Доступність посилання

ТОП новини

Що штовхає економіку України в тінь?


Київ – Українська економіка знову йде у тінь. І така тенденція, за попередні даними Міністерства економіки, почалася минулого року. Що зумовило таку ситуацію, і які наслідки це матиме?

Тетяна співзасновниця і за сумісництвом директор консалтингової компанії, яка на ринку з 2003 року. Вона розповідає, що спочатку працівникам платили мінімальну зарплату, решту – у конвертах. Потім перевели все на білу бухгалтерію. Однак тепер, у період кризи доводиться знову хитрувати:

«Із жовтня минулого року в нас стало менше клієнтів. Тож ми вирішили, що зарплату потрібно скорочувати. Але не шляхом її урізання, а шляхом скорочення бухгалтерської звітності. Половина персоналу написали заяви про переведення на пів ставки за власним бажанням. Люди нічого не втратили. Ми показуємо податковій, що працівник отримує 2 тисячі гривень, а насправді він отримує 4,5. І всім добре, ніхто нічого не втрачає», – каже Тетяна.

Загалом же, рівень української тіньової економіки 2008 року у порівнянні з попереднім зріс більш, ніж на 2%. За даними Міністерства економіки, найвищий її рівень зафіксовано у видобувній промисловості – понад 40%. У тіні працює і значна кількість переробної промисловості – близько 35%.

Рух економіки в тінь триватиме?

Перехід економіки у тінь пов’язаний насамперед із фінансовою кризою та небажанням Верховної Ради ухвалити необхідні закони для оптимізації податкового навантаження, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник міністра економіки Михайло Поживанов. До того ж, на думку урядовця, нинішня тінізація економіки є тенденційною.

«Усі країни зменшували податки, оскільки розуміли, що люди все-одно шукатимуть шляхи виходу за рахунок зменшення цих податків. Тож, краще, щоб цей процес регулювала держава. У на же, на жаль, цього не відбулося. Верховна Рада подібні законопроекти не ухвалила. А все, що стосується оподаткування, це виключно прерогатива Верховної Ради України. Поки країна перебуватиме у кризі, подібна тенденція збільшуватиметься», – зазначає Михайло Поживанов.

«Тінь» не без добра

Зрозуміло, що перехід економіки у тінь – це недоотримання коштів до державного бюджету, каже економічний експерт Олександр Жолудь. Але, з іншого боку, тут є і позитив. За умов бездіяльності держави, це дозволяє зберегти робочі місця і не зменшувати зарплату найманим працівникам в умовах кризи.

«Якщо хтось працює у тіні, і не міг би працювати з нашими податками, то, можливо, ми створюємо якісь робочі місця, які, насправді, не були б створені у реальній економіці, тому що вони просто не є економічно доцільними», – вважає економіст.

До речі, наразі тінізація економіки спостерігається і в країнах Європейського Союзу. «Тіньовими» лідерами стали Великобританія та Іспанія. Тут у «тінь» пішло до 9% економіки. Натомість найнижчу позицію займають у цьому Бельгія, Австрія та Німеччина.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG