Доступність посилання

ТОП новини

Депутати намагаються послабити Леоніда Черновецького


Київ – Парламент хоче позбавити міського голову Києва Леоніда Черновецького однієї з займаних ним посад. Верховна Рада закликала Президента Віктора Ющенка тимчасово відсторонити київського мера від обов’язків голови столичної державної міської адміністрації. Таким чином, депутати підтримали пропозицію тимчасової слідчої комісії, що розслідує порушення Конституції та законів України посадовими особами столичної влади.

Леоніда Черновецького пропонують усунути з посади голови київської державної адміністрації до 19 листопада – саме до цієї дати працюватиме комісія. Крім того, парламентарі рекомендували Президентові скасувати розпорядження Леоніда Черновецького про призначення заступників голови КМДА, що відбулося всупереч законові.

Також депутати закликали Кабінет Міністрів негайно провести засідання для обговорення критичної ситуації, що склалася в столиці.
«Київська міська влада повністю зруйнувала механізм функціонування столиці, – каже голова парламентської комісії депутат Кирило Куликов. – Вона ігнорує практично всі закони. Громада втратила всі комунальні підприємства, техногенна ситуація жахлива. Я сьогодні, виступаючи з парламентської трибуни, згадував про порушення, внаслідок яких було втрачено сотні мільйонів. Якби я казав про мільйони і сотні тисяч – мені би часу не вистачило!»

ЖКГ столиці – на межі?

Згідно з матеріалами комісії внаслідок неналежного виконання обов’язків київською владою, місто опинилося на межі глобальної техногенно-екологічної катастрофи. На думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолія Гриценка, підстави для хвилювання справді є, проте, наразі, лише у фахівців.

«Я не хочу передчасно лякати людей, – зазначив Анатолій Гриценко. – Є проблеми в житлово-комунальному господарстві, відповідні матеріали є в нашому комітеті... Давайте відділимо проблеми від тих, хто має їх вирішувати».

Черновецький – секрет непереможності

Це вже не перша спроба усунути Леоніда Чернівецького, відомого своєю ексцентричною поведінкою, з посади. Минулого року в Києві відбулися дострокові вибори мера та міської ради. Проте Леонід Черновецький, попри постійні конфлікти з провідними політиками та зливу звинувачень, зумів перемогти на дострокових виборах і втриматися на обох посадах.

На думку політолога Вадима Карасьова, політичні опоненти недооцінюють столичного мера. «Постійно суперники недооцінюють Леоніда Михайловича, – каже політолог. – Він виглядає як простак, але простаки не стають такими багатими і впливовими. Насправді, він дуже розумна і кмітлива – що стосується його політичних і бізнесових інтересів – людина. Ну, і ресурси які він має. Хіба він не розраховувався, навіть зі своїми опонентами, ділянками дорогої київської землі і посадами?»

На думку політологів, фінансово-політична «група Чернівецького», завдяки акумульованим ресурсам, зможе стати потужним і впливовим гравцем під час президентської виборчої кампанії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG