Доступність посилання

ТОП новини

Безголовий Нацбанк чи Нацбанк без Голови? Керувати НБУ продовжує Шаповалов


Центральний вхід до будівлі НБУ
Центральний вхід до будівлі НБУ

Київ – Подискутували, позбавили посади, не призначили нікого. Верховна Рада у понеділок скасувала свою Постанову про призначення Володимира Стельмаха керманичем Національного банку. Проте його попередника Сергія Тигіпка поновити на посаді голови не вдалося. Тим часом, Секретаріат Президента вважає, що Стельмах і надалі головний у Національному банку.

Позбавлення посади Володимира Стельмаха не є безпрецедентним. Такий прецедент уже був. І започаткував його Президент Ющенко, який скасував указ про призначення судді Конституційного Суду Сюзанни Станнік. Теж саме трапилося тепер із Головою Національного банку. Лише зробила це Верховна Рада з ініціативи Прем’єра Тимошенко.
У понеділок народні обранці скасували постанову про призначення Володимира Стельмаха. А от голосів для ліквідації Постанови про звільнення попереднього Голови Нацбанку Сергія Тигіпка не вистачило. Тож тепер головною фінансовою установою має керувати перший заступник Анатолій Шаповалов. Ну а далі – слово за Президентом, каже бютівець Олег Ляшко.
«Як буде розвиватися ситуація щодо обрання нового керівника Нацбанку, залежить від президента Ющенка. Адже за Конституцією саме він має внести подання на посаду голови Нацбанку», – зазначив пан Ляшко.
Легітимність головування Стельмаха?
У Секретаріаті ж Президента рішення парламенту вважають неконституційним, і переконані, що Володимир Стельмах і надалі лишається легітимним керманичем Національного банку. До речі, так само вважають і представники Партії регіонів.
Регіонал Святослав Піскун в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив: «Ну звичайно, легітимним керівником є той, хто призначений Президентом, Пан Стельмах. А у зв’язку з тим, що Верховна Рада ухвалила постанову щодо невизнання призначення Стельмаха, то Президент має визначатися».

І фактичне керівництво Шаповалова

Президент Ющенко хоче, щоб із постановою щодо Стельмаха розібрався Конституційний Суд. Проте, щоб там не було, а керувати Національним банком і надалі продовжує Анатолій Шаповалов, зазначає лідер партії «Єдиний Центр» Ігор Кріль.
«Чи у відпустці Стельмах, чи Стельмах у відставці все-одно керує Нацбанком Шаповалов. Є постанова Верховної Ради, але говорити, що вона сьогодні діє, я б не поспішав», – каже він.
Ситуація із позбавленням посади Володимира Стельмаха є не що інше, як політичний демарш та продовження президентсько-прем’єрського протистояння. У парламентських кулуарах говорили про ймовірність зміни процедури призначення голови Нацбанку, проте сьогодні це виглядає нереальним. Так само, як навряд чи Президент погодиться подати до Верховної Ради кандидатуру нового керівника.
Національним банком продовжує керувати Анатолій Шаповалов, як це було і до рішення Верховної Ради.
А скандали навколо Національного банку, на думку експертів, в черговий можуть підірвати ситуацію на і без того нестабільному валютному ринку.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG