Доступність посилання

ТОП новини

Газові спостерігачі не покидатимуть ні Україну, ні Росію – речник Єврокомісії


Представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспунь
Представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспунь

Брюссель – Європейський Союз не переконаний у надійності газових домовленостей між Києвом та Москвою. З огляду на це присутність європейських спостерігачів на об’єктах газотранспортних систем Росії й України триватиме. «Травма від газового конфлікту в Європи ще не «зарубцювалася», а за вікном лише середина зими», – аргументує тривалу спостережну місію європейських експертів представник Єврокомісії Ферран Таррадельяс Еспунь. Оливи до вогню додають ще й вісті про перебої з постачанням російського газу до Польщі. Тому, схоже, місія спостерігачів залишатиметься в Україні та Росії, щонайменше, до приходу весни. А можливо, й довше, адже кінцевої дати роботи цієї «газової поліції» у жодній з угод не вказано.

Група з 22 європейських експертів та представників Єврокомісії прибула до України й Росії у розпал газової суперечки. З 8 січня, роз’їхавшись по 10 станціях газогону, представники Європи не припиняли спостережень за тиском у трубах, що ведуть до європейських споживачів.

І хоча їхня кількість по завершенні суперечки істотно зменшилась, повністю припиняти місію Брюссель не поспішає. Обумовлені спеціальними рекомендаціями, «газові спостерігачі» матимуть доступ до розподільних станцій доти, доки в цьому буде потреба, заявив у інтерв’ю Радіо Свобода речник Єврокомісії з питань енергетики Ферран Таррадельяс Еспунь.

«Спостерігачі залишатимуться на місцях доти, доки у цьому буде потреба. Це означає, що жодний документ щодо їхньої місії не містить кінцевої дати», – заявив речник.

За інформацією, яку щойно підтвердили у представництві Польщі при євроустановах, Польща продовжує отримувати російський газ в обмеженому обсязі. Чи не пов’язане це недопостачання із нещодавньою суперечкою між Києвом та Москвою?.

«Ні, – сказав Ферран Таррадельяс Еспунь. – Ця справа стосується Польщі та Росії. Єврокомісія ретельно стежить за її перебігом, але не бере участі у самих переговорах, бо, повторюю, це суто двостороння справа», – зауважив представник Єврокомісії.

Підстави для продовження місії спостерігачів існують

На запитання про те, чому тепер, після того, як криза минула, Комісія вважає за необхідне продовжити присутність європейських спостерігачів на українській та російській газових мережах, Ферран Таррадельяс Еспунь каже: «Підстави для утримування спостерігачів на місцях ті ж, що й на початку року… Тобто, ми пережили дуже серйозну газову кризу між Росією та Україною. Наразі тільки середина зими. Декілька тижнів тому ми підписали відповідну угоду (про продовження роботи спостерігачів). Зрештою, ми прагнемо, щоб газ і далі надходив до європейських споживачів».

Торкаючись реакції на продовження спостережень експертів за плином російського газу у самій Росії чи Україні, представник Єврокомісії зауважив, що «поки що і Росія, і Україна вбачають у присутності спостерігачів на місцях тільки позитивні чинники. Єврокомісія вважає так само, тому цей процес триватиме».

Експерти Євросоюзу спостерігатимуть за газовим тиском «стільки, скільки буде треба. Кінцевої дати не визначено. Доти, доки українці й росіяни персонально не звернуться до координаторів місії (у Брюсселі), а Єврокомісія не переконається, що все рухається у позитивному напрямку, спостерігачі залишатимуться на місцях», – наголосив Ферран Таррадельяс Еспунь.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG