Доступність посилання

ТОП новини

Україна має європейську перспективу, якщо подолає внутрішній розкол


Олексій Сімаков

Київ – Шлях України до Європи лежить через подолання внутрішньої нестабільності. Політична криза з наближенням президентських виборів лишає все менше сподівань на діалог із Європою. Про це, серед іншого, говорили європейські експерти на міжнародній конференції під назвою «Реінтеграція України в Європу», яка проходила в Києві.


Україні до Європи, як до політичної стабільності, йти довго, але дійти можливо. А поки що європейський фініш для Києва перебуває десь за обрієм, переконані європейські експерти.

Чвари усередині влади наступають на горло європейським прагненням України, вважає, наприклад, експерт із питань Східної Європи Ґергард Симон.

«Президент та Прем’єр тягнуть у різні боки. Проте долати кризу через парламентські перевибори вже не можна, а до президентські вибори можуть лише загострити ситуацію. Ця країна ніколи не була об’єднаною», – звертає увагу німецький політолог.

Також професор Ґергард Сімон зазначив, що після розпаду Радянського Союзу в Україні ще не було харизматичного лідера.

Згадав він і про нинішній рейтинг Віктора Ющенка: «Ми пам’ятаємо, як президента Ющенка зустрічали у Брюсселі, Страсбурзі або Вашингтоні. Лідери країн його вітали. А зараз він не може навіть поговорити по телефону».

Натомість український політолог Олексій Гарань переконаний: невдовзі українці стануть більш прискіпливими до гучних імен та харизматичних проектів.

«Зараз помітно, що ідеологічні розбіжності між БЮТ та Партією регіонів зменшуються. Але скоро люди перестануть сліпо вірити персоналіям. Вони питають про програму, стратегію та ідеологію. І це добре. Так що скоро ми, українці, не будемо просто підтримувати популярних і харизматичних людей на кшталт Ющенка, Тимошенко, Януковича, Яценюка, Гриценка», – каже український політолог.

Україна сама винна в невдачах, але має перспективу

Іншою темою дискусії став союз НАТО. Думки лунали різні. Наприклад, австрійський професор Мартін Малек вважає, що на шляху до Північноатлантичного союзу Україні заважає позиція Кремля.

«Росія сприймає Україну як «близький закордон» і намагається впливати на неї всіма можливими важелями. А відносини поміж Україною та НАТО в Москві сприймають як такі, що спрямовані проти Росії», – нагадує австрійський фахівець.

Натомість іншої думки директор київського представництва Фонду імені Конрада Аденауера Ніко Ланґе. Не так Росія, як сама Україна винна в тому, що вона досі поза блоком, вважає експерт і нарікає на погану обізнаність українців щодо НАТО.

«Усі прорахунки та невдачі на шляху взаємної інтеграції України, Євросоюзу та НАТО полягають у політичному різноголоссі всередині самої країни», – наголошує він.

У підсумку експерти погодились – перспектива в України є. Двері в Європу для Києва відчинені.

Проте перед ними є ще довгий коридор реформ, який Україна має пройти, подолавши внутрішню кризу. Такий підсумок міжнародної конференції «Реінтеграція України в Європу».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG