Доступність посилання

ТОП новини

«Справа Гонгадзе»: долю слідчої групи вирішать протягом доби


Київ – Розслідування справи Георгія Гонгадзе і черговий виток гучних заяв навколо цього набирають обертів. Вдова вбитого журналіста хоче, щоб слідчі, які нині займаються цією справою, були відсторонені. З відповідним листом адвокат Мирослави Гонгадзе звернулася до Генпрокуратури. Категорично проти цього висловився колишній охоронець Президента Кучми Микола Мельниченко.

Експертиза фрагментів черепа, знайденого у Білоцерківському районі, який може належати Георгію Гонгадзе, розпочалася. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив керівник прес-служби Генеральної прокуратури Юрій Бойченко. Має бути проведена експертиза ДНК та ідентифікація з кісками тіла Гонгадзе. За словами Юрія Бойченка, ця процедура триватиме близько місяця.

«Слідчий призначив судово-медичну експертизу, яка зараз проводиться. Як правило, це вкладається десь у місячний термін», – зазначив Бойченко.

Мирослава Гонгадзе (архівне фото)
Вдова ж убитого журналіста Мирослава просить Генерального прокурора Олександра Медведька відсторонити від справи нинішню слідчу групу. Це стосується заступника Генпрокурора Миколи Голомші, а також слідчого Олександра Харченка. За словами адвоката Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, таке рішення її клієнтка ухвалила через «недостатню професійність» слідчих, які не можуть протистояти політичному тиску та спекуляціям навколо цієї справи.

«Або буде політична воля і професійний рівень слідчої групи, і тоді можна сподіватися на ефективне розслідування, або політичні спекуляції просто розчавлять це розслідування», – сказала Валентина Теличенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Микола Мельниченко (архівне фото)
Між тим, колишній охоронець Президента Кучми Микола Мельниченко заявив: якщо нинішню слідчу групу відсторонять, він припинить співпрацю із Генпрокуратурою у рамках розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Майор Мельниченко наголошує, що з моменту, як слідчу групу очолив Олександр Харченко, розслідування справи отримало результати.

Чи зважить Генпрокуратура на прохання вдови Гонгадзе

У Генеральній прокуратурі підтверджують, що у середу перед обідом отримали заяву адвоката Валентини Теличенко. Тож, каже Юрій Бойченко, упродовж доби вона матиме відповідь.

«Відповідно до статті 60 Кримінально-процесуального кодексу, її заява буде розглянута і їй буде надана відповідь. Упродовж 24 годин буде винесена постанова Генпрокурора про задоволення або відхилення її клопотання. Що стосується заяви Миколи Мельниченка, то факт той, що він останнім часом активно співпрацює з оперативно-слідчою групою у справі про вбивство Георгія Гонгадзе», – коментує речник Генпрокуратури.

Підстав для відсторонення слідчих немає

Що ж стосується міжнародної експертизи, проведення якої хоче Мирослава Гонгадзе, то, за словами пана Бойченко, сьогодні у Генпрокуратурі немає підстав недовіряти українським судово-медичним експертам.

Колишній Генпрокурор Святослав Піскун, за часів прокурорства якого Олексій Пукач був вперше заарештований, позитивно оцінює просування розслідування справи вбивства Георгія Гонгадзе. За словами пана Піскуна, підстав для відсторонення слідчої групи немає.

«Для цього немає підстав. Поки що давати оцінку зарано, хто там має чи не має бути відсторонений, – вирішує Генеральний прокурор. Тому емоції потрібно залишити і працювати лише на підставі закону», – зауважив Святослав Піскун.

Кінця «справи Гонгадзе» не видно

Не бачить необхідності у відстороненні Голомші та Харченка і колишній голова парламентської слідчої комісії, яка займалася зникненням журналіста Гонгадзе Олександр Жир. Однак він скептично налаштований щодо нинішнього розслідування. На його думку, у цій справі зараз забагато політики і розраховувати на швидке її завершення не варто.

«Говорити, що розслідування завершиться до президентських виборів, не варто. Вона розслідуватиметься ще не один рік. Чому не названі особи, яких нібито назвав Пукач? У мене є великі застереження щодо того, чи залишиться пан Пукач до розслідування живим, – говорить Олександр Жир. – Оскільки на сьогоднішній день його фігура є загрозливою для певних політичних осіб, які є сьогодні на українській політичній арені».

Чергова активізація розслідування вбивства Георгія Гонгадзе почалася тиждень тому, після того як у Житомирській області затримали колишнього начальника Головного управління карного розшуку департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, якого звинувачують в організації вбивства журналіста.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG