Доступність посилання

ТОП новини

Парадокс Ющенка: одночасні вибори не дають балотуватися і в президенти, і в депутати


Київ – Президент Віктор Ющенко сповістив про свій намір балотуватися на президентських та на дострокових парламентських виборах. Натомість фахівці з виборчого законодавства наголошують, що без внесення змін до виборчого законодавства цей намір реалізувати не вдасться. Політологи кажуть, що спосіб, у який Президент заявив про свої наміри, свідчить про його політичну слабкість. А соціологи наводять дані, не вельми оптимістичні для очолюваної Віктором Ющенком політичної сили.

Президент Віктор Ющенко заявив про свою готовність взяти участь у наступних президентських виборах. Про це він сказав в інтерв’ю тижневику «Коммерсант». При цьому він зауважив, що не вважає ухвалену парламентом дату президентських виборів 25 жовтня легітимною.

Що ж до дати проведення одночасних президентських і парламентських виборів, то, за словами Голови держави, її мають визначити юристи.

Якщо ж юристи виконають це завдання і одночасні вибори будуть призначені, то Віктор Ющенко має намір балотуватися і в президенти, і в депутати.

Правова колізія одночасних виборів

Як відомо, Президент очолює партію «Народний Союз Наша Україна». Тож було б найлогічніше балотуватися саме на чолі цієї політичної сили.

Тим часом, далеко не всі «нашоукраїнці» у захваті від намірів Віктора Ющенка.

Так, керівник фракції НУНС і лідер київського парторганізації «Нашої України» Микола Мартиненко вважає, що Віктору Ющенку не потрібно балотуватися на наступних президентських виборах. Також Мартиненко заявив, що одночасні парламентські і президентські вибори неможливі. За його словами, щоб такі вибори провести, треба змінювати законодавство, а знайти для цього голоси в парламенті зараз неможливо.

Правники, що спеціалізуються на виборчому законодавстві, також наголошують на тому, що зараз немає можливості одночасно балотуватися в депутати і в президенти, якщо вибори відбудуться одночасно.

«У законі про вибори Президента вказано, що ЦВК може звернутися до Верховного Суду щодо скасування рішення про реєстрацію кандидата в президенти, – каже заступник голови Комітету виборців Євген Радченко. – Якщо він реєструється кандидатом у народні депутати, депутати Верховної Ради Криму, на місцевих виборах, якщо ці вибори проводяться одночасно з виборами Президента».

Представник КВУ також наголосив, що ця вимога стосуватиметься будь-якого кандидата, а не лише чинного Президента.

Це лише маневри?

На думку політичних експертів, Віктор Ющенко зробив заяву про вибори у дещо неадекватний спосіб.

«Наскільки я розуміюся на виборчих кампаніях, а я займаюся цим уже 18 років, – каже політолог Віктор Небоженко, – заяви про вступ у виборчу кампанію робляться дуже голосно і впевнено. А це було зроблено скоромовкою і у всіх напрямках – і в президенти, і в парламент. Все це свідчить про те, що Ющенко ще не визначився щодо участі в президентській кампанії. Дуже слаба підготовка і мотивація: Президент не знає, треба це робити чи ні. Мабуть, він просто намагається ввести в оману двох основних політичних супротивників».

Секретаріат Президента нарощує м’язи

Тим часом у Секретаріаті Президента дуже ґрунтовно готуються до виборів, що наближаються.

Про це свідчать кадрові призначення. Зокрема, новим заступником нещодавно було призначено Ігоря Попова, який багато років очолював Комітет виборців України – громадську організацію, що спеціалізується на дотриманні виборчого законодавства.

Натомість інший заступник голови президентського Секретаріату Роман Безсмертний знову повернувся до лав партії «Народний Союз Наша Україна», яку очолює Президент Ющенко. Відтак Безсмертний став виконувачем голови виконкому партії й пообіцяв провести перереєстрацію членів партії.

Крім того, заступником голови РНБО, яку очолює Президент, призначений знаний політолог Дмитро Видрін.

Проте експерти бачать у такій передвиборній мобілізації недобрий знак.

«Тернопільські вибори й посилення Секретаріату Президента фахівцями з виборів свідчить про те, що Україна відкочується від 2004 року в 1996-1999 роки, – каже Віктор Небоженко. – Це деградація виборчої кампанії, коли адмінресурс, підкуп і судові процеси мали знищити будь-якого переможця».

Соціологи обіцяють Ющенку складну кампанію

Тим часом соціологи не обіцяють політичній силі Віктора Ющенка райдужних перспектив.

За даними соціологічного опитування, проведеного компанією Research&Branding Group на початку квітня, політична сила, очолювана чинним Президентом набирає лише 1,8% . І якщо врахувати соціологічну похибку, є на межі потрапляння в парламент.

Що ж до президентських перспектив, то Віктор Ющенко має рейтинг 1,9%.

Наразі лідером електоральних симпатій є Віктор Янукович та очолювана ним Партія регіонів.

(Київ - Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG