Доступність посилання

ТОП новини

Як далеко зайдуть домовленості між БЮТ та Партією регіонів?


Архівне фото. Президентський палац, 27 квітня 2006 р.
Архівне фото. Президентський палац, 27 квітня 2006 р.

Київ – Бажання спільно боротися з кризою? Домовленості на перспективу? Чи внутрішньопартійна невизначеність? Лідер регіоналів Віктор Янукович заявив про готовність долучитися до розробки антикризової програми. У БЮТі говорять про ймовірність долучення до коаліції Партії регіонів. Проте, у середовищі регіоналів продовжують лунати заяви про необхідність відставки Кабінету Тимошенко.

Антикризова програма на часі, проте із її розглядом слід зачекати. Лідер фракції Блоку Юлії Тимошенко Іван Кириленко попросив парламентарів, щоб цей документ розглядали не сьогодні. За його словами, коаліція проаналізувала напрацювання опозиції, і зрозуміла, що вони «заслуговують на увагу».

Саме тому, зазначив Іван Кириленко, депутати намагатимуться напрацювати спільну програму для розгляду її парламентськими комітетами впродовж двох тижнів: «Ми б хотіли просити Верховну Раду не завтра (у вівторок) розглянути програму дій, – каже Іван Кириленко, – а розглянути тоді, коли вона пройде процедури, які пропонуються, і врахує зауваження та пропозиції від комітетів та від політичних сил».

Регіонали балансують у любові до БЮТ

Представники ж Партії регіонів погодилися із такою ініціативою опонентів. За словами лідера регіоналів Віктора Януковича, опозиція готова взяти участь у розробці антикризової програми: «Ми приймаємо таку самокритичну позицію з боку коаліції, і готові брати участь у розробці цієї програми».

Разом з тим, у Партії регіонів продовжують наполягати на відставці Прем’єра Юлії Тимошенко. За словами одного з чільників цієї політичної сили Миколи Азарова, сьогодні уряд має гарну можливість зробити це, оскільки він не може надати реальну програму та зміни до бюджету.

БЮТ вірить в «ширку»

Утім, у БЮТі продовжують вірити у реанімацію «широкої» коаліції. Віце-спікер Микола Томенко припустив, що уже через місяць формат коаліції може змінитися, і до нинішньої більшості долучиться Партія Регіонів.

Про домовленості між Блоком Юлії Тимошенко та Партією регіонів говорити ще зарано. Однак, на думку політичного експерта Володимира Фесенка, наразі відбувається чергова активність у переговорному процесі між цими політичними силами.

«Процес у розвитку. Як мінімум, можуть домовитися по деяких антикризових, а, можливо, одночасно, і політичних спільних ініціативах. А як максимум, дійсно, можна очікувати і змін до Конституції, і створення коаліції», – зазначив Володимир Фесенко.

Домовляться чи не домовляться вирішить Янукович?

Проте, зазначає Володимир Фесенко, у Партії регіонів є низка противників домовленостей з БЮТом: «Тут не лише Азаров, тут можна згадати і, так звану, групу РосУкрЕнерго, яка давно вже воює з Тимошенко, і яка також проти компромісу з Прем’єр-міністром».

Великий бізнес всередині Партії регіонів зацікавлений не тільки у перемозі свого лідера та послабленні позицій Тимошенко, а й у стабілізації економічної ситуації. Проте, самого Януковича хвилюють лише політичні дивіденди. Тож, на думку експертів, якщо він отримає спокусливі обіцянки та більш-менш реальні гарантії, що він стане президентом, навіть обраним парламентом, то домовленості між бютівцями та регіоналами мають шанси відбутися. А результатом цих домовленостей може стати нова Конституція.

(Київ–Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG