Доступність посилання

ТОП новини

Баррозу задоволений, що Ющенко погоджується з газовими контрактами


Віктор Ющенко і Жозе Мануель Баррозу.
Віктор Ющенко і Жозе Мануель Баррозу.

Прага – Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу вітає позицію Президента України Віктора Ющенка щодо необхідності виконання українсько-російських газових контрактів. Про це Баррозу сказав на спільній прес-конференції з главою Української держави у Брюсселі.

Баррозу зауважив, що з січня відбувались дуже інтенсивні міжнародні переговори щодо газових питань. Важливою він назвав і сьогоднішню зустріч.

«Я вдячний Ющенку за запевнення, що він повністю підтримує угоди між Україною та Росією. Це дуже важливий крок, щоб ефективно розвивати наші стосунки», – сказав Баррозу.

Він також зазначив, що в ході сьогоднішньої зустрічі представників ЄС і України велика увага приділялася питанню щодо того, як уникнути складнощів з постачанням газу в майбутньому, зокрема, йшла мова про приєднання української системи до європейських електричних та енергетичних систем та вступ України до європейської енергетичної спільноти.

Сьогодні в рамках робочого візиту до Брюсселя Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з керівництвом Європейського Союзу: головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, комісаром ЄС з питань зовнішніх відносин Бенітою Ферреро-Вальднер, представниками Єврокомісії.

Єврокомісія спонсоруватиме міжнародну донорську конференцію з модернізації української ГТС

Про це повідомив голова Єврокомісії Жозеф Мануель Баррозу на спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Ющенком у Брюсселі.

Баррозу повідомив, що ця конференція відбудеться у Брюсселі 23 березня.

Він розповів, що ЄК готова провести переговори з міжнародними фінансовими установами, в тому числі МВФ та Світовим банком, щодо модернізації української ГТС з метою приєднання її до європейської мережі.

У свою чергу Ющенко зауважив, що Україна зацікавлена в модернізації ГТС, хоча вона на сьогодні залишається однією з найнадійніших транспортних мереж в Європі.

Ющенко також висловив сподівання, що невдовзі відбудеться інтеграція української ГТС до оптового європейського ринку, а також приєднання української електричної системи до європейської.

Україна не відкидає можливості участі Росії у модернізації української ГТС – Ющенко

Про це сказав Президент України Віктор Ющенко на спільній прес-конференції з головою Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу в Брюсселі.

Віктор Ющенко підкреслив, що Україна відкрита в цьому процесі. На його думку, участь країн-транзитерів, виробників і споживачів забезпечить стабільність газового простору.

Ющенко покладає велику надію на міжнародного конференцію 23 березня.

Він вкотре наголосив, що Україна пов’язує своє майбутнє з інтеграцією української ГТС в європейський ринок.

Українсько-російський газовий конфлікт не вплинув на розвиток відносин України і Євросоюзу – Баррозу

Як наголосив Баррозу, в нього немає жодних сумнівів у тому, що Україна не хотіла зривати поставки газу до Європи. Водночас, він зауважив, що був об’єктивний факт: російський газ через територію України не надходив до Європи, тому й виникла проблема довіри до України і Росії як до постачальників і транзитерів.

За словами Баррозу, у Європі розуміють, що ця ситуація виникла через проблеми у двосторонніх відносинах України та Росії.

«Тому ми не робимо ніяких негативних кроків», – сказав він, додавши, що Україна і ЄС хочуть поглиблювати свої відносини. За його словами, це відбуватиметься у багатьох напрямках, у тому числі у сфері енергетики. Зокрема, йтиметься про приєднання газової та електричної мереж України до Європи.

У свою чергу Ющенко знову наголосив, що Україна не зробила жодного кроку, аби припинити поставки російського газу до Європи. Він також відкинув будь-які звинувачення щодо крадіжок газу або неповних розрахунків за газ.

За словами Президента, Україна бере на себе гарантії забезпечення повного транзиту російського газу до Європи.

Генсек Ради Європи стурбований впливом газової кризи на соціальний стан європейців

Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс був стурбований впливом газової кризи на соціальний стан європейців.

Про це Девіс заявив сьогодні журналістам у Страсбурзі. «Ця ситуація вразила багатьох людей у Європі. І це була складна ситуація не тільки для України, але й для багатьох людей в інших країнах Європи, які втратили роботу», – сказав він.

Девіс також зазначив, що був стурбований тим, що на вирішення українсько-російської газової кризи було витрачено так багато часу.

В результаті українсько-російської газової кризи з 7 до 20 січня російський газ не поступав до Європи через Україну, що призвело до проблем в ряді європейських країн, які майже на 100% залежали від російського газу: у Болгарії, Словаччині, країнах Західних Балкан.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG