Доступність посилання

ТОП новини

Європа дала «Конституції Ющенка» зелене світло, парламент – червоне


Київ – Проект Конституції Віктора Ющенка – переважно добре за змістом, але незадовільно за «охайністю». Венеціанська комісія, чию думку Верховна Рада враховує при розгляді кожного проекту конституційних змін, дала загалом позитивну оцінку проекту змін до Конституції, запропоновані Президентом Віктором Ющенком. Натомість спікер Володимир Литвин назвав президентський проект неакуратним, а депутати та міністр юстиції скептично оцінюють шанси законопроекту потрапити на розгляд до Конституційного Суду України.

У понеділок на прес-конференції міністр юстиції Микола Оніщук та представник президента в Конституційному Суді Марина Ставнійчук повідомили про те, що Венеціанська комісія позитивно оцінила президентський проект змін до Основного закону. Висновки комісії «За демократію через право» Ради Європи, яку називають ще «Венеціанською», є неодмінним етапом експертизи конституційних змін.

«Цілком очевидно, що пропозиції, які містяться в законопроекті Президента, можуть бути основою для подальшого конституційного реформування», – зазначає Марина Ставнійчук.

Натомість міністр юстиції Микола Оніщук зауважив, що необхідність затвердження голосами 226 депутатів законопроекту про внесення змін до Конституції для спрямування до Конституційного Суду є додатковою перешкодою. Міністр вважає, що парламент може відхилити законопроект про внесення змін до Конституції, автором якого є Президент.

«Чи не вперше було відчуття, що Україну, коли йдеться про її наміри вдосконалення Конституції, розглядали як державу європейської співдружності», – прокоментував ситуацію міністр юстиції. Проте він також відзначив, що комісія «висловила низку зауважень – їх немало, особливо, коли йдеться про постатейний розгляд матеріалу».

Рада Європи – добре, літредактор – ще краще

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин так само зауважив, що запропонований Президентом проект змін Конституції потребує доопрацювання. За його словами, документ, судячи з усього, готувався поспіхом, тож, у ньому багато помилок. Спікер також висловив зауваження до тих розділів президентського проекту змін, де йдеться про створення двопалатного парламенту.

Народні обранці здебільшого схиляються до думки, що президентський проект не має перспектив бути затвердженим в сесійному залі парламенту.

«Безперечно, парламент розгляне законопроект Президента, – каже депутат-регіонал, член парламентського комітету з питань правової політики Юрій Мірошниченко. – Безперечно, буде враховано висновки Венеціанської комісії. Але треба вважати, що ця комісія опікується стандартами, а не доцільністю тих чи інших конституційних змін».

До КСУ скерують компромісний варіант

Зараз у комітеті з питань правої політики створена комісія , яка опрацьовує різні варіанти конституційних змін. Депутати мають намір виробити єдиний компромісний проект змін Основного закону, а не подавати на розгляд конституційних суддів декілька.

«Враховуючи, що це єдиний документ, його можна схвалювати, або не схвалювати, – каже Юрій Мірошниченко. – Після скерування до Конституційного суду і отримання висновків – ніхто вже не зможе внести жодної зміни. Тобто йдеться про те, чи готовий парламент прийняти цей проект в якості змін до конституції. Звичайно, швидше можна сказати, що – не готовий. На сьогоднішній день ідея, скажімо, двопалатного парламенту не може бути підтримана».

За словами депутата, якщо впродовж цієї сесії (до 10 липня) парламент не розпочне тривалу процедуру внесення змін до Конституції, то завершити цей процес до президентських виборів буде майже не можливо.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG