Доступність посилання

ТОП новини

Економічні підсумки за 18 років


Київ – Усвідомлення потреби у енергетичній незалежності, створення сприятливих умов для функціонування великого бізнесу, несподівана стійкість малого та середнього підприємництва в умовах кризи – основні результати розвитку української економіки за 18 років. Така думка провідних українських експертів.

Вісімнадцята річниця незалежності увійде в історію України як кризове повноліття. Проте експерти бачать у цьому й позитив.

Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський переконаний: за останні роки Україна суттєво підвищила рівень енергетичного розвитку.

«Побудова нафтопроводу Одеса-Броди, це є позитив, великий негатив у тому, що цей нафтопровід не в тому напрямку використовується. У нас дуже серйозно модернізована ядерна енергетика, суттєво підвищений рівень енергетичної безпеки», – зазначив уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Також в Україні нарешті усвідомили потребу в енергетичній незалежності, – наголошує Богдан Соколовський. Причина того – подорожчання енергоресурсів та збільшення Україною їх імпорту.

Головна проблема – невміння обрати ефективну владу

Директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко вважає за основне досягнення української економіки створення умов для функціонування великого бізнесу. Головним нещастям – неефективність влади і системи соціального захисту й забезпечення.

За словами Олександра Рябченка, головна проблема українського народу, яка заважає побудувати державу, це невміння обрати ефективну владу.

«Соціальні стандарти зовсім не перебудовані. Вони залишилися у такому вигляді, у якому вони існували у радянські часи і вони завжди будуть існувати як протиріччя ринковій системі. Ринкова система вимагає ефективних, але нерадянських соціальних стандартів», – зазначив директор Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександр Рябченко.

Водночас у експертних колах погоджуються: в Україні вдалося розвинути стійкий прошарок малого та середнього бізнесу, який у період кризи виявив найбільшу стійкість.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG