Доступність посилання

ТОП новини

Європа втрачає час, а російський газ стає дуже небезпечною стратегічною проблемою (європейська преса)


Прага – Газова проблема все більше турбує європейців. Не лишень тому, що й досі відчутне своєрідне відлуння газового демаршу Росії в січні. Ще й з тієї простої причини, що віднайти альтернативи газового постачання Брюсселю стає з кожним днем все важче і важче. А українські політики обвинувачують Європу у байдужості до нинішньої газової суперечки між Києвом і Москвою та попереджають про можливі небезпеки щодо наростаючої залежності від російського блакитного палива.

Так, впливова лондонська «Файненшел Таймс» присвятила газовій темі кілька своїх останніх публікацій.

У першій з них газета інформує, що Європа втрачає контроль над каспійським газовим коридором, що ще більше ускладнює реалізацію проекту «Набукко», який розрахований саме на транспортування газу до Європи з Азербайджану і Туркменистану.

Проблемою стає Туреччина, як транзитна країна. «Файненшел Таймс» зауважує про непрості стосунки ЄС з Анкарою на ґрунті небажання низки членів ЄС, особливо Франції та Кіпру, бачити Туреччину членом євроспільноти.

А турки, в свою чергу, наполягають на включенні енергетичних питань до порядку денного переговорів із Брюсселем.

Окрім того, як пише «Файненшел Таймс», варіант прокладання газогону через Грузію і по дну Чорного моря також небезпечний, бо пролягає дуже близько від Абхазії. Тим часом Росія здійснює газову експансію на південно-східному напрямку Європи. Газета резюмує: втрата часу Європою на газові альтернативи може призвести до примирення з газовою монополією Росії.

У другій публікації «Файненшел Таймс» звертає увагу на недопостачання Росією газу до Польщі і висування «Газпромом» додаткових умов щодо недоотриманого поляками газу. Газета наводить слова польського дипломата про те, що газова криза ще не закінчилася і породжує чимало питань.

До цього ж, німецька «Таґесшпіґель» друкує розмову з екс-міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком, де він картає ЄС за те, що той «купився на російську пропаганду» і не перевірив прискіпливо російські газові обвинувачення на адресу України. Тарасюк також вважає помилкою ЄС недооцінку ролі української Помаранчевої революції та українського фактору у розбудові європейської демократії.

Та ж «Файненшел Таймс» запитує: чи вдасться Україні уникнути дефолту? І відповідає: за умови отримання повністю кредиту Міжнародного валютного фонду держава в цілому може вистояти, але окремі банки і корпорації – ні.

Газета знову нагадує, що особливо тривожаться щодо розвитку ситуації в Києві австрійські банки та компанії, які інвестували в Україну десятки мільярдів євро.

(Прага - Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG