Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України задумав «податкову амністію»


Київ – Чи вдасться державі домогтися легалізації «тіньових» прибутків? Кабінет Міністрів розробив законопроект, який дозволяє сплативши мінімальні податки, легалізувати неоподатковані доходи. У документі передбачено: добровольці, які вирішать вийти з «тіні» зможуть уникнути відповідальності.

«Податкова амністія», ініціатором якої є Міністерство фінансів, передбачає запровадження механізму добровільного декларування «тіньових» прибутків. Це стосується як фізичних, так і юридичних осіб. «Амністія» розрахована на 6 місяців. Протягом цього часу, усі бажаючі можуть вивести свої прибутки з «тіні», сплативши мінімальний податок.

В урядовому законопроекті йдеться, що за легалізацію прибутків буде стягуватися державне мито за диференційованими ставками, які залежатимуть від періоду декларування прибутків. Упродовж першого місяця ставка буде 4%, другого та третього – 6%, і протягом трьох останніх місяців доведеться сплачувати 8% від вартості об’єкту декларування.

«Амністія» має бути повною?

«Податкову амністію» в Україні проводити потрібно. І це слід було зробити уже давно», – заявила в інтерв’ю Радіо Свобода заступниця голови парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва Ксенія Ляпіна. Проте, не варто сподіватися, що з «тіньових» прибутків вдасться отримати податки. Держава мусить просто дозволити їх легалізувати. Тож, на думку пані Ляпіної, урядовий проект закону потребує серйозного доопрацювання.

«Потрібно говорити про амністію капіталів, про амністію доходів, і очікувати сплати з них будь-яких податків просто не варто. Просто потрібно дати можливість задекларувати певний рівень доходів, які вже отримані, – зазначає пані Ляпіна. – При цьому, необхідно відділити те, що могло бути теоретично отримано злочинним шляхом. Тобто, не шляхом ухилення від оподаткування, а, наприклад, від торгівлі зброєю, наркотиками чи проституції».

Звучить красиво, але нереально

Проводити «податкову амністію» намагався не один уряд. Однак, на думку доктора економічних наук Олександра Рябченка, зробити це у період нинішньої фінансової кризи неможливо. Пропозиція уряду, це політична позиція, а не економічний крок, зауважив експерт.

«Демонструється теоретично правильна позиція. Зробити тенденція руху капіталів із «тіні» в реальний сектор – це фантазія. Вона дуже красива, вона політично абсолютно зважена. Але це не має відношення до реальної ситуації, яка існує зараз в економіці України. Великі українські капітали не мають ніяких проблем з тим, щоб перейти, або з реального сектору в тіньовий, або з тіньового в реальний. Ці схеми відпрацьовані. Вони всі це вміють, і кому потрібно, роблять це дуже просто», – каже Олександра Рябченка.

За його словами, «податкова амністія» може бути вдалою, коли в Україні почнеться економічний підйом.

Між тим, в Україні спостерігається збільшення «тіньової» економіки. У 2008 році «тіньовий» сектор зріс більш, ніж на 2%. І, очевидно, що цьогоріч ця цифра буде більшою.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG