Доступність посилання

ТОП новини

«Звільнені від лікувального процесу» київські медики «підтримали» мера Черновецького


Архівна фотографія. Мер Києва Леонід Черновецький на мітингу 13 лютого 2009 р.
Архівна фотографія. Мер Києва Леонід Черновецький на мітингу 13 лютого 2009 р.

Київ – Блок Юлії Тимошенко виступив із заявою про те, що головних лікарів київських лікарень звільняють за відмову виводити людей на акції на підтримку мера столиці Леоніда Черновецького.

Народний депутат від БЮТ Андрій Павловський, посилаючись на дані профспілок медичних працівників, повідомив, що за відмову виконати доручення мерії було звільнено чотирьох головних лікарів. За його словами, звільнили головного лікаря станції швидкої допомоги Анатолія Вернигору, головного лікаря Першого пологового будинку Дмитра Шадлуна, головного лікаря київської лікарні № 17 Миколу Дьоміна та головного лікаря шостої міської клінічної лікарні Михайла Царенка.

Андрій Павловський наголосив, що незаконні кадрові ротації відбулись через те, що головні лікарі відмовились виконувати рознарядку від Черновецького вивести на мітинг у четвер «на підтримку мера» із кожного лікувального закладу по 30 осіб.

«Людей знімали з планових операцій, з роботи швидкої допомоги», – обурюється депутат. У зв’язку з цим він вимагає від прокуратури Києва негайно відреагувати на звільнення людей за політичними мотивами.

Лікарі слухали про мерського похресника

Радіо Свобода вдалося поспілкуватися з одним із названих депутатом-бютівцем лікарів – Дмитром Шадлуном. Він каже, що через незгоду з київською міською владою був змушений написати заяву про звільнення. Але це жодним чином не пов’язано з акціями на підтримку мера.

«Мене примусили написати заяву на звільнення за власним бажанням, але це було ще в грудні, – каже Дмитро Шадлун. – У нас не збіглись погляди з Київської держадміністрацією, але це не пов’язане з акціями на підтримку мера. Мені багато що не подобається, але я вам скажу об’єктивно: у нас у колективі не було такого, щоб наказали йти. Сказали: хто має бажання – ми підемо назустріч, звільнимо вас від лікувального процесу, якщо у вас є бажання піти підтримати мера».

Проте працівниця однієї зі столичних лікарень, яка побажала залишитися анонімною, повідомила Радіо Свобода про інше: «Нас примусили сьогодні виходити до міської адміністрації на мітинг – на підтримку Чернівецького. Інакше нашого головного лікаря звільнять. Тому ми пішли – від кожного відділення людина, 35-40 людей (всього від лікарні. – ред.)».

Цього дня мер зібрав своїх прихильників перед міськрадою на Хрещатику близько 3-4 тисяч осіб. Леонід Черновецький звернувся до них за підтримкою у притаманній йому манері: «Злодюжки намагаються зняти мого... вашого майбутнього мера Києва Олеся Довгого (секретар Київради. – ред.). Мого похресника, дуже-дуже хорошого, доброго хлопчика, який уже готовий захищати вас і... ну що сказати... він ваш син».

Черновецький може не боятися

Київський міський голова, у пошуках нових надходжень до столичного бюджету, вигадує все нові й нові комунальні збори. Зокрема, мерія має намір запровадити окремий збір на кондиціонери.

Через непопулярні заходи та методи їх упровадження (на певні посади він призначив близьких родичів) Леонід Черновецький пішов на конфронтацію з багатьма політичними силами. До давнього конфлікту з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко додався новий – з головою президентського Секретаріату Віктором Балогою. Мер Києва звинуватив голову Секретаріату в тому, що той дезінформує Президента.

«Йому (Черновецькому) немає чого боятися, бо він людина багата, – коментує поведінку столичного міського голови політолог Вадим Карасьов. – Якщо у вас за плечима або на рахунках сотні мільйонів і навіть мільярди, то можна не боятися втратити посаду. Президент може звільнити його з посади голови міської державної адміністрації. А з посади мера його звільнити не можуть, можуть лише переобрати. Тому він поводить себе отак: дещо екстравагантно, дещо екстремально. Це дратує усіх».

Останнім часом Леонід Черновецький полюбив співати. Серед іншого, мер Києва виконує пісні на мітингах – перед своїми прихильниками.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG