Доступність посилання

ТОП новини

Вступна кампанія 2009. Хто виграв, а хто програв?


Тарас Фініков
Тарас Фініков

Гість Свободи: заступник міністра освіти і науки Тарас Фініков

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: Рік тому 5 серпня міністр освіти і науки Іван Вакарчук, підбиваючи підсумки вступної кампанії-2008, сказав: «Вона була успішною».

Ви можете зараз на себе взяти таку сміливість?


Тарас Фініков:
Я сподіваюся,що через кілька днів ми зможемо це сказати, бо сьогодні, як відомо, ще не 5 серпня.

- Тобто, ми на один день трошки раніше намагаємося дізнатися те, що сховано. Але ж основні цифри Ви знаєте.

- Я можу сказати про кілька речей, які, напевне, важливо буде знати слухачам і, знаючи ці речі, оцінювати успіх кампанії.

Тарас Фініков: Ця кампанія буде успішною. Хоча б з того, що вона була, як ніколи, прозора.
Почну з того, що загалом, я думаю, що ця кампанія буде успішною. Чому вона буде успішною? Вона буде успішною хоча б з того, що вона була, як ніколи, прозора.

Уявіть собі, зазвичай, абітурієнт, його батьки, ті, хто цікавився, могли знати про перебіг подій, лише шукаючи якісь або внутрішні джерела в середині вищого навчального закладу, або користуючись, так би мовити, тією скупого інформацією, яку заклад видавав, так би мовити, на ззовні.

- А зараз до цих каналів ще додалися.

Тарас Фініков: Зараз з’явилася система «конкурс». Я сказав би, що це взагалі річ, яка не мала прецедентів в нашій історії.
- А зараз з’явилася система «конкурс». Я сказав би, що це взагалі річ, яка не мала прецедентів в нашій історії.

Уявіть собі, більше 30 мільйонів людей з усього світу через цю систему цікавилися тим, як відбувається конкретний перебіг подій в кожному конкретному закладі стосовно того чи іншого абітурієнта на дуже конкретній специфічній спеціальності. Фактично це дало можливість зробити систему прозорою.

Так, були певні складнощі у функціонуванні цієї системи. Але я хочу сказати, що ця система в пік своєї діяльності забезпечувала до 1,5 мільйона звернень впродовж доби. Я думаю, що технічно це не було таким легким вперше.

Але це все працює, і це дасть можливість всім побачити не тільки, як це відбувається, але й побачити динаміку, зміни своєї позиції в цих списках, виявити, чому ця позиція змінюється, хто потрапляє, так би мовити, з кращими, ніж ти результатами, як твій статус змінюється.

Оце перше. Це безпрецедентна прозорість цієї кампанії.

Друге. Я думаю, що ніколи ще ми не можемо похвалитися у нас була така широка можливість вибору.

- Що навіть дехто, каже, потонув просто у цьому.

Що, маємо рекордсменів?


Тарас Фініков: Ми маємо навіть тих, хто втратив повністю орієнтацію в цьому морі свободи. Як можна всерйоз сприймати факти, коли одна людина поступає більше, ніж в 65 навчальних закладів?
- Ми маємо навіть тих, хто втратив повністю орієнтацію в цьому морі свободи.

Ну, як можна всерйоз сприймати факти, коли, скажімо, одна людина поступає більше, ніж в 65 навчальних закладів?

- Що, ми маємо такий прецедент? 65 навчальних закладів?!


- В 65 закладів подані документи цією людиною.

- Мабуть, допомагали на кількох машинах чи кількома групами розвозити документи.


- По підрахунку це показує, що ця людина мала здавати в день не менше, ніж в 3-4 заклади окремий комплект документів. При чому, рахуючи суботи.

- Це вже факт гідний рекордів Гіннеса.

- Так.

Є і більш, так би мовити, прості, але тим не менше цікаві факти. Скажімо, людина, яка подала документи на всі 64 спеціальності, які є в одному з технічних університетів України.

- Ну, тут раціональніше дещо.

- Так. По крайній мірі це концентрує всі твої зусилля в рамках одного закладу.

Але я хочу сказати, що є люди, які зробили це в різних містах, в різних закладах. І навіть сам факт постійного відслідковування зміни свого, так би мовити, положення є непростою технічно і часово річчю.

- Самі по собі ці факти вже демонструють престижність вищої освіти.

Скільки всього людей захотіли цього року стати студентами вищих навчальних закладів?
Ірина Штогрін: Скільки всього людей захотіли цього року стати студентами вищих навчальних закладів?

Тарас Фініков: Біля 400 тисяч.

Кожен абітурієнт претендував на вступ приблизно в 3-4 заклади. Кожен! А біля половини абітурієнтів подали свої документи більше, ніж в 10 закладів.

- Я думаю, що ми оцінимо це доволі скоро, приблизно біля 400 тисяч.

Чому я кажу, що доволі скоро ми це оцінимо? Бо одна і та ж людина подала…

Ну, можна сказати так, що є вже така статистика, що в середньому кожен абітурієнт претендував на вступ приблизно в 3-4 заклади. Кожен! А біля половини абітурієнтів подали свої документи більше, ніж в 10 закладів.

- Оскільки завтра має бути вже завершення фактичне вступної кампанії за основними її параметрами, то завтра ми будемо знати найточніші цифри. Але сьогодні вже є люди, які знають, що вони вступили. Це по окремих вузах, хто раніше розпочав, хто раніше завершив?

- Справа в тому, що є вузи, які мають статус самоврядних, автономних. І ці вузи трохи раніше закінчили вступну кампанію, відповідно трохи раніше оголосили результати діяльності своїх приймальних комісій.

Більшість закладів, я думаю, зробить це сьогодні і завтра. Але ті, хто, з одного боку, є здатним продемонструвати дуже високі результати свого тестування на вході, і ті, хто є людьми соціально захищеними, так званими пільговиками, то ці люди значною мірою вже можуть бути впевнені у своєму вступі…

Тепер наступна річ – пільговики.

Для початку я скажу, хто ці люди, бо цей термін якось часто заслоняє їх реальний портрет.

Це люди, які отримали право на пільгу за законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», тобто ті, хто брав участь в якихось бойових діях. Це люди, які отримали цей статус у відповідності до закону «Про соціальний захист осіб, які постраждали в наслідок Чорнобильської катастрофи».

Це діти-сироти і діти, які залишилися без піклування батьків. Нарешті це діти-інваліди першої і другої групи і діти-інваліди віком до 18 років.

І це нарешті діти, батьки чиїх загинули або стали інвалідами на вуглевидобувних підприємствах, діти військовослужбовців України і правоохоронних органів, які загинули під час службових обов’язків…

- Минулого року міністр називав цифру 5% від кількості абітурієнтів.
Тарас Фініков: В цьому році менше (пільговиків). По наших оцінках, це приблизно 3-3,5%.

- В цьому році це навіть менше. По наших оцінках, це приблизно 3-3,5%.

- Чи впливає такий показник, така цифра на цю певну знервованість самої вступної кампанії і на ці скарги про те, що пільговики не дають можливості найкращим абітурієнтам потрапити на бюджет?

- Я би сказав так, якщо ми говоримо про систему в цілому, то ми можемо беззастережно сказати, що не впливає, бо концентрація цих всіх людей є приблизно в 20 вищих навчальних закладах.

- Вони є найкращими, я так розумію.

- Вони є, може, скажемо так, найбільш популярними, найбільш відомими і знаними. Це приблизно 10 закладів в Києві і це приблизно 10 закладів в основних містах-мільйонниках найбільш популярних.

Я не буду зараз перераховувати ці заклади – вони всім відомі. Це національні університети в цих містах, це технічні університети в цих містах, це деякі інші заклади, які завоювали заслужено свою популярність високою якістю.

Тобто, це локальна ситуація для цих 20 закладів, для яких вона дійсно серйозна.

Але я хочу підкреслити, що більшість цих закладів і їх приймальні комісії, які складаються з розумних, я би навіть сказав, мудрих і зважених людей, знайшли можливість знайти рішення, які дозволяють цю проблему вирішити.

Тим більше, що не всі ті, хто претендував на звання пільговиків є насправді пільговиками. І ми дали рекомендації приймальним комісіям дуже ретельно розбиратися з цим.

- Вже минулого року були випадки, коли перевіряли і потім знаходили ці фальшиві документи. Чи поніс тоді хтось покарання? І що може бути зараз? Чи буде ця перевірка?

- Ця перевірка буде тотальною стосовно кожного з принесених документів. В цій перевірці ми повністю солідаризувалися з Міністерством охорони здоров’я, з різними іншими соціальними інституціями, які відповідальні за видачу тих чи інших документів.

Тарас Фініков: Кожен з тих, хто зробив спробу обманути, буде позбавлений права навчання.
І кожен з тих, хто зробив спробу обманути, буде позбавлений права навчання. І це буде його покарання як мінімум до наступного року, коли йому доведеться зробити нову спробу.

Всі це знають.

Цікаво, що коли ми про це кілька разів повторили, то певна кількість пільговиків зменшилася…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG