Доступність посилання

ТОП новини

Латвію відвідав комісар ЄС із економічних та монетарних справ


Рига – За ситуацією в Латвії, яка найбільше з країн-членів ЄС потерпіла від економічної кризи, уважно слідкують міжнародні кредитори, зокрема Європейська комісія. Сьогодні у Ризі з одноденним робочим візитом перебував комісар ЄС із економічних та монетарних справ Хоакін Альмунья. На думку експертів, візит європейського комісара має не тільки економічний, а й політичний контекст – оскільки Латвія, з огляду на неузгодженості між політичними силами, не виконує взяті на себе зобов’язання перед міжнародними кредиторами.

Програма візиту Хоакіна Альмуньї до Латвії надзвичайно насичена. Єврокомісар зустрівся з президентом країни Валдісом Затлерсом, прем’єр-міністром Валдісом Домбровскісом, міністром фінансів Ейнарсом Репше, депутатами, представниками банків, партнерами із соціального діалогу та іншими посадовими особами.

У перебігу зустрічі з латвійськими політиками єврокомісар укотре наголосив, що Латвія в обов’язковому порядку повинна виконати зобов’язання перед міжнародними кредиторами і збалансувати бюджет на 2010 рік у розмірі 714 мільйонів євро. Причому не тільки шляхом скорочення видатків, бо це буде особливо тяжко для пересічних жителів Латвії.

«Мета візиту – вплив на політичні процеси в країні»

Наполегливість Хоакіна Альмуньї можна пояснити тим, що латвійський уряд, з огляду на неузгодженості між урядовими партіями, збирався зменшити бюджетні витрати на меншу суму – 321 мільйон євро.

На думку латвійських експертів, одна з цілей візиту Хоакіна Альмуньї до Латвії – консолідація латвійських політичних сил у питанні виконання вимог міжнародних кредиторів.

«Я думаю, що головна мета – вплинути на політичні процеси. Спрямувати у русло примирення. Не думаю, що візит пов’язаний з побоюваннями, що Латвія неправильно використовує кошти міжнародної позики, чи перевірити, як вона їх використовує. Це технічна робота, а пан Альмунья – політична фігура», – зазначає соціолог Айгарс Фрейманіс.

Візит єврокомісара – останнє попередження для Латвії


Місцеві оглядачі вважають, що візит єврокомісара з економічних та монетарних справ можна вважати останнім попередженням для Латвії. Це розуміють і латвійські політики.

«Ми розмовляли з єврокомісаром про умови ухвалення Узгоджувального меморандуму. Про те, що латвійська сторона зобов’язалася його виконувати, щоб отримати необхідне фінансування. Безумовно, латвійській стороні слід дотримуватися вимог меморандуму, щоб отримати черговий транш і щоб у державі не було дефолту», – розповів про зустріч з єврокомісаром міністр добробуту Латвії Улдіс Аугуліс.

Знову доведеться збільшувати податки і скорочувати соціальні виплати?


Водночас експерти зазначають, що виконання вимог міжнародних кредиторів може відчутно позначитися на пересічних латвійцях і латвійському бізнесі, оскільки уряд Латвії має намір досягти збалансованості бюджету на наступний рік шляхом збільшення на 257 мільйонів євро прибутків і скорочення на 455 мільйонів євро витрат.

Прибутки планують отримати за рахунок збільшення податків. Не виключається можливість, що скорочення бюджетних витрат знову доведеться досягти шляхом зменшення соціальних гарантій. У цьому році Латвія вже зменшила пенсії і різні соціальні виплати населенню.

Європейська комісія, МВФ, Світовий банк, Європейський банк реконструкції й розвитку та низка країн-членів ЄС у грудні 2008 року домовилися надати Латвії фінансову допомогу в розмірі 7 з половиною мільярдів євро.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG