Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська опозиція: зустріч із Саакашвілі завершилася безрезультатно


Грузія - Під час зустрічі президента Міхеїла Саакашвілі з лідерами опозиції, Тбілісі, 11 травня 2009 р.
Грузія - Під час зустрічі президента Міхеїла Саакашвілі з лідерами опозиції, Тбілісі, 11 травня 2009 р.

Прага – Довгоочікувана зустріч між президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі та представниками опозиції не наблизила вирішення тривалого протистояння сторін. Опозиція назвала зустріч безрезультатною і такою, що лише підтвердила діаметрально протилежні погляди сторін на ситуацію в Грузії. Президент Саакашвілі заявив, що готовий до подальших переговорів із опозицією, якщо вона відмовиться від головної умови – щоб він покинув президентське крісло.

У першій прямій зустрічі між представниками опозиції та президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі, що відбулася сьогодні в Тбілісі, взяли участь і колишні соратники президента, котрі потім стали на непримиренні позиції до глави держави.

Депутат від опозиції Леван Ґачечіладзе заявив, що ця зустріч лише підтвердила наміри опозиції продовжувати акції протесту, котрі тривають вже понад місяць.

На мітингу, що проходив після переговорів, опозиційний колишній міністр закордонних справ Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що це рішення викликане протилежними поглядами на причини і розвиток ситуації в країні, що їх нині має опозиція і президент. «Я можу повторити те, що сказав Леван Ґачечіладзе. У нас була відверта розмова і на цей момент зрозуміло, що уяви про нинішню політичну кризу в нас радикально відмінні».

Сакакашвілі пропонує спільно змінити конституцію

Президент Саакашвілі зі свого боку заявив, що готовий обговорювати з опозицією будь-які питання, крім своєї відставки. Зокрема, він запропонував розпочати спільну роботу над конституційною реформою та збільшити представництво опозиції в органах, що здійснюють контроль над громадським телебаченням.

«Я пропоную опозиції узгодити та запропонувати кандидата на посаду голови комісії з конституційної реформи. Пропоную разом змінити виборче законодавство. Також я пропоную ввести у склад правління громадського телебачення представників усіх опозиційних партій. Ми повинні разом працювати для того, щоб на громадському телебаченні була справедливо представлена вся опозиція», – заявив Міхеїл Саакашвілі.

Протистояння загострилося після серпневої війни

Напруження у стосунках президента і опозиції посилилися після серпневої війни, в результаті якої Грузія практично втратила надію на повернення під свій контроль сепаратистських регіонів Абхазії та Південної Осетії. Багато представників опозиції звинувачують президента Саакашвілі у тому, що він спровокував своїми діями непропорційну реакцію Москви, яка використала армію для того, щоб відбити напад грузинських військ на Південну Осетію.

Також опозиція звинувачує президента у тому, що він контролює судові органи, засоби масової інформації та створює загрозу для розвитку демократії.

Сьогодні також відбулися арешти ще двох військових командувачів, що їх звинувачують у зв’язку з організацією військового заколоту на базі Мухровані.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG