Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: «Україна гарантує безперебійний і безпечний транзит газу»


Віктор Ющенко під час виступу на саміті держав Центральної Європи, Новий Сад, 19 червня 2009 р.
Віктор Ющенко під час виступу на саміті держав Центральної Європи, Новий Сад, 19 червня 2009 р.

Белград – У Сербії в місті Новий Сад триває триденний саміт держав Центральної Європи. В його роботі беруть участь президенти України, Австрії, Болгарії, Італії, Македонії, Молдови, Польщі, Словаччини, Словенії, Хорватії, Чехії, Чорногорії та Боснії і Герцеговини. Вони обговорюють проблеми в галузі економіки, енергетики та процеси євроінтеграції.

Саміт у п’ятницю відкрив президент Сербії Борис Тадич, котрий виступив за якомога швидше приєднання країн Західних Балкан до Євросоюзу. Він висловив сподівання, що регіон стане територією справжньої безпеки й стабільності. Інші учасники наголошували на необхідності розширення співпраці балканських сусідів.

Лідери країн-членів Євросоюзу надали принципову підтримку прагненням, які Тадич назвав процесом дебалканізації Балкан. Австрійський президент Гайнц Фішер, наприклад, сказав, що багаті держави в час загальної кризи повинні більше допомагати біднішим країнам.

Майже усі учасники згадували й газову кризу й виступили за співробітництво, щоб запобігти проблемам із газопостачанням.

Президент України Віктор Ющенко у зв’язку з цим рішуче запевнив: «Україна гарантує безперебійний і безпечний транзит газу через свою територію. 45 років українська газотранспортна система є однією з найбільших у Європі, 45 років вона працює без жодного збою. Хочу вас запевнити, що сьогодні вона має один із найвищих коефіцієнтів технічної готовності в Європі».

Президент Сербії восени відвідає Україну

Усі зустрічі проходять за зачиненими дверима та в неформальній атмосфері. Після зустрічі Президентів України та Сербії повідомили, що Борис Тадич восени відвідає Україну та, що в перебігу візиту буде підписана угода про вільну торгівлю. Дві країни планують встановити безвізовий режим. За словами Віктора Ющенка, рівень товарообігу між Україною і Сербією минулого року зріс на 70 відсотків.

Загалом було проведено кілька десятків двосторонніх зустрічей.
А перед обідом усі підтримали тост за президента Чеської Республіки Вацлава Клауса, в котрого сьогодні – день народження.

Все-таки, чимало громадян Нового Саду не раділи з приводу саміту. Адже від четверга в цьому трьохсоттисячному місті запроваджений, так би мовити, надзвичайний стан: поліція щомиті блокує шляхи й зупиняє транспорт, так що на вулицях панує хаос. Але, без цього не обійтися, коли в місті є такі гості. А щодо настрою гостей, то вони сьогодні працюють і увечері, а завтра відвідають пам’ятки культури в мальовничих околицях міста котре, нагадують організатори, знаходиться на перехресті шляхів від Альп до Дніпра та від Балтики до Родосу.

(Белград – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG