Доступність посилання

ТОП новини

Піар-крок назустріч людям. Міністри врізали собі зарплати


Київ – Урядовці почали заощаджувати на собі і скоротили свою зарплату вдвічі. Це стосується лише тих, хто обіймає політичні посади, і діятиме ця норма упродовж 9 місяців.

Від 1 квітня до 1 січня Прем’єр-міністр, віце-прем’єри та міністри отримуватимуть вдвічі менше. Таке рішення ухвалили на засіданні уряду.

Сьогодні середня зарплата урядовця становить близько 17 тисяч гривень, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній міністр АПК Олександр Баранівський. «Якщо при нинішньому курсі долара зарплата в них становить у межах 2 тисяч доларів, то я не бачу, що це велика зарплата для міністра. Якщо ж вони ідуть на такий популістський крок, то, мабуть, не останню копійку вони втрачають», – зазначає пан Баранівський.

Урізавши собі заробітну плату Кабінет Міністрів закликав до такого кроку і Верховну Раду. Однак, за словами секретаря парламентського комітету з питань соціальної політики та праці Володимира В’язівського, сьогоднішнє рішення уряду автоматично урізає зарплати і народних депутатів, і Президента.

«Народні депутати прирівняні у своєму забезпеченні до міністрів. Як така процедура зроблена до міністрів, то, відповідно, ця процедура буде автоматично як до народних депутатів, так і до Президента. А як міняється посадовий оклад Прем’єр-міністра, автоматично буде мінятися посадовий оклад і Президента», – зауважив Володимир В’язівський.

30 копійок на користь бюджетників

Середня заробітна плата народного депутата така ж, як і в міністра – 17 тисяч гривень. Якщо ж скоротити їхні оклади вдвічі – це дозволить заощаджувати близько 4,5 мільйонів гривень (500 тисяч доларів) на місяць. Якщо ці кошти спрямувати на виплати бюджетникам, їх це навряд чи врятує.

«Якщо ту частку заробітної плати високопосадовців направити у бюджетну сферу, і тим, кого на роботу найняла держава – люди в погонах, вчителі, медики, то їм виплатять небагато-немало - біля 30 копійок на місяць», – підрахував Володимир В’язівський.

Скорочувати треба не зарплати, а пільги

Із тим, що скорочення депутатських та міністерських зарплат не допоможе залатати бюджетну дірку, яка, за словами колишнього міністра фінансів Віктора Пинзеника, сьогодні становить 75 мільярдів гривень, погоджуються й економісти. Утім, на думку керівника українського Центу антикризових досліджень Ярослава Жаліла, заощадити сьогодні можна, скоротивши витрати на систему управління.

«У цій сфері можна було б знайти певні напрямки заощадження, пов’язані зі зменшенням непродуктивних витрат, пов’язаних із транспортним обслуговуванням чиновників, обслуговування зв’язку, і забезпечення не першої необхідності, як санаторно-курортне лікування», – каже Ярослав Жаліло.

До речі, коли парламент провів аналіз депутатських витрат за минулий рік, з’ясувалося, що вони перебрали свій ліміт на 700 тисяч гривень. Найбільше зловживань припало на авіаперельоти та телефонний зв’язок. Приміром, представник НУНСу Олександр Клименко став рекордсменом із використання державних літаків. За умови, що депутат має право безкоштовно літати Україною не більше 4 разів у місяць, Клименко здійснив до Донецька 95 польотів. На це пішло 117 тисяч бюджетних гривень. А регіонал Сергій Кивалов наговорив по телефону на 23 тисячі гривень, перевищивши річну норму майже у 5 разів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG