Доступність посилання

ТОП новини

Тибетці відзначають 50 років від дня повстання проти гноблення з боку Китаю


Архівне фото. Тибетці в оточенні китайських комуністичних збройних сил складають зброю. Квітень 1959 р.
Архівне фото. Тибетці в оточенні китайських комуністичних збройних сил складають зброю. Квітень 1959 р.

Прага – У своїй резолюції Конгрес США в понеділок закликав Китай покласти край «репресіям» у Тибеті і врешті співпрацювати з Далай-Ламою хоч зараз, через півстоліття після того, як унаслідок насильницького вторгнення китайської армії до Лхаси духовний лідер тибетців змушений був емігрувати зі своєї країни. Сам же Далай-Лама заявив у своїй резиденції в індійській Дгарамсалі напередодні 50-річчя повстання тибетців проти Китаю, що ці 50 років принесли тибетцям «не лише незліченні страждання і руйнування країни та народу Тибету». «Навіть сьогодні Тибет і тибетці живуть у постійному страху», – наголосив Далай-Лама.

Під час повстання тибетців у Лхасі в 1959 році, за повідомленнями тибетських організацій у світі, з березня до жовтня того року китайські війська вбили до 90 тисяч учасників опору окупації з боку Пекіна.

А у минулому році, за цими ж даними, під час відзначення 49-ї річниці повстання в Тибеті китайські спецслужби вбили під час зіткнень з демонстрантами до 200 тибетців. У Пекіні визнають загибель лише 21 учасника цих, як там називають, «безладів» минулого року.

За часи свого панування в Тибеті Китай знищив тут більшість унікальних буддійських монастирів, яких нараховували перед окупацією сотні.

Далай-Лама закликає Китай припинити насильство над співвітчизниками і разом з тим звертається до своїх послідовників в Тибеті і Китаї з закликом не вдаватися до насильницьких акцій під час відзначення 50-річчя повстання його народу.
Духовний лідер тибетців Далай–Лама змушений був емігрувати з країни.

Чого хочуть тибетці і що чинять китайці

Племінник Далай-Лами і член уряду тибетців в вигнанні Кхедруб Тхондуп сказав журналістам у понеділок, напередодні 50-річчя постання: «Китайці застосовують лише силу. Вони не знають, як вирішувати проблему Тибету. І я вважаю, що це показує повний провал політики Китаю в самому Тибеті. Я думаю, що тут необхідні зміни. І якщо вони хочуть вирішення проблеми Тибету, вони мусять, по-перше, вести перемови з Далай-Ламою, по-друге, мусять погодитися на вимоги самих тибетців. А чого хочуть тибетці? Вони хочуть дотримання прав людини, вони хочуть свободи для їхнього віровчення».

Сам Далай-Лама у своєму зверненні з приводу цієї історичної дати для тибетців також заявив, що він не закликає до відокремлення Тибету від Китаю: «Ми повинні дивитися у майбутнє і працювати для нашої спільної вигоди. Жителі Тибету бажають законної і реальної автономії, угоди, яка б дозволила жителям Тибету жити в межах території Китайської Народної Республіки».

У міністерстві закордонних справ КНР звернення Далай-Лами назвали «брехнею». У Пекіні також кажуть, що прагнуть до економічного розквіту Тибету і викорінення сепаратизму. Про це заявив напередодні Голова КНР Ху Цзіньтао, який заявив, що тибетські лідери мусять «звести Велику китайську стіну проти сепаратизму, за національну єдність та створення в регіоні стабільності і спокою».

Тим часом Пекін значно збільшив у останні дні в Тибеті і довкола краю свої сили поліції та наростив тут воєнізовані підрозділи своєї армії. Вони патрулюють вулиці міст Тибету й підходи до тих буддійських монастирів, які ще поодинці уціліли в регіоні.

(Прага–Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG