Доступність посилання

ТОП новини

Карпати: курорт чи паркет?


Київ – Івано-Франківськ – Західні області України рятуються від кризи, заробляючи на заготівлі та експорті лісу. При цьому знищуються унікальні карпатські ліси, зводиться нанівець їх екологічний і туристичний потенціал. Самі ж лісники запевняють, що відновлюють ліси, і їхня площа навіть збільшується! Що ж насправді відбувається з Українськими Карпатами?

Жителі Карпат ледве впізнають рідні краєвиди: останні півтора десятиліття ліс рубають суцільними масивами, вивозячи його за кордон на паркет і меблі, та залишаючи пустирища на багато гектарів. Вирубки тривають із 1990-х років, каже Володимир, житель одного з гірських сіл у Косівському районі Івано-Франківської області.

«Це дуже прибутковий бізнес. Найбільші рубки ведуться високо в горах: просто рубають технікою все, що є живого. Найкращу деревину вивозять, решту кидають на місці. Найжахливіша мені відома вирубка – буквально під Чорногорою, в бік Говерли її ведуть. Просто бриють гори начисто. А головне, що всім на це начхати», – обурюється місцевий мешканець.

Хто в ліс, хто по дрова...

Про активізацію лісозаготівель говорить і голова Замагорівської сільради Верховинського району Іван Кермощук. «На території сільради працюють і державний, і районний лісгоспи. За останні 10 років вони вирубали дуже великі площі, у порівнянні з попередніми роками. Це все планові вирубки, але вони згубно впливають на довкілля. Ми не пригадуємо таких весняних повеней, як зараз. У природі все пов’язано. Тож треба зменшувати обсяги», – каже він.

Замагорівська та інші сільські ради регіону звертаються до лісівників та контролюючих органів із проханням зменшити лісозаготівлі. Відповідей поки що немає.

Згубний вплив карпатських лісозаготівель на довкілля відзначає і виконувач обов’язків командира дружини з охорони природи «Зелене майбутнє» Наталя Шевченко. За її словами, минулорічну постанову Кабміну № 929 про обмеження вирубок просто не виконують, і навіть були спроби її скасувати.

«Суцільні вирубки сприяють повеням та ерозії, з оголених схилів сходить ґрунт. Але вже у 2009 році Президент подає на постанову № 929 до Конституційного суду, обґрунтовуючи свій протест неправильним вживанням у ній юридичних термінів. Цьому передували виступи комітету лісового господарства про те, що обмеження вирубок призведе до збитків і зменшення бюджетних надходжень. А проблему вирішити дуже просто: треба перестати сприймати Карпати як ресурсний потенціал. А треба заробляти гроші на їх туристичній привабливості», – зазначає Наталя Шевченко.

Поки екологи б’ють тривогу, начальник управління лісового господарства Держкомлісгоспу Володимир Романовський запевняє, що суцільні вирубки припинилися, темпи лісозаготівлі незмінні вже багато років, а площа лісів у Карпатах навіть збільшується!

«Останнім часом у Карпатах заготовляють 3 мільйони кубометрів деревини на рік, і цей показник не збільшується. Крім того, ми відновлюємо ліси, це роблять й інші користувачі. Тому їхня площа у регіоні з 1996 року збільшилася на 17 тисяч гектарів», – каже Володимир Романовський.

Експорт деревини до Європи: битий небитого везе

Вплив вирубок на повені останніх років представник Держкомлісгоспу заперечує. За його словами, навіть якби гори були повністю вкриті лісом, вони б не змогли втримати величезну кількість опадів, яка призвела до минулорічного лиха. Про це говорять і наукові досліди Інституту екології Карпат НАН України. Так, заступник директора Інституту Оксана Марискевич заявляє, що вирубування лісу не є основною причиною гірських повеней та зсувів, які викликані глобальними кліматичними змінами.

Водночас Україна має чи не найменше лісів у Європі: ними вкрито близько 14% території країни, а заповідними є менше третини з них. При цьому Україна продовжує експортувати деревину до Європи, заготовлюючи її у Карпатах та Поліссі.

(Київ – Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG