Доступність посилання

ТОП новини

Збільшення ввізного мита не допомогло українським автомобілям і холодильникам?


Київ – 13-відсоткова надбавка до ввізного мита на імпортні товари набрала чинності ще навесні. Щоправда, через 3 тижні після впровадження, Кабінет Міністрів скасував її дію на всі товари, окрім автомобілів та холодильників. Одначе, у Світовій організації торгівлі вважають, що Україна мала б знизити надбавку і на цю продукцію. Тож, чи зважить Київ на зауваження СОТ, коли це може статися, і яка вигода українцям від нинішнього, підвищеного мита?

Коли Верховна Рада вирішувала збільшити ввізне мито на імпортні товари – це було представлено, як один із антикризових заходів для підтримки вітчизняного виробника. Норма набрала чинності у березні. А критика з боку Світової організації торгівлі, членом якої є Україна, щодо цього почала лунати відразу ж.

Згодом Кабінет Міністрів скасував дію надбавки. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила тоді, що збільшення мита на 13% порушує вимоги СОТ, і може викликати зворотні заходи імпортерів української продукції. Проте, рішення уряду не стосується автомобілів та холодильників – на ці товари 13-відсоткова надбавка діє до сьогодні. Однак, у СОТ вважають, що Україна має скасувати і це. Найжорсткіша критика на адресу української сторони пролунала від представників Європейської комісії.

Уряд не мав зважати на СОТ?

Те, що збільшення ввізного мита на автомобілі та холодильники залишилося, допомогло лише кільком українським підприємствам, заявив Радіо Свобода представник Партії регіонів Владислав Лук’янов. Але, на його думку, Кабінет Міністрів не мусив би зважати на заяви Світової організації торгівлі, і скасовувати 13-відсоткову надбавку на інші види продукції.

«Україна мусила б більш жорстко захищати свої інтереси і свої внутрішні ринки, внутрішнього виробника, робочі місця, джерела для існування наших громадян. Але, на жаль, уряд повів себе, як переляканий школяр. Якщо ти стаєш на тропу торговельної війни, то потрібно прораховувати відповідні кроки, і захищати власні інтереси», – зазначив регіонал.

Захист вітчизняного виробника чи лобізм особистих інтересів?

Нинішня проблема зовсім не у митах, а в купівельній спроможності українців, зазначає представниця НУНСу Ксенія Ляпіна. Вона каже, що 13-відсоткова надбавка ніяк не захистила внутрішніх виробників. А рішення лишити її на автомобілі та холодильники пані Ляпіна називає лобізмом з боку представників БЮТ та Партії регіонів.

«Саме там сьогодні знаходяться депутати, яких можна порахувати на пальцях, вони є власниками відповідних виробників. Це просто лобізм окремих людей, які мають до цих галузей відношення, – говорить Ксенія Ляпіна. – Статистика наочна: на цих двох ринках таке ж саме падіння, як і на інших. Наявність цих мит нічого не дало вітчизняній промисловості».

На початку місяця міністр економіки Богдан Данилишин заявив, що 13-відсоткову надбавку до ввізного мита на автомобілі та холодильники Кабінет Міністрів планує скасувати найближчим часом. Між тим, у вівторок, 23 червня, Конституційний Суд оприлюднив рішення, де визнав неконституційними повноваження уряду щодо запровадження, скасування чи зміни тимчасової надбавки до чинних ставок на деякі товари.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG