Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшанували пам'ять жертв сталінського та нацистського режимів


Ці старі кримські татари постраждали і від нацистів, і від комуністів.
Ці старі кримські татари постраждали і від нацистів, і від комуністів.

У Сімферополі в неділю до Загальноєвропейського дня пам'яті жертв сталінізму і нацизму, що відзначався цього року вперше на заклик ОБСЄ, відбулося кілька акцій вшанування постраждалих від сталінського та нацистського режимів.

Мітинг в Сімферополі.
На центральному майдані Сімферополя біля пам’ятника Леніну близько трьохсот осіб взяли участь у «Всекримській акції вшанування жертв сталінізму і нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертв масових депортацій і страт». Її організував Меджліс кримськотатарського народу і підтримали кримські організації Народного руху України, Української народної партії і Конгресу українських націоналістів.

Під час акції в пам'ять жертв сталінізму і нацизму Муфтій мусульман Криму хаджа Еміралі Аблаєв прочитав поминальну молитву.

Учасники мітингу зазначили, що підписання 70 років тому радянсько-німецького договору, відомого як «Пакт Молотова-Ріббентропа», розв’язав руки двом найкривавішим режимам – сталінсько-радянському і гітлерівсько-
Молитва у внутрішньому дворі колишньої сімферопольської тюрми, де в 30 і 40 роки вбивало НКВД і гестапо.
нацистському, що призвело до мільйонних жертв.

У резолюції заходу висловлюється «безумовна підтримка» резолюції Парламентської Асамблеї ОБСЄ, ухваленої 3 липня у Вільнюсі із засудженням сталінського і нацистського режимів, а також закликали Українську державу, ОБСЄ, Раду Європи та Європейський Союз «максимально сприяти у відновленні прав» кримськотатарського народу, стосовно якого «комуністичний режим СРСР протягом десятиліть здійснював політику геноциду».

Також у неділю представники організацій «Європейський вибір», Союз українок і Наукове товариство імені Тараса Шевченка провели молебень у пам'ять жертв нацизму і сталінізму. Панахиду у внутрішньому дворику колишньої тюрми НКВС та гестапо в центрі Сімферополя відправив єпископ Кримський УПЦ Київського Патріархату владика Климент.

Учасники цієї акції також ухвалили звернення українському керівництву із закликом перенести День Державного прапора України, який теж відзначається 23 серпня, на 28 січня, зважаючи, що того дня 1992 року синьо-жовте знамено законодавчо отримало статус Державного прапора.

23 серпня 1939 року Німеччина та Радянський Союз підписали Договір про ненапад. Частиною цього документу, названого «Пакту Молотова-Ріббентропа», був таємний протокол, який радянська сторона довго замовчувала. У цьому таємному протоколі було поділено Східну Європу на сфери впливу. Латвія, Литва, Естонія, частина Польщі, а також румунська на той час Бессарабія опинилися під окупацією сталінського режиму; інша частина Польщі перейшла під нацистів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG