Доступність посилання

ТОП новини

І під час кризи німці не хочуть заощаджувати на науці


Берлін – Попри економічну кризу, з Німеччини поки що не надходять повідомлення про скорочення інвестицій в науку й дослідницькі проекти. Більше того, як з боку держави, так і з боку економіки постійно лунають заклики вкладати гроші в нові розробки.

Продукція німецьких фірм користується підвищеним попитом у світі. Річ у тім, що німецькі компанії, як правило, пропонують високотехнологічні вироби, яких ніхто інший запропонувати не може.

Однак така ситуація не є чимось самим собою зрозумілим. Щоб втримати пальму першості, німецькі компанії не обмежуються тільки розмовами про потенціал, а роблять інвестиції в нові розробки – навіть у кризові часи.

Без інвестицій в науку й дослідження не обійтися


Голова Союзу спонсорів німецької науки Франк Штойднер зазначає: «Зосереджені в Німеччині галузі, які мають великий успіх у світі, сильно залежать від технологій. Підприємці знають, що вони постійно повинні інвестувати в науку й дослідження, аби зберегти конкурентноздатність».

Достатньо вже однієї стагнації інвестицій у науку й дослідження, аби виникла реальна загроза втратити лідерство на технологічній ниві. Тому німецькі компанії і за кризових умов намагаються підтримувати й розширювати свої дослідницькі програми. За першими попередніми даними, торік, коли світ охопила фінансова криза, інвестиції у дослідження й нові розробки в Німеччині зросли в порівнянні з роком 2007-м більше, ніж на 6 відсотків, сягнувши 57 мільярдів євро.

Криза, як шанс для модернізації


Німецький уряд також намагається підтримати таку тенденцію за допомогою антикризових заходів, які покликані допомогти фірмам отримати необхідні їм кредити. Канцлер Німеччини Анґела Меркель розгледіла навіть шанси, які несе в собі нинішня економічна криза.

«Як на мене, то ми повинні використати економічне становище й економічну стагнацію або навіть часткову рецесію для того, аби реалізувати наше уявлення про майбутнє», – сказала Меркель і закликала підприємців інвестувати в освіту й дослідницьку роботу.

Її слова торкалися сфери комунікації та інформаційних технологій. Але саме за такою схемою діють і провідні німецькі автомобілебудівники. Концерн «Фольксваґен», наприклад, заявив, що відразу після стабілізації вийде на ринок із новими моделями, робота над якими ведеться вже зараз. Передусім йдеться про авто, оснащені економічними двигунами. Також «Ауді», БМВ і «Даймлер» ведуть активну роботу в цьому напрямку.

Такий позитивний клімат у дослідницькій сфері вабить й іноземних інвесторів. Найбільший у світі виробник чипів Intel заявив у березні про розширення своєї дослідницької активності в Німеччині: у Мюнхені компанія відкрила науковий центр Intel Open Lab, який покликаний покращити співпрацю між наукою і промисловістю.

(Німеччина – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG