Доступність посилання

ТОП новини

Узгоджена неузгодженість. Переговори щодо кадрових ротацій в уряді тривають


Київ – Зміни у складі Кабінету Міністрів обговорюють від кінця минулого року. Втім, це питання залишається предметом політичних переговорів і до сьогодні. Коаліціянти кажуть, до завершення переговорів залишилося недовго, і вже наступного пленарного тижня кадрові зміни будуть проголосовані. Щоправда, проблеми є, адже Юлії Тимошенко потрібно не тільки знайти «таланти», але й голоси для їхньої підтримки у Верховній Раді.

У питанні ротації складу Кабінету Міністрів достеменно відомо одне: усі кандидатури мають голосуватися пакетом. Між тим, неофіційно називають низку претендентів на заміщення урядових посад.

Кандидатом на вакантне крісло міністра фінансів вважають нинішнього заступника відомства Анатолія Мярковського. Проте його діяльність буде під пильним оком екс-голови НБУ Сергія Тигипка, для якого хочуть увести посаду віце-прем’єра з питань фінансів. Також, за непідтвердженою інформацією, має з’явитися ще одна додаткова посада віце-прем’єра з ПЕК. І ним наче має стати керівник групи радників Юлії Тимошенко Віталій Гайдук.

Окрім цього, голова уряду наполягає на введенні посади і віце-прем’єра з регіональної політики. Вона навіть запропонувала мерам висунути свого кандидата. У крісло міністра вугільної промисловості має сісти член Української народної партії Олександр Клименко. А нинішній міністр юстиції Микола Оніщук має поступитися портфелем нунсівцю Віктору Шемчуку.

Тигипку урядове крісло не світить?


Однак кадрові питання все ще залишаються предметом консультацій, заявив Радіо Свобода представник Блоку Юлії Тимошенко Святослав Олійник. До того ж, претендентам мало бути просто професіоналами, серед іншого вони повинні мати свою групу підтримки у Верховній Раді.

«Їхні особи є предметом переговорів. Хоча називаються прізвища, які незрозуміло, де взялися. Я не можу зрозуміти, чого появляється прізвище пана Тигипка у зв’язку з кадровими ротаціями в уряді. На це немає ніяких підстав. Я розумію, коли називаються прізвища пана Шемчука чи пана Клименка. Це абсолютно закономірний логічний процес політичних переговорів. Головним критерієм є професійна здатність людини очолювати те чи інше міністерство, а також, щоб конкретна людина мала конкретну групу підтримки у Верховній Раді», – зазначив Святослав Олійник.

Голосувати будуть із комуністами та регіоналами?

Що ж до необхідної кількості голосів для підтримки урядових ротацій, то, за словами Святослава Олійника, їх потрібно шукати у нунсівської групі «За Україну», лідером якої є В’ячеслав Кириленко і яка не входить до парламентсько-урядової коаліції. Проте представник «Народної самооборони» Володимир Ар’єв не виключає: частково голоси можуть дати комуністи та Партія регіонів.

«Це питання може бути проголосоване як за рахунок внутрішніх резервів у фракції «Наша Україна – Пародна самооборона», так і, можливо, за підтримки частини Партії регіонів та частини комуністів. Є можливість розвитку такого варіанту», – зауважив Володимир Ар’єв.

Тож яких кадрових змін слід очікувати та яким парламентським складом за них голосуватимуть? Остаточно ці питання обіцяють вирішити протягом найближчих днів, щоб уже наступного пленарного тижня вони були проголосовані. Щоправда, багато експертів не поспішають проявляти оптимізм, адже для зміни економічної ситуації потрібно змінити не кількох урядовців, а систему підходів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG