Доступність посилання

ТОП новини

Візит Тимошенко до Парижа: оцінки експертів України та Франції


Президент Франції Ніколя Саркозі та прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, Париж, 4 березня 2009 р.
Президент Франції Ніколя Саркозі та прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко, Париж, 4 березня 2009 р.

Прага – Юлія Тимошенко відвідала в середу з одноденним візитом Францію. На думку українських експертів, нічого надзвичайного, революційного від цього візиту очікувати не варто. З іншого боку, кажуть аналітики, цей візит багато значить для самого українського прем’єра.

Насамперед ідеться про моральну підтримку, яку Тимошенко відчуває з боку європейських керівників. Тому навіть якщо ця поїздка є лише візитом ввічливості, вона може мати далекосяжні наслідки. А французький експерт Жан-Сильвестр Монґроньє з Інституту Томаса Мора зазначає, що українсько-французька зустріч була суттєвою, бо мала на меті, крім двосторонніх стосунків, також обговорення питань загальноєвропейського рівня.

Політолог Михайло Погребинський каже, що візит Юлії Тимошенко нічого символічного не несе.

«Просто, це є певна європейська підтримка саме лінії Юлії Тимошенко і сподівання на те, що вона вгамує пристрасті тут, в Україні, і щось зможе гарантувати Європі. Ну, наприклад, гарантувати безпроблемний газовий потік до Європи», – зазначає експерт.

Інший політолог, Кость Бондаренко, вважає, що «нинішній візит українського прем’єра до Франції ще раз наголосить, що Юлія Тимошенко має наміри співпрацювати зі старою Європою за тими схемами, які й пропонує сама стара Європа. Франція, Німеччина – насамперед. Йдеться про переобладнання Європи, європейського дому, про перетворення в європейській архітектурі. Зокрема, це стосується створення багатокутника, до якого б увійшли Франція, Німеччина. Можливо, Росія. Можливо, Україна. Те, що пропонує Тимошенко, це нова позиція щодо США, це спільний фронт протистояння домінуванню США в Європі. Це, можливо, переговори про спільну участь у газовому консорціумі, оскільки останнім часом газом цікавиться не лише Німеччина, а й Франція. І Франція постійно говорить про те, що вона готова була б взяти участь у газотранспортному консорціумі, якщо б він утворився».

Кость Бондаренко припускає, що переговори у Франції торкалися також політичних стосунків між Юлією Тимошенко й офіційним Парижем. «Відомо, що президент Ніколя Саркозі має великі симпатії до прем’єра Юлії Тимошенко, і, відповідно, думаю, що ці підсумки могли б бути трансформовані... у підтримку Юлії Тимошенко на наступних виборах».

Експерт французького інституту Томаса Мора Жан-Сильвестр Монґроньє в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: «Є два основні питання, на яких особливо зосередили увагу українські й французькі переговорники. Це, так би мовити, фіналізація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, яку представили до розгляду під час французького президентства у вересні минулого року. А друге – це обрана Чехією за основу під час свого головування в ЄС ініціатива «Східного партнерства». Її Євросоюз намагається започаткувати паралельно зі складнощами в налагодженні стосунків із Росією».

Французький експерт наголосив: «Ми спостерігаємо поглиблення зв’язків із Україною – великою європейською державою».

Нинішню двосторонню зустріч Жан-Сильвестр Монґроньє оцінив дуже високо, бо ця зустріч «мала на меті обговорення, крім інших, питань загальноєвропейського рівня».

Візит Тимошенко і «напад» на «Нафтогаз» – «випадковий»?

Радіо Свобода поцікавилося в українських експертів, чи випадковим став обшук СБУ в «Нафтогазі» саме в день візиту Тимошенко до Франції.

Михайло Погребинський зауважив з цього приводу: «Можливо. Можливо, була «невипадковість». Я думаю, що, скоріш за все, Тимошенко безпосередньо була б на барикадах, якщо б була в Києві. Так що я не виключаю, що це невипадковий збіг. Справа була заведена давно. Хорошковського туди влаштували першим заступником СБУ саме для того, щоб захищати інтереси Фірташа і позиції Ющенка. Це абсолютно зрозуміло. Тобто, завдання було не дати Тимошенко розмитнити газ, який, на думку Ющенка, має належати Фірташу».

А ще Погребинський сказав, що «нинішнє захоплення «Нафтогазу» – це просто спроба поламати газові домовленості між Україною та Росією. Звичайно, ніхто цього не хоче. І насамперед – в Європі. Та моральна підтримка, яку має Тимошенко в Європі, і, можливо, в Росії для гарантування тих домовленостей, є певною надією на те, що, все ж таки, якимось чином Ющенко і його команда заспокояться рано чи пізно і визнають свій програш у політичній боротьбі».

Тим часом прем'єр Тимошенко заявила у Парижі про причетність Президента Віктора Ющенка до подій навколо компанії «Нафтогаз України» в середу. «Думаю, що в Україні залишилося дуже мало наївних політиків і журналістів, які б думали, що спецслужба могла б діяти без вказівки Президента», – сказала вона в інтерв'ю журналістам у Франції.

Прем'єр наголосила, що події навколо «Нафтогазу» пов'язані з «боротьбою за 11 мільярдів кубометрів газу», на які претендує компанія «РосУкрЕнерго».

«Я як голова уряду дам дуже боляче по руках тим, хто зазіхає на державну власність», – наголосила Тимошенко.

Президент Віктор Ющенко повністю підтримує дії співробітників СБУ, які порушили і розслідують кримінальну справу за підозрою посадових осіб «Нафтогазу України» і митниці у скоєнні посадового злочину.

Про це повідомила прес-секретар Президента Ірина Ванникова.
«Спецслужба діє виключно на законних підставах і в рамках повноважень, визначених законодавством», – наголосила прес-секретар глави держави.

Що ж найцінніше привезе Тимошенко з Парижа?

Повертаючись до можливих результатів візиту Юлії Тимошенко до Франції, ми запитали експертів, що ж виявиться найціннішим із того, що привезе прем’єр.

«Я не думаю, – каже Кость Бондаренко, – що вона привезе щось революційне. Навряд чи будуть якісь революційні зміни. Скоріш за все, буде якийсь документ, який навряд чи можна буде оцінювати як вікопомний чи переломний. Думаю, що це буде такий собі візит ввічливості... Але саме ці візити ввічливості дуже часто мають дуже далекосяжні наслідки».

Михайло Погребинський також не схильний перебільшувати значення візиту Тимошенко. «Я думаю, що для Тимошенко дуже важлива просто моральна підтримка лідерів Європи стосовно курсу на узгодження інтересів Європи, Східної Європи, України, Росії в широкому контексті. Якщо вона отримає таку моральну підтримку, то для неї це буде дуже важливо», – наголосив Погребинський.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG