Доступність посилання

ТОП новини

Від завтра у Косові діятимуть нові сили безпеки


Анамарія Рамач

Белград – У колишній сербській провінції Косово від завтрашнього дня починають діяти Косовські сили безпеки. У січні 2000 року з Визвольної армії Косова був утворений Косовський захисний корпус. Від завтра він перестає існувати, а його місце займуть Косовські сили безпеки. Більшість службовців нового підрозділу і будуть становити колишні службовці Захисного корпусу.


Косовські сили безпеки у своєму складі матимуть 2500 активних членів та 800 резервістів. Владі Косова у створенні цих сил допомогли міністри оборони 26 країн-членів НАТО. Їхнє формування передбачене пропозицією плану колишнього спеціального посланця ООН Мартті Ахтісаарі.
По суті, оформлення нових сил є третім кроком у процесі роззброєння Визвольної армії Косова, яку становили албанські добровольці під час сербсько-албанського конфлікту 1998-99 років.
Нові сили безпеки спочатку займатимуться реагуванням на кризові ситуації і забезпечуватимуть захист населення. Повідомляють, що нові службовці будуть озброєні легкою зброєю. Відкрити вогонь буде дозволено лише в надзвичайних ситуаціях.
НАТО наголошує, що в ніякому разі не йдеться про армію, хоча косовські албанці у новому підрозділі бачать зародок косовського війська.
Чим нові Косовські сили безпеки відрізняються від дотеперішнього Захисного корпусу, пояснив сербський військовий аналітик Александар Радич: «Для Сербії Косовський захисний корпус був дещо небезпечним підрозділом, бо чимало його службовців здобули свій досвід у Армії визволення Косова, і це по-суті була своєрідна прихована можливість використати як терористів людей, які раніше боролися проти сербської влади. З іншого боку, проведено тривалу, досить якісну підготовку щодо того, кому можна бути і кому не слід бути службовцем Косовських сил безпеки. Але політична символіка тих сил є набагато більшою. Коли йдеться про Косовську службу безпеки, очевидно, що вона є однією з інституцій, які мають завершити проект албанської державності у Косові».

Влада Сербії виступає категорично проти


Передбачено, що приблизно 10 відсотків складу Сил безпеки мають становити представники нацменшин, у тому числі серби. Проте сербська влада та косовські серби однозначно налаштовані проти нового підрозділу. Вони заявляють, що його оформлення суперечить резолюції 1244 Ради безпеки ООН. Їх також турбує і те, що комендантом нових сил безпеки буде колишній військовий лідер та один із засновників Визвольної армії Косова Сулейман Селіми, відомий за кличкою Султан. Офіційні особи Сербії вважають його відповідальним за зникнення значної кількості місцевих сербів.
Президент Сербії Борис Тадич заявив, що Сербія наполягатиме на розформуванні Косовської служби безпеки.
«Сербія абсолютно не погоджується з чимось подібним. Нагадую вам, що і будучи міністром оборони, я відразу критикував перші натяки щодо утворення Косовської служби безпеки, і сказав, що для Сербії це ніколи не буде прийнятним. Ні я, як президент республіки, ні уряд Сербії ніколи не погодимось із цим. Ми запропонували демілітаризацію Косова і Метохії, як єдину можливість створення у Косові цивільного суспільства», – зазначив президент Сербії.
Чимало країн НАТО фінансово підтримали нові сили безпеки Косова.
Їхніх службовців новими формами забезпечили Сполучені Штати, транспортними засобами – Німеччина, a тренуванням керуватимуть офіцери британської армії.
(Белград –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG