Доступність посилання

ТОП новини

Парламент має два сесійні тижні, аби визначити дату виборів Президента


1 квітня народні депутати проголосували за проведення президентських виборів 25 жовтня 2009 року. Конституційний суд скасував це рішення парламенту.
1 квітня народні депутати проголосували за проведення президентських виборів 25 жовтня 2009 року. Конституційний суд скасував це рішення парламенту.

Київ – У депутатів лишилося два тижні на те аби до кінця роботи сесії визначити дату президентських виборів. З огляду на це парламентарі прогнозують, що цього тижня питання про дату виборів Президента буде одним з найголовніших питань роботи Верховної Ради. Крім названої Президентом та спікером дати 17 січня депутати обговорюють ще одну – 22 листопада.

Після того, як Конституційний суд скасував рішення парламенту про призначення президентських виборів на 25 жовтня, найбільш вірогідною датою всенародного волевиявлення називають 17 січня 2010 року. Про цей день казали і Президент, і Голова Верховної ради Володимир Литвин.

«Наскільки мені відомо, вже немає якоїсь серйозної суперечки з приводу того, щоби дата виборів була визначена 17 січня, – каже лідер фракції Блоку Литвина народний депутат Олег Зарубінський. – І пан Турчинов, який представляє БЮТ, сказав, що не проти виборів у січні. І остання заява Віктора Януковича свідчить про те, що він схиляється до січня... Є всі підстави сподіватися, що дату буде проголосовано вже на найближчому пленарному тижні».

У новий рік – з новообраним президентом

Між тим, серед депутатів є й інші думки з цього приводу. Багато хто серед народних обранців та лідерів політичних сил вважає, що вибори варто провести раніше. «Думаю, що можливі інші рішення, – каже народний депутат з фракції БЮТ Святослав Олійник. – Більш доречною буде дата в 2009 році. І наскільки мені відомо, більшість у парламенті зараз схиляється до того, щоби у листопаді був перший тур. Дату 22 листопада запропонував пан Москаль. І вона є цілком прийнятною».

Вірогідно, дата президентських виборів найближчим часом стане предметом інтенсивних переговорів. «Зрозуміло, що 17 січня з точки зору суб’єктивного сприйняття є не дуже доброю датою виборів, – Каже народний депутат від фракції «Наша Україна – Народна самооборона» Анатолій Матвієнко. – Якби була на те політична воля, якби відбулася домовленість і Президент іншу дату не заперечував і не оскаржував, то, очевидно, можна було би говорити про іншу дату – аби завершити вибори вже в цьому році. Але чи є ця добра воля? – я нажаль, цього не відчуваю».

Відставки приймають, призначення – ні

Серед інших питань, відставка міністра транспорту та зв’язку Йосипа Вінського. А ось кадрових призначень на вакантні місця в уряді швидше за все не буде. «На відставки у нас голоси, як показує досвід, є, – каже депутат-бютівець Святослав Олійник. – А на призначення – той самий досвід показує – немає. Тобто, кількість голосів «проти» в парламенті завжди достатня. А кількість голосів «за» – завжди проблема».

Також наступного тижня парламентарі працюватимуть над змінами до бюджетного кодексу. До канікул депутатам залишилося працювати під куполом сесійної зали лише два тижні. 10 липня – останній день роботи четвертої сесії Верховної Ради VI скликання.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG