Доступність посилання

ТОП новини

Антикризова програма. Вирішили попрацювати разом


Олексій Плотников, Костянтин Бондарєв
Олексій Плотников, Костянтин Бондарєв

Гості Свободи: народні депутати Олексій Плотников (ПР) та Костянтин Бондарєв (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Цитую Віктора Януковича сьогодні. «Ми не будемо забігати наперед, однак мова йде не про війну, а про бажання розробити якісну антикризову програму. Ми не ставимо за мету дестабілізацію ситуації».

В такий спосіб Партія регіонів дає ще час додатковий на доопрацювання антикризової програми і навіть візьме в цьому участь.

Пане Плотников, що б це означало?

Олексій Плотников:
Перш за все це свідчить про те, що інтереси держави все ж таки перевищують якісь там вузькопартійні чи вузькополітичні інтереси.

Якщо у нас є певні напрацювання, якщо у нас є своє бачення того, якою повинна бути антикризова програма, до речі, ми її повісили на своєму сайті, це бачення повісили ще в п’ятницю, тобто з цієї точки зору тут абсолютно ніхто не каже, що це наше, а ви працюйте самі про собі.

Тим більше, як виявилися, що урядова антикризова програма не готова. Ще треба також працювати з цією програмою. Тому, виходячи із загальнонаціональних інтересів, ми запропонували уряду використати наші напрацювання.

- Отже, Ви не заперечуєте того, що сьогодні це відбулося. Може, дехто сприймає як інтерпретацію журналістами подій.

Олексій Плотников: Є пряма цитата, є наш партійний сайт. Тобто, це все вже акцептовано.

- Пане Бондарєв, як розуміти…?

Костянтин Бондарєв:
Насамперед урядова програма була готова і подана в парламент ще в грудні місяці. Але ж до сьогоднішнього дня її не обговорювали і не приймали. Тому вона дійсно…

- Ви про антикризова чи про урядову? Тому що це різні речі.

Костянтин Бондарєв:
Урядову.

І дійсно, сьогодні було заявлено на погоджувальній раді Кириленком Іваном Григоровичем, що ми пропонуємо зняти з порядку денного антикризову програму уряду для того саме, щоб доопрацювати у зв’язку з тим, що дійсно дуже багато питань, які ми знайшли і попрацювали з ними у вихідні на сайті Партії регіонів, є цікавими, і ми запропонували разом попрацювати та винести вже до зали, прийняти антикризову програму дієву. Ми вже казали декілька місяців, що треба згуртовано підійти до того, щоб вирішувати питання в нашій країні…

- Який дивний тепер знову унісон у нас намічається. Партія регіонів та БЮТ. Це те, що ми чуємо київській судії.

Костянтин Бондарєв:
Ми вже казали давно про те, що треба політикам об’єднатися.

- Чекайте, у вас хвилеподібна співпраця між БЮТ та Партією регіонів.

Олексій Плотников:
Це не співпраця, це абсолютно нормальні речі.

- Хвилеподібні стосунки?

Олексій Плотников:
Ви мріяли про те, щоб ми тут зараз почали сваритися і казати: не потрібні нам програми і Україні взагалі.

- Ні-ні. Я Вам просто повідомлю, можливо, річ Вам невідому про те, що в суботу у нас в ефірі «Дійової особи» (це є така програма, спільний проект Радіо Свобода та «Нашого радіо») була Олена Лукаш, яка сиділа і постійно говорила, що треба відправити уряд у відставку. Це єдина панацея від усіх проблем.

Про антикризову програму нам так і не вийшло поговорити, оскільки пані Лукаш порадила звертатися до економістів, від Партії регіонів яким є Олексій Плотников.

Я думаю, що Ви нам допоможете сьогодні розібратися з антикризовими заходами і на конкретні питання дасте відповідь.

Я нагадаю, що уряд закликають у відставку, якщо 14 квітня не буде представлено антикризову програму. Про це заявляла Партія регіонів на організованих нею ж акціях протесту.

І ось 14 число вже завтра, а сьогодні несподіваний поворот: Регіони ще почекають, бо про це попросив уряд, очолюваний Юлією Тимошенко. Більше за те: вони попрацюють разом з урядом над антикризовою програмою.

Що стало причиною зміни пріоритетів? До чого така співпраця може призвести? Що могло стати реальним стимулом, окрім тих позицій, які озвучили, які, очевидно, є позиціями суто партійними або блоковими, що ось у нас надворі криза і нам треба думати про народ, треба попрацювати?

Я зустрічав сьогодні характеристику, що опозицію і владу об’єднав МВФ, який має видати кредити, кредити, потрібні Україні для того, щоб долати наслідки кризи. В який спосіб? Вже це питання друге.

От один зі стимулів. Прокоментуйте це.

Олексій Плотников: Це сумнівний стимул.

Почнімо з того, що давайте виходити з тієї позиції, що не треба так цинічно казати, що при чому тут громадяни, при чому тут Україна, є якісь інші стимули.

Все ж таки політична система існує для громадян. ВР обирали наші виборці. Політичні партій також для громадян існують і відображають інтереси. Тобто, з точки зору, коли країні погано, то чому не попрацювати б на країну, скажімо так.

- Україні погано не перший день.

Олексій Плотников: Не перший день. Але виходячи з того, що в нас були постійні звинувачення. Нас звинувачували, що у нас немає свого бачення, що треба робити. Ми знову ж таки звинувачували відповідно БЮТ, що антикризової програми немає, а є якась там програма груднева, яка знову ж таки до кризи не стосується.

Тобто, якщо є можливість піти на певне погашення цих звинувачень, якщо є можливість для влади подивитися на бачення опозицією антикризової програми, чому ні? Давайте спробуємо.

- Чи став МВФ чинником для того, щоб позиції збіглися? Тому що без грошей МВФ погано буде як уряду сьогоднішньому, так і уряду наступному, яким може бути уряд Януковича знову.

Олексій Плотников: Я не перебільшую значення чергового траншу МВФ. Тобто, МВФ не є чинником, який стимулює, начебто… Ви вважаєте об’єднання, це не є об’єднання, це є співпраця в ім’я держави.

- Відповідь пана Бондарева про стимул МВФ.

Костянтин Бондарєв:
Ви пам’ятаєте заклики в Брюсселі до того, що всі політичні сили повинні об’єднатися в Україні, щоб ми подолали все ж таки економічну кризу в своїй країні.

Насамперед щодо мене, то мені здається, що ми вже дуже багато палиць зламали, але ж треба сідати за стіл переговорів і приходити до якогось консенсусу.

Але ж і фінансови
Костянтин Бондарєв: Фінансовий важіль тут відіграє дуже серйозну роль, тому що дійсно МВФ настоює на тому, що ми повинні спільно фінансувати той дефіцит бюджету, який є.
й важіль тут відіграє дуже серйозну роль, тому що дійсно МВФ настоює на тому, що ми повинні спільно фінансувати той дефіцит бюджету, який є.

Саме для цього ми приймаємо зараз і закони, які збільшують надходження. Насамперед прийняті два закони про акцизний збір щодо тютюну і горілчаної галузі і зараз уже відпрацьовується система фінансування спільного…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG