Доступність посилання

ТОП новини

Обама розмовляє з Медведєвим


Президенти США і Росії Барак Обама і Дмитро Медведєв під час останньої зустрічі в Нью-Йорку.
Президенти США і Росії Барак Обама і Дмитро Медведєв під час останньої зустрічі в Нью-Йорку.
Під час сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку відбулася чергова зустріч американського і російського президентів. З точки зору контактів між Москвою і Вашингтоном, змін не можна не помітити. Адже раніше кожне побачення між президентами Джорджем Бушем і Володимиром Путіним було справжньою сенсацією. До зустрічей ретельно готувалися, можна сказати, роками. Кожного разу очікували якихось серйозних змін у російсько-американському співробітництві. І кожного разу констатували, що атмосфера стосунків погіршується. Вважалося, що між Путіним і Бушем непогані особисті взаємини. Та навряд чи вони хотіли б побачитися тепер, коли немає протокольних потреб у спільних прогулянках...

Президенти Барак Обама і Дмитро Медведєв зустрічаються, можна сказати, у робочому порядку. Однак, чи може це дійсно змінити російсько-американські стосунки?

Після зустрічі президент Росії наголосив, що підготовка угод, які обговорювалися під час приїзду його американського колеги до Москви, йде згідно з графіком. Однак сенсаційними ці угоди назвати не можна, їх обговорювали експерти ще під час попередньої американської адміністрації. Спостерігачів ця зустріч цікавила насамперед тому, що президенти побачились якраз після того, як американська адміністрація відмовилась від розміщення елементів протиракетної оборони у Польщі і Чехії.

США чекають від Росії поступок щодо Ірану

У Москві це рішення Барака Обами сприйняли як перемогу власної дипломатії. І порада американського президента припинити параною з приводу ПРО російському керівництву не допомогла. У Росії почали говорити про нові поступки з боку Сполучених Штатів. І тут Медведєв і Обама навряд чи можуть домовитись. Адже Сполучені Штати якраз не вважають, що пішли назустріч Росії. А от від неї чекають поступок , насамперед у питанні запровадження нових санкцій проти Ірану.

Чи прислухаються російські керівники до цих вимог Вашингтона, стане зрозуміло лише з часом. Після президентської зустрічі такі кардинальні рішення не оголошують, та й Медведєв, на відміну від свого попередника Володимира Путіна, не є настільки самостійним у зовнішньополітичних питаннях, щоб діяти спонтанно. Однак певні зрушення все ж є.

Російські представники перестали беззаперечно спростовувати можливість запровадження нових санкцій проти режиму аятолл. А нещодавно в російському МЗС гостро засудили чергові антисемітські висловлювання іранського президента Махмуда Ахмадинеджада.

Ахмадинеджад, як відомо, і раніше називав Голокост сіоністською вигадкою і навіть скликав конференції для підтвердження власної тези. Проте тоді у Москві намагалися цього просто не помічати...

(Москва – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG