвітлювали усі акредитовані в Сімферополі знімальні групи московських телеканалів.
Можна припустити, що по завершенню гострої фази «газового» конфлікту Кремль прискіпливіше слідкуватиме за подіями у Криму. І тоді слід очікувати зростання активності таких організацій, як «Російський Крим», і спроб реанімувати «Російський блок», який уже глибоко пустив коріння в кримській владі.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG