Доступність посилання

ТОП новини

Тернопільські перемоги і поразки


Київ – У переддень виборів до Тернопільської обласної ради в області на виборчу кампанію вказували лише рясно розміщені біг-борди (що є порушенням законодавства!) з усміхненим Віктором Януковичем, під яким позначалася адреса громадської приймальні Партії регіонів у Тернополі, «Єдиного центру», Української народної партії та біг-борди з лідером «Свободи» Олегом Тягнибоком, який обіцяє початок справедливості саме з Тернопілля. Решта учасників виборів не турбували громадян ані обличчями партійних фронтменів, ані обіцянками красивого і добротного життя і закликами голосувати за них. Колишній беззаперечний лідер громадських симпатій Блок Юлії Тимошенко до останнього сподівався, що вибори не відбудуться, тому не напружувався з виборчою агітацією і кампанією загалом. Їхні партнери по парламентській коаліції «Народний Союз «Наша Україна» теж проігнорували цю атрибутику. І виявилося, що дарма. Вибори таки відбулися і не на їхню користь. БЮТ назвав ці вибори небезпечним фарсом і збирається оскаржувати їхні результати у суді. Про сумнівність результатів виборів говорять і окремі політологи. А переможці між тим тріумфують і спростовують усі закиди щодо легітимності виборів.

За попередніми даними, голосування до Тернопільської облради проходять 7 політичних партій: Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке набрало майже 34%, партія «Єдиний центр» з результатом майже у 14%, Партія регіонів – 9,7%, Блок Юлії Тимошенко та Українська народна партія, які отримали по 8%, партія «Народний Союз «Наша Україна» – 5,5% та Блок Литвина з результатом 3,6%.

Переможці скандальних перегонів вважають такі результати об’єктивними і закономірними. Мовляв, в умовах безкінечної гризні Ющенка з Тимошенко і таких же безкінечних політичних криз радикальна зміна партійних симпатій громадян є цілком природною. І особливо сприятливою така атмосфера була для «Свободи» Олега Тягнибока, який і без того мав неабияку підтримку на Галичині. Пан Тягнибок на радощах регіональної перемоги зібрався навіть позмагатися далі за президентське крісло. А Партію регіонів зростання лав її симпатиків на Тернопільщині не лише потішило, а й здивувало.

Здивували ці результати виборів і окремих політологів, які порівняли їх із передвиборними рейтингами соціологічних служб. Більшість соціологів прогнозували Партії регіонів на рівні 2%, а «Єдиного Центру» до 4%. Ну, а аутсайдерів виборів результати просто обурили.

Блок Юлії Тимошенко назвав вибори до Тернопільської облради цинічними і брутальними і звинуватив «Єдиний центр» у фальсифікації результатів виборів. «15 березня 2009 року в Тернопільській області адміністративним шляхом, з порушенням законодавства та Конституції України проведено небезпечний фарс, який чиновники на чолі з Балогою хочуть видати за вільні вибори. Відбулися численні фальсифікації в ході голосування. Так, реальна кількість людей, що проголосували, не перевищувала 30 відсотків, але за годину до закінчення голосування було вкинуто 20 відсотків бюлетенів», – йдеться у заяві БЮТ.

У Блоці Юлії Тимошенко також переконані, що тернопільські вибори є випробовуванням тотальної системи фальсифікації голосування, яка може бути застосована і під час виборів Президента України, і на всіх наступних виборах». Це були найбрудніші і найцинічніші вибори в історії незалежної України. Балогині діячі показали, що можна не рахуватися з думкою українців, можна не мати ані партійних структур, ані авторитету, щоб забезпечити потрібний результат. Варто лише контролювати діяльність виборчих комісій», – твердять соратники Тимошенко, наголошуючи, що БЮТ не визнає ці результати виборів, позаяк не брав участі в них.

Виборчий процес знайде продовження в судах

Однак противники БЮТ назвали такі заяви лукавством, закинувши бютівцям плутанину в позиціях щодо доцільності проведення виборів на Тернопільщині. Блок Юлії Тимошенко спершу виступав за проведення цих виборів, а потім проголосував за їхнє скасування. Ба, більше, за день до виборів БЮТ заявив, що знімається з перегонів. Проте у територіальній виборчій комісії не знайшли підстав для задоволення цих намірів. Паралельно бютівці розраховували, що їхні симпатики проігнорують вибори. У Комітеті виборців України прогнозують, що чимало виборців так і зробили. Але як виявилося на шкоду собі і БЮТ.

Представники БЮТ висловлюють переконання, що вибори до тернопільської облради будуть оскаржені в судах. Крім того, соратники Тимошенко не ставатимуть до роботи в облраді і навіть не братимуть мандатів. «Ми сподіваємося, що і надалі будемо для тернополян саме тією політичною силою, якій вони в першу чергу довіряли представляти свої інтереси, як було у 2006 та 2007 роках… В умовах повного владного хаосу та повного владного абсурду, який ми зараз бачимо, в умовах конфліктів, які загострюються, а не розсмоктуються, Блок Юлії Тимошенко буде шукати нові способи, як можна захистити тернополян від кризи і від усього цього хаосу», – сказав бютівець Андрій Шевченко. Депутат переконаний, що якби вибори були чесними, то його політична сила була б на першому місці.

Таку думку підтверджують й інші колеги Шевченка, які впевнені, що якби БЮТ не скасовував разом із Партією регіонів постанови про вибори на Тернопільщині, він, нехай із меншими досягненнями, ніж на попередніх виборах, все одно б переміг. Бютівськими вивертами з тернопільськими виборами скористалися вдало усі конкуренти і вороги, які на відміну від команди Тимошенко, активно готувалися до виборів і жваво використовували у виборчому ужитку політтехнологію про тісний зв’язок Тимошенко з Москвою, «регіоналами» та іншими «антиукраїнськими» елементами.

Політолог Ігор Жданов висловлює здивування різницею між результатами недільних виборів у Тернополі і прогнозами соціологів. А колишній депутат Олександр Волков в інтерв’ю агентству УНІАН припустив, що результати виборів сфальсифіковані. Він переконаний, що на тернопільських виборах адмінресурс відіграв визначальну роль. Яким чином Партія регіонів та «Єдиному центру» вдалося наростити результати у кілька разів вищі, ніж прогнозувалися? Очевидно, відповідь на ці запитання шукатимуть не лише по судах, а й у партійних штабах.

У Комітеті виборців України між тим не бачать суттєвих порушень, які б могли стати приводом для скасування результатів виборів. Програш націонал-демократів там пояснюють їхньою неорганізованістю.

Уроки виборів

Попри все вибори до Тернопільської облради є дуже симптоматичними. Незалежно від подальшого перебігу подій вони засвідчили стрімке падіння популярності серед громадян «старих» націонал-демократичних політсил.

Пересварені націонал-демократи самі посприяли «перемозі» радикально налаштованої «Свободи», а через відсутність контролю на дільницях та належної виборчої кампанії «Єдиного центру» та Партії регіонів.

Припустившись уже один раз подібної помилки на виборах київського мера, БЮТ так і не зробив належних висновків. Ба, більше, продемонстрував нездатність прораховувати ті чи інші свої дії в стратегічних ситуаціях. З огляду на наміри скасовувати тернопільські вибори, недавня заява про недоцільність проведення виборів у Тернополі з економічних міркувань виглядає наразі дивною.

Окрім іншого, вибори у Тернополі засвідчили, що подальші вибори різного ґатунку (Президента, парламенту) можуть бути непрогнозованими ані соціологами, ані політсилами. Випробувані «сірі» та «чорні» політтехнології на цих виборах можуть лише відшліфуватись. Озвучені учасниками тернопільських виборів коментарі також свідчать, що основні гравці не збираються зупинятися ані перед кризою, ані перед викликами та ризиками перед країною і воювати надалі без будь-яких правил.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG