Доступність посилання

ТОП новини

Реконструкція «Олімпійського» – уряд не став збільшувати витрати


Київ – У понеділок на позачерговому засіданні уряд затвердив проект реконструкції Національного спортивного комплексу «Олімпійський» в Києві. Урядовці не стали збільшувати кошторис, проте залишили можливість збільшення загальної вартості проекту реконструкції. Між тим, експерти звертають увагу на невиправдано високу ціну реконструкції.

«Сьогодні ми відкоригуємо державну цільову програму підготовки до Євро-2012, – заявила прем’єр Юлія Тимошенко, відкриваючи засідання уряду. – Вона дасть нам можливість чітко розраховувати на те, що до грудня ми підготуємо чотири міста України до чемпіонату».

За результатами засідання повідомили, що вартість реконструкції збільшуватися не буде і становитиме 2,114 мільярда гривень. Проте остаточно урядовці від цієї ідеї не відмовилися.

Ціни падають...

Зазначимо, що початково проект реконструкції НСК «Олімпійський» стадіону оцінили в 1,5 мільярда гривень. Проте восени минулого року проект реконструкції стадіону суттєво подорожчав – до теперішніх 2,114 мільярда гривень.

«Я сам цього подорожчання не розумію, – каже колишній голова Національного агентства з підготовки до чемпіонату Євро-2012 Євген Червоненко. – Мабуть, тому мене і відправили у відставку. Це жах просто, коли на конкурсі спочатку зафіксували ціну 1,5 мільярда гривень, та ще й вимагали фінансові гарантії. А коли чесного переможця конкурсу просто вигнали, то почали рости кошториси».

За словами Євгена Червоненка, в умовах кризи ціни на будівельні матеріали і роботи мали би падати, а не рости.

... кошторис – зростає

Раніше цього року реконструкцію головної футбольної арени країни оцінили у ще більшу суму – 3,2 мільярда гривень. Наприкінці минулого тижня між прем’єром Юлією Тимошенко та міністром молоді та спортом Юрієм Павленком виникла суперечка через те, що міністр намагався обґрунтувати нове підвищення вартості реконструкції «Олімпійського». Проте прем’єр категорично заперечила.

Стрімке зростання вартості реконструкції стадіону привернуло увагу депутатів, які створили спеціальну слідчу комісію. «У нас є негласна домовленість, що ми до кінця завершення не коментуємо, – зауважив заступник голови парламентської комісії з дотримання законодавства при реконструкції стадіону «Олімпійський» депутат від фракції БЮТ Володимир Філенко. – Тому що дуже великий обсяг матеріалів. Ми в них потонули і наразі жодних висновків зробити не готові».

Євген Червоненко звертає увагу на те, що нові стадіони такого ж класу, що й столичний «Олімпійській» із нуля були побудовані в Донецьку та Дніпропетровську за значно менші кошти. «Відповідь дуже проста – у приватного власника красти не можна, – зазначає пан Червоненко. – А в держави цієї нещасної – можна. І це навіть називають «вмінням жити».

Восени – нова перевірка

Крім стадіонів, багато застережень виникає до транспортної інфраструктури, зокрема, летовищ. Загалом, кожне місто, в якому планується проводити футбольний чемпіонат, має свої специфічні проблеми.

«Наприклад, у Харкові одна з найбільших проблем – це відсутність нормальних готелів, – каже головний редактор спортивного інтернет-видання «Турнір» Роман Дорош. – Хоча зі стадіоном і аеропортом там проблем немає. У Києві – реконструкція НСК «Олімпійський» коштує десь удвічі дорожче, ніж будівництво нового стадіону в Донецьку Рінатом Ахметовим... УЄФА ще раз буде вирішувати питання чи всі чотири міста – Київ, Донецьк, Харків, Львів – підходять для проведення Євро-2012. І я не виключаю, що якесь місто може відпасти».

Восени до України знову має прибути комісія УЄФА, яка буде перевіряти готовність країни прийняти футбольний чемпіонат Євро-2012.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG