Доступність посилання

ТОП новини

У «справі Луценка» – «перемир’я»


Під час засідання Верховної Ради України, 15 травня 2009 р.
Під час засідання Верховної Ради України, 15 травня 2009 р.

Київ – Верховна Рада у п’ятницю закликала уряд відсторонити міністра внутрішніх справ Юрія Луценка від виконання обов’язків на час розслідування обставин інциденту в аеропорту Франкфурта. Крім того, Кабінет Міністрів у тижневий термін має провести службове розслідування і передати матеріали до Верховної Ради. Відтак фракції більшості сподіваються, що кризову ситуацію спричинену головним міліціонером подолано. Натомість Партія регіонів обіцяє знову повернутися до блокування, якщо реакція уряду не буде адекватною.

423 народні депутати ухвалили постанову, в якій закликали Кабмін відсторонити міністра внутрішніх справ від виконання службових обов’язків на час проведення розслідування інциденту. Уряд має провести службове розслідування обставин інциденту та впродовж тижня надати матеріли до Верховній Раді для «прийняття відповідного рішення».

Крім того, в парламенті можуть створити тимчасову спеціальну комісію, що вивчатиме дане питання.

Коаліція сподівається, що через Луценка блокувань не буде

Депутати від більшості сподіваються, що конфліктну ситуацію, спричинену міністром внутрішніх справ, таким чином розв’язано. І відтепер парламент запрацює у звичайному режимі, а в депутатів із фракції Партії регіонів не буде більше приводу блокувати трибуну стосовно Юрія Луценка.

«Сподіваюся, що рішення буде прийняте в нормальному робочому руслі, – каже депутат від фракції Блоку Литвина Катерина Ващук. – І не буде вже блокуватися робота парламенту. Після з’ясування обставин кожен зрозуміє для себе, як голосувати».

Регіоналів обурив лексикон міністра

Депутати з фракції Партії регіонів не виключають, що їм доведеться знову блокувати трибуну, якщо уряд не прозвітує перед депутатами вчасно, або фракції не домовляться після звіту ставити на розгляд питання про відставку міністра внутрішніх справ.

За словами депутата з фракції Партії регіонів Владислава Лук’янова, його дуже обурило те, як міністр лаявся на поліцейських, обзиваючи їх «нацистськими свинями».

«Моя позиція відносно фашизму, можливо, ще більш жорстка, ніж у Луценка. – зауважив депутат. – Але навіщо ж розпалювати ворожнечу у такий неадекватний спосіб?!»

Він у кулуарах парламенту оприлюднив уривок з листа українського посла у Німеччині, де перелічено звинувачення, висунуті на адресу Луценка: «У ході попереднього розслідування німецькою поліцією Юрію Луценко та його сину було висунуто звинувачення у порушенні громадського порядку, нанесені образ, тілесних ушкоджень та опору працівникам поліції при виконанні ними службових обов’язків».

У Франкфурті окрім міліціонерів перепало й дипломатові?

Між тим, депутати вважають, що розслідування може затягтися, а в справі можуть з’явитися додаткові обставини. Парламентськими кулуарами ширяться чутки, що начебто під час франкфуртського інциденту німецька поліція застосувала силу й до українського дипломатичного представника. Депутат-бютівець Андрій Шкіль каже, що він звернувся із відповідним запитом до МЗС, щоб прояснити ситуацію.

«Я звернувся з офіційним листом до МЗС, щоб мені або підтвердили цю інформацію, або спростували. Мене тут цікавить не Луценко, а турбує держава Україна. Женевська конвенція дуже суворо регламентує права консула. Це не депутат і не міністр. Це абсолютно недоторкана особа», – наголошує Андрій Шкіль.

Проте в депутата-регіонала Тараса Чорновола інша думка з цього приводу: «Я не чув нічого, щоб консул мав безпосереднє відношення до інциденту. Якби щось таке було, то ця інформація вже була б оприлюднена. У них немає підконтрольності преси».

На думку депутата-регіонала, вирішення ситуації прийде з іншого боку. «Луценко, крім того, що принизив Україну, зробив ще й політичну помилку: вирішив, що він має можливість шантажувати уряд, коаліцію і Прем’єр-міністра, – каже Тарас Чорновіл. – Тому я думаю, що через цей шантаж із Луценком попрощається з великою радістю принаймні фракція БЮТ».

Наступного тижня депутати мають розглянути програму антикризових заходів, а також можуть визначити нову дату президентських виборів. Також коаліція планує наступного тижня проголосувати нові кадрові призначення в уряді.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG