Доступність посилання

ТОП новини

Глобальна фінансова криза в Чехії й Словаччині викинула на вулицю тисячі безробітних


Прага – Глобальна фінансова криза все відчутніше дає себе знати в сусідній з Україною Словаччині та в Чеській Республіці. Закриваються заводи, помітно сповільнюється промислове виробництво, зростає число безробітних. Почали скаржитись навіть виробники пива: потреба заощаджувати змушує чехів суттєво зменшити споживання цього традиційного напою. Щоб пом’якшити втрати населення від ударів кризи, при урядах Чехії й Словаччини створено спеціальні національні економічні комісії.

В тому, що для чехів і словаків настали тяжкі часи, сьогодні переконуються й найбільші економічні оптимісти. Новини невтішні: в Чехії за останні два місяці промислове виробництво скоротилось на понад 17 відсотків.
Наприкінці минулого року на місяць зупинилися конвеєри добре знайомої й українцям «Шкоди», зараз на заводах працюють за скороченим графіком – лише 4 дні на тиждень. Продано на 30 відсотків автомашин менше, ніж передбачено, та й то за зниженою ціною.
Тріщить відоме у світі чеське скло і порцеляна, наприклад, заводи у Карлових Варах, Подебрадах, Новому Борі закрились взагалі, на вулиці опинились понад 6 тисяч працівників.
Загальне число безробітних у Чехії вперше за останні роки перетнуло межу 300 тисяч осіб. Подібна картина і в сусідній Словаччині, уряд якої ще рік тому обіцяв перетворити країну в найбільшого автовиробника у світі. Зараз саме цієї галузі криза торкнулась найболючіше. Кількість безробітних у Словаччині сягнула до понад 200 тисяч осіб. Відчутну рану економіці країни нанесла і газова криза.

Нерівні умови – закордонні інвестори користуються значними пільгами

На думку чеських економічних аналітиків, головна причина економічного обвалу – в нерівних умовах, в яких працює промисловість Чехії.
Павел Когоут, член Національної економічної ради, органу, спеціально створеного урядом Чехії для подолання кризи, зазначає: «Передусім потрібно спрямувати увагу на умови підприємництва в Чехії, які є дуже незадовільними. У Чеській Республіці є два підприємницькі сектори. Один з усіх боків підтримується, дістає пільги і дотації – це сектор закордонних інвесторів, які володіють безкоштовно земельними ділянками і мають податкові пільги. Другий сектор – це свої власні підприємці, які відчувають певний тиск. Вони мають сплачувати всі податки, їм ніхто нічого безкоштовно не дає».
На думку аналітиків, щоб вийти з кризи посиленими, потрібно вирівняти умови праці й підприємництва в обох секторах. Як Чехія, так і Словаччина опинились у пастці, створивши елітарні умови інвесторам в автомобільній промисловості. У результаті витворився надлишок продукту на світовому ринку і без змін тут не обійтись. На практиці це означає подальше скорочення й нові сотні людей у черзі за роботою.
Словаччина, на думку фахівців, має в цілому кращі, ніж Чехія, «горизонти». Економіка країни минулого року зросла найпотужніше з нових країн Євросоюзу. Крім цього, словаки встигли запровадити євро. Фінансова криза,не виключено, на багато років віддалить від єврозони не тільки Чехію, але й сусідні з ними Польщу та Угорщину. З іншого боку, чеські експерти вважають, що саме незалежна валютна політика дає чехам більше можливостей для маневру. Зокрема, і в Чехії, й у Словаччині уряд обіцяє підтримати автопромисловість і фінансувати безробітним курси перекваліфікації.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG