Доступність посилання

ТОП новини

Дефіцит американського бюджету став рекордним


Прага – Дефіцит американського бюджету перевищив один трильйон доларів, що стало фактом на кінець червня цього фінансового року, вперше за всю бюджетну історію США. Дефіцит став таким «роздутим» через величезні суми грошей, котрі влада виділила на боротьбу з економічною кризою, і це також поглинуло значну частину податкових надходжень. Не виключено, що такий дефіцит призведе до росту занепокоєння серед іноземних покупців американських зовнішніх боргів.

Американський уряд потратив на понад трильйон доларів більше за період від початку в минулому жовтні бюджетного року в економіці США. Раніше у червні – зазвичай, місяці надлишків – рекордним був дефіцит у понад 90 мільярдів доларів.

Уряд США потратив величезні суми на боротьбу з рецесією, включно з 700 мільярдами на стабілізацію фінансового сектору, та майже 800 мільярдами доларів на стимулювання економічного зростання у різних галузях. Затрати на війни в Іраку та Афганістані були додатковими факторами.

Найболючіший за останні десятиріччя спад не лише «з’їв» податкові надходження, бо низка компаній виявилися банкротами, але й призвів до втрати роботи понад 6-ма мільйонами американців. Хоча деякі економісти називають цей дефіцит «приголомшливим», все ж представник Білого дому Роберт Ґіббс заспокоює і каже, що адміністрація США докладає максимум зусиль для обмеження дефіциту.

«Я думаю, що озвучене відповідає оцінкам, які ми не приховували раніше у цьому році –каже Роберт Ґіббс. – Один зі шляхів подолання цього дефіциту – це успіхи у напрямку економічного пожвавлення, до чого ми прагнемо. Це має закласти основи для довготривалого зростання, створення нових робочих місць, стабілізації фінансів. І я вважаю, що саме у цьому напрямку здійснив низку сильних дій Президент, а президентський бюджет підтримано в Конгресі, і це у підсумку дасть нам за 4 роки скорочення дефіциту наполовину».

«Ефект близнюків»

Хоча у цьому році американська адміністрація не виключає ще більшого дефіциту в майже 2 трильйони доларів, із коливаннями у той чи інший бік у приблизно трильйон доларів, для кожного з наступних років. Занепокоєння викликає не лише те, що запозичення уряду веде до все вищих відсоткових ставок, але й також ризики темпів виходу інфляції з-під контролю, що сильно вдарить по долару і викличе ще більші страхи в іноземних інвесторів.

Таким чином дефіцит бюджету США викликає «ефект близнюків». Перший мусить заспокоїти інвесторів, що їхні вливання в економіку США в безпеці, другий має переконати інвесторів та американську громаду, що уряд все ж у підсумку скоротить цей дефіцит. Роль таких «близнюків» намагається виконувати якраз міністр фінансів США Тімоті Ґайтнер, який заявив сьогодні в Саудівській Аравії, що Вашингтон робить все для контролю за дефіцитом і його політика направлена на збереження надійності долара.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG