Доступність посилання

ТОП новини

Проект економічних стимулів – у Конгресі США


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах Сенат, верхня палата Конгресу, готується до обговорення програми економічних стимулів, розробленої Білим домом. Палата Представників вже ухвалила цей план, але одностайності не було. Майже всі демократи проголосували «за», але конгресмени-республіканці не погодилися з президентською програмою, мета якої – вивести країну з економічної кризи.

Палата представників схвалила колосальну суму – 819 мільярдів доларів для фінансування економічних стимулів.

Програма розрахована приблизно на два роки. Кошти мають піти на оновлення і розбудову інфраструктури країни. Понад 300 мільярдів доларів розподілять між окремими штатами на реконструкцію шкільних будинків, на відновлення автомагістралей і мостів, на медичне обслуговування родин з малими статками.

Білий дім вважає, що громадські роботи забезпечать створення понад 3 мільйонів нових робочих місць. Також передбачається щорічне скорочення податків пересічно на тисячу доларів для більшості родин. Заплановано асигнування розробок альтернативних джерел енергії, що повинно сприяти звільненню Америки від залежності від імпортної нафти.

Голосуючи, законодавці розділилися за партійною приналежністю. Демократів у Палаті Представників 244 – значно більше, ніж республіканців. Вони й забезпечили планові Обами переконливу перемогу.

Всі 177 республіканців, як один, проголосували проти. До них приєдналося ще й 11 консервативно наставлених демократів. Вони вважають, що громадські роботи не виведуть економіку з рецесії, а лише спричинять збільшення урядової бюрократії.

Натомість, республіканці пропонують радикальне скорочення податків для родин і бізнесу. Цей захід, як вони вважають, стимулюватиме економіку, бо люди почнуть активно витрачати ці гроші і зрушать її з мертвої точки.

Сенат, найвірогідніше, ухвалить програму економічних стимулів

За американським прислів’ям, «you can bet your bottom dollar», тобто «можна ставити усю наявну готівку» на те, що план Обами пройде і у верхній палаті Конгресу, адже у Сенаті демократи теж становлять більшість, хоча й не таку переконливу, як у Палаті Представників.

Фінансовий комітет Сенату вже затвердив проект Білого дому. До того ж, усупереч наріканням республіканців на обсяг витрат, демократи додали ще 70 мільярдів, довівши загальний обсяг пакету стимулів до майже 900 мільярдів доларів.

Передбачається радикально, майже в 7 разів, зменшити податок на прибутки корпорацій, отримані за кордоном, якщо ті гроші вони повернуть додому, а не триматимуть на офшорних рахунках.

У разі затвердження Сенатом, законопроект надійде до узгоджувальної комісії, яка розгляне обидва тексти – Палати Представників і Сенату – і виробить компромісний варіант.

Саме цей варіант і мають тоді надіслати на підпис президентові Обамі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG