Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче інтегруватися, а ЄС – гарантій


Бельгія - Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу вітає Президента України Віктора Ющенко у штаб-квартиру ЄС, Брюссель, 27 січня 2009 р.
Бельгія - Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу вітає Президента України Віктора Ющенко у штаб-квартиру ЄС, Брюссель, 27 січня 2009 р.

Брюссель – Ідею приєднання українського газогону до газотранспортної системи Євросоюзу обговорили у вівторок Президент України Віктор Ющенко та голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Справа енергетичної інтеграції загалом сподобалась представникам цієї європейської установи. Тим часом, представники європейського бізнесу, коментуючи цю українську пропозицію, сприймають її скептичніше і закликають віддалитися від російського газу.

Для чого інтегрувати українську газову трубу до європейської газотранспортної системи? За словами Президента України, це додасть стабільності газовому ринку всієї Європи.
«На моє глибоке переконання, газотранспортна система, що перекачує більше 80 відсотків російського газу до Європи повинна знаходитися (з нею) у тіснішому союзі не тільки у плані технологічної політики чи гарантій транспорту, – зазначив Віктор Ющенко, – але й у комплексній організації газової політики на Європейському континенті. Цього бажає Україна і, переконаний, це принесе додаткову стабільність».
«Перетворити кризу на позитив»
Із главою Української держави, загалом згідний і президент Комісії Європейського Союзу Жозе Мануель Баррозу. Це могло б стати одним із елементів поглиблення співпраці між Україною та ЄС в енергетичній галузі. Після зустрічі з українським Президентом він сказав, що у стосунках із Україною Європа не робить жодних негативних висновків, виходячи з енергетичної кризи.
«Ми віримо, що Україна хоче наблизитися до ЄС, але ми мусимо насамперед знайти рішення для енергетичного сектору», – зазначив Баррозу і висловив упевненість, що останню газову кризу Україна та ЄС мали б розглядати, як позитивний поштовх до взаєморозуміння.
«Сьогоднішня зустріч була здебільшого сконцентрована на енергетичній ситуації, звичайно ж, через нещодавні події. Проте, я хочу наголосити на тому факті, що ми бачимо широке поле для співпраці з Україною у багатьох галузях. Безумовно, зараз важливо вирішити всі ці енергетичні речі. Але їх слід розглядати, як ще один позитивний зв’язок між Україною та Євросоюзом», – зазначив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.
Єврокомісія, за його словами, готова провести переговори з міжнародними фінансовими установами, в тому числі МВФ та Світовим банком, щодо модернізації української газотранспортної системи (ГТС), щоб приєднати її до європейської газотранспортної мережі.
«Стабільність – у свободі від російського газу»
Проте, брюссельські аналітики скептичніше відгукуються про можливе досягнення стабільності газопостачань завдяки інтеграції українських потужностей до європейських систем.
Фолкер Франц, радник з енергетичних питань конфедерації європейських промисловців «Бізнес-Європа», погоджується, що у цьому випадку ЄС зможе напряму контролювати надходження російського газу. «Якщо це було б можливим, то вочевидь, покращило б ситуацію. Проте, «Бізнес-Європа» швидше скептично сприймає можливі рішення українсько-російського конфлікту звичайними заходами та за короткий термін. Гадаю, що (Європі) треба прискорити відхід від залежності від російського газу. Це – єдиний шлях для досягнення стабільності енергопостачань на тривалий період», – наголосив експерт із енергетичних питань.
Знайти замовників Гонгадзе – пріоритет Президента
Насамкінець, представників західних ЗМІ цікавила доля слідства у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Віктор Ющенко зазначив, що виконавці цього злочину затримані й знаходяться під слідством.
«Хто був замовником цього процесу? – зазначає український Президент. – Безумовно, мова йде про вищі політичні щаблі влади. Але наскільки мені відомо, сьогодні проблема в одному: та людина, що могла б дати відповідь на це питання, і, по суті, є єдиною живою особою, що може це зробити, знаходиться у міжнародному розшуку».
Він висловив сподівання, що «спільними зусиллями, в тому числі Інтерполу, злочинця буде знайдено».
Президент України ще раз заявив, що для нього справа Георгія Гонгадзе була і залишається одним із пріоритетів і Україна докладе всіх зусиль для якнайшвидшого завершення її розслідування.
(Брюссель –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG