Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України в лежачому стані – Володимир Лановий


Володимир Лановий, президент Центру ринкових реформ, доктор економічних наук, екс-міністр економіки
Володимир Лановий, президент Центру ринкових реформ, доктор економічних наук, екс-міністр економіки

Київ – Українська економіка поволі починає рухатися вгору. Причиною цьому послужило пожвавлення на ринку металів. Розповів в інтерв’ю Радіо Свобода економіст, голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий. Водночас експерт прогнозує песимістичні перспективи на майбутнє.

– Пане Лановий, падінню гривні зараз немає економічних підстав, на неї впливає психологічний фактор, так стверджує перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Чи Ви погоджуєтеся?

Можна частково погодитись, що ситуативно валюти достатньо в Україні, щоб курс не зростав, а гривня щоб не падала.

– Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово вже заявляла про зростання української економіки завдяки антикризовим програмам уряду. Ви ж берете участь у прес-конференції «Українське диво: ВВП йде вгору, економіка вниз?» То що ж відбувається?

– Статистично ми маємо деяке пожвавлення економіки, порівняно з четвертим кварталом минулого року. Це стосується промисловості, сільського господарства. Можна говорити, що економіка дуже поступово відновлюється, але падіння було дуже значним, фактично більше, ніж на третину. Поки це не відчувається в українських сім’ях.

Крім того, не з’являється поки нових економічних перспектив, нових галузей, які б відчутно збільшували доходи сімей. Доходи залишаються низькими, купівельна спроможність населення малою, все це свідчить, що поки що з лежачого стану, зі стану депресії економіка не піднімається.

– Як зрозуміти розходження даних? Ви говорите про «лежачий стан економіки», Юлія Тимошенко про економічне зростання і, до речі, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер заявив нещодавно, що українська економіка все ж таки виходить із кризи.

– У нас криза має декілька фаз. Ми вже зупинили падіння, перебуваємо у горизонтальному стані, тобто підняття відбувається дуже поволі за рахунок того, що український метал знову почали брати на світових ринках. Це, швидше, данина тому, що в країнах-споживачах (зокрема, в арабському світі) трохи відновилась купівельна спроможність, і вони знову починають будувати курортні, готельні та інші об’єкти за допомогою української металургійної продукції. Наші металурги мають зараз контракти на 2-3 місяці наперед. Але все ж таки це незначні обсяги і ми ще далеко не виходимо на той рівень, який у нас був. У цьому відношенні України поки не відновлюється якісно, тільки деякі кількісні відновлення.

– Коли, за Вашими прогнозами, Україна може вийти хоча б на рівень минулого року?

– Цей прогноз поки не втішний, тому що не відчувається серйозних макроекономічних причин. З точки зору того, щоб у нас було необхідне зростання кредитних можливостей, інвестиційних можливостей, щоб економіка швидко збільшила кількість робочих місць, побудувала підприємства, залучила більше потужностей для свого розвитку, поки що такої макроекономічної перспективи не відчувається.

По-друге, структурні зміни в Україні в цей період не проходили. Ми знову ж таки думаємо, що за рахунок старих галузей, які ще залишились від Радянського Союзу, зможемо піднятись. На жаль, ця перспектива дуже не оптимістична, оскільки на старих галузях не можна піднятись до рівня 2008 року. Ми всі бажаємо, щоб з’явились нові перспективи, нова якість продукції, нові ринки, нові виробництва. Тільки тоді буде перспектива довгострокового зростання вищою, ніж ми досягали в 2008 році.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG